Σοκ: Το 38 τοις εκατό των Ελλήνων θεωρεί ότι η πολλή Δημοκρατία βλάπτει την χώρα!

Γοητεύονται από τα πρότυπα Κίνας-Ρωσσίας / ενώ το 66% των νέων λέει ότι τα μέτρα της πανδημίας αδιαφορούν για τους δημοκρατικούς κανόνες – 86% των Ελλήνων ζητεί αλλαγές στο πολιτικό σύστημα

Ο δυισμός στον δημόσιο βίο της πατρίδας μας ήταν ανέκαθεν υπαρκτός. Με κυριότερο δίπολο το εκκρεμές μεταξύ Ανατολής-Δύσεως. Το περίφημο δίλημμα για το «πούανήκομεν». Τα δέκα χρόνια της οικονομικής κρίσεως πάνω στα οποία προσετέθη και η δίδυμη κρίσις της πανδημίας και του εθνικού -μεταναστευτικού θέματος οδηγούν ως φαίνεται σε έναν νέο, εξαιρετικώς επικίνδυνο δυισμό: μεταξύ της Δημοκρατίας ως αποδεκτού πολιτεύματος και των παραλλαγών της με στοιχεία αυταρχισμού .Της πειθαρχημένης Δημοκρατίας όπως την ονομάζει το Πεκίνο .

Τα ευρήματα της δημοσκοπήσεως της MetronAnalysis για λογαριασμό του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι εξόχως ανησυχητικά. Διότι δείχνουν πως η προϊούσα απονομιμοποίησις του πολιτικού συστήματος (86% των Ελλήνωνζητεί γενναίες αλλαγές στην αρχιτεκτονική του) γεννά δύο ισχυρές εστίες αμφισβητήσεως. Η πρώτη είναι οι νέοι και οι διάμεσες ηλικίες που καταγγέλλουν υποχώρηση των δημοκρατικών κανόνων μέσα στην πανδημία. Και η δεύτερη είναι συντηρητικοί πολίτες αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «κεντρώοι» και «δεξιοί» οι οποίοι ζητούν αλλαγή τουδημοκρατικού υποδείγματος. Μολονότι η δημοκρατία δεν αμφισβητείται επί της αρχής ως πολίτευμα από το 83% των πολιτών που την θεωρούν το καλύτεροστις μέρες μας εντούτοις υπάρχουν ισχυρές ενστάσεις. Και για το πώς λειτουργεί και σε τι πρέπει να εξελιχθεί. Στην σκληρή ερώτηση, το 13 % των Ελλήνων, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες δηλαδή την θεωρεί «ξεπερασμένο» πολίτευμα!Στα επί μέρουςποιοτικά φαίνεται να συμφωνεί με την άποψηαυτήτο 17% των πολιτών που δηλώνουν «δεξιοί» και το 15% των πολιτών που δηλώνουν «αριστεροί».

Το πράγμα γίνεται περισσότερο επικίνδυνο στην ερώτηση του Στράτου Φαναρά αν συμφωνούν με την άποψη ότι «η πολλή δημοκρατία βλάπτει την ισχύ των χωρών, άρα και τους πολίτες». Με την άποψη αυτή συμφωνεί το 38% των Ελλήνων (κοντά στα 4 εκατομμύρια ) ενώ διαφωνεί το 60 τοις εκατό! Το 83% υπέρ της δημοκρατίας συρρικνώνεται κατά 23 μονάδες όταν το ερώτημα αφορά την «πολλή δημοκρατία». Και όχι μόνον αυτό. Αλλά στο ερώτημα αν το δημοκρατικό «πρότυπο» των ανατολικών χωρών (Ρωσσία, Κίνα) προστατεύει καλύτερα τους πολίτες, το 37% συμφωνεί.

Αυτή είναι όμως η μία όψις τουνέου ανατέλλοντος δυισμού. Υπάρχει και η άλλη. Το 46% των Ελλήνων θεωρεί πως επί πανδημίας υποχώρησαν οι ελευθερίες. Και το χειρότερο: το 45% «βλέπει» υποχώρηση των δημοκρατικών κανόνων! Με την διαπίστωση ότι η πολιτική για την πανδημία «αδιαφορεί» για τους δημοκρατικούς κανόνες. Την άποψη αυτή πιστεύουν σε ποσοστό 66% νέοι 17-34 ετών, σε ποσοστό 54% οι ηλικίες 35-44 ετών και σε ποσοστό 46% οι ηλικίες 45-54 ετών. Τα ποσοστά αυτά είναι μεν μικρότερα αλλά πάντως υψηλά στους «δεξιούς» ψηφοφόρους (32%) και στους «κεντρώους» (35%) . Άπαντες όμως απορρίπτοντας πολιτικούς, δημοσιογράφους, τεχνοκράτες και ιερωμένους (!) συναινούν σε γενναίες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα . Οιδεξιοί κατά 73% και οικεντρώοι κατά 86%.

Ισχυρό πρόβλημα ανακύπτει τέλος με την έννοια της «δικαιοσύνης». Το 46% των κεντρώων ψηφοφόρων, το 36% των δεξιών ψηφοφόρων, το 20% των κεντροδεξιών ψηφοφόρων και το 61% όσων δηλώνουν ιδεολογία το «τίποτα» θεωρούν «άδικα» τα μέτρα της πανδημίας. Υπό το φως αυτών των δεδομένων εξηγούνται τα δύο διαγγέλματα του Πρωθυπουργού μέσα σε τρεις ημέρες το νέο πακέτο οικονομικών μέτρων ύψους 2,5 δις ευρώ, τα ανοίγματα Μητσοτάκη στην νεολαία και οι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές.

Η πυροσβεστική ανέλαβε δράση! Το τοπίο όμως σταδιακώςναρκοθετείται και η ΝΔ πρέπει να προλάβει για να μην πατήσει τις νάρκες της απλής αναλογικής! Η ώρα των αποφάσεων πλησιάζει. Η σταθερότης προηγείται!

Κεντρικό θέμα