Διάβημα διαμαρτυρίας για την εισβολή του «Τσεσμέ»

ΑΠΕΠΛΕΥΣΕ χθες το πρωί από την βάση του στην Κωνσταντινούπολη το τουρκικό ωκεανογραφικό «Τσεσμέ»…

… με κατεύθυνση το κεντρικό Αιγαίο όπου έως τις αρχές Μαρτίου θα πραγματοποιήσει έρευνες. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της τουρκικής NAVTEX, η οποία ουσιαστικά τορπιλίζει τον επόμενο γύρο διερευνητικών επαφών στην Αθήνα. Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, το διάβημα παρεδόθηστην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.Και ενώ η τουρκική NAVTEX αφορά διεθνή ύδατα, το ελληνικό διάβημα την καταγγέλλει ως άκυρη και παράνομη καθώς, όπως τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει NAVTEX για αυτή την περιοχή. Απεκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη προτείνει ημερομηνίες για την διεξαγωγή του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών, αλλά ακόμη η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί. Ο κ. Παπαϊωάννου προσδιόρισε τις ημερομηνίες για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Το «Τσεσμέ» θα διεξάγει έρευνες για διάστημα 13 ημερών, δηλαδή έως τα μεσάνυκτα της 2ης Μαρτίου. Είναι άγνωστο ακόμη εάν το τουρκικό ωκεανογραφικό θα πλεύσει εντός των ορίων που περιλαμβάνονται στην NAVTEX, μεταξύ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου και Σκύρου, ή θα επιχειρήσει να προκαλέσει το Πολεμικό μας Ναυτικό. Η περιοχή που το «Τσεσμέ» θα διεξάγει έρευνες εκτείνεται σε απόσταση επτά μιλίων από την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο και καταλήγει περίπου 10 μίλια ανατολικά της Σκύρου. Η Τουρκία, εμμέσως αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδος για αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ναυτικών μιλίων γύρω από τα νησιά, όπως προβλέπει η Σύμβασις για το Δίκαιο της Θαλάσσης, το οποίο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει. Επίσης κατά «σύμπτωση» το «Τσεσμέ» θα πλεύσει στην περιοχή που τέμνει τον 25ο μεσημβρινό. Τούρκοι αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους υποστηρίζουν ότι ο 25ος μεσημβρινός είναι το όριο για την διχοτόμηση του Αιγαίου σε δύο ζώνες ερεύνης και διασώσεως. Η Τουρκία θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο ανατολικά του μεσημβρινού, δηλαδή να κάνει δικό της το μισό Αιγαίο. Η περιοχή της NAVTEX είναι και δυτικά και ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, δηλαδή και εντός της περιοχής που η Τουρκία έχει αναγνωρίσει ότι «ανήκει» στην Ελλάδα.

Ειδήσεις / Άρθρα

Τό βρήκαμε τώρα: Γιά τά λάθη τῶν θεσμῶν φταίει ὁ «μηδενιστικός λαϊκισμός»!

Μανώλης Κοττάκης
Οἱ δικαστές κατηγοροῦν τούς πολῖτες ὅταν ἐκεῖνοι δέν καταλαβαίνουν τίς ἀποφάσεις τους – Τά κόμματα κατηγοροῦν τούς ἀντιπάλους τους ὅταν ἐκπίπτουν οἱ προσδοκίες πού καλλιεργοῦν

Ἡ ματαίωση ἑνός ταξιδίου

Εφημερίς Εστία
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ οἱ Τουρκολάγνοι ἀναλυτές γιά τά αἴτια τῆς ματαίωσης τοῦ ταξιδίου τοῦ Τούρκου Προέδρου Ταγήπ Ἐρντογάν στήν Οὐάσιγκτων.

Βιαία καταστολή καί συλλήψεις στά ἀμερικανικά πανεπιστήμια

Εφημερίς Εστία
Νέα Ὑόρκη.– Ἡ ἐπέκτασις τῶν διαδηλώσεων κατά τοῦ πολέμου στήν Λωρίδα τῆς Γάζας σέ ὅλο καί μεγαλύτερο ἀριθμό πανεπιστημίων στίς ΗΠΑ ἀνεκόπη μέ ἀστυνομικές ἐπιχειρήσεις, οἱ ὁποῖες ὁδήγησαν σέ χίλιες ἑξακόσιες, μέχρι στιγμῆς, καθώς ἐπίσης καί στήν ἐκκένωση τῶν ἀκαδημαϊκῶν χώρων πού τελοῦσαν γιά μέρες ὑπό κατάληψιν.

Πρωτομαγιά στό ὑπερῶον τοῦ σοῦπερ μάρκετ

Δημήτρης Καπράνος
Πήραμε τό αὐτοκίνητο γιά νά κατέβουμε στό κέντρο. Ὁ καθένας εἶχε νά πάει στήν δική του δουλειά. Στήν Κάνιγγος, πρός τό Πασαλιμάνι, μᾶς κόβει μιά τροχονόμος.

Σάββατον, 2 Μαΐου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΑΙ