Σκοτεινός ο ορίζων για την οικονομία

Δ.Ν.Τ : Υφεσις 13 τοις εκατό αν – Σενάριο για τούνελ 2ετών

ΣΕ ΒΑΘΕΙΑ ύφεση οδηγείται η ελληνική οικονομία το 2020 με την ανεργία να εκτοξεύεται και το χρέος να αυξάνεται σημαντικά, δημιουργώντας ένα μαύρο σκηνικό για το αύριο της χώρας, λίγο καιρό μάλιστα μετά από την έξοδό της από μια οδυνηρή δεκαετία.

Οι παρενέργειες του κορωνοϊού στην οικονομία μας καθίστανται, συμφώνως προς έκθεση του ΔΝΤ οξύτερες από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ λόγω της εξαρτήσεώς της από τον τουρισμό, ενώ ο κίνδυνος η υγειονομική κρίσις να μετατραπεί σε οικονομική και κοινωνική είναι πλέον ορατός. Ακόμη και οι προβλέψεις για ανάκαμψη το 2021 μπορεί να αποδειχθούν κενό γράμμα, αφού η συνεχιζόμενη σοβαρή αβεβαιότης ως προς την διάρκεια και την ένταση του υγειονομικού σοκ δεν επιτρέπει ασφαλείς υπολογισμούς και μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον είναι, συμφώνως προς παράγοντες της αγοράς, μέγιστο λάθος η καλλιέργεια κλίματος διενεργείας προώρων εκλογών το φθινόπωρο με διακύβευμα την ανασυγκρότηση της χώρας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνθηκών μετά την πανδημία, όταν η επιδημία ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις της. Πολλω μάλλον όταν οι επιστήμονες προειδοποιούν για ένα δεύτερο κύμα επελάσως του ιού, από το φθινόπωρο.

Η χώρα είναι σε πολύ κρίσιμο στάδιο καθώς η επόμενη ημέρα για την οικονομία είναι το μείζον στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Κυβέρνησις μακρυά από εκλογικές σκοπιμότητες.

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την έκθεση World Economic Outlook, που εδημοσιεύθη χθες επιβεβαιώνει όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητος. Συμφώνως προς την έκθεση η ύφεσις στην χώρα μας θα ανέλθει τουλάχιστον στο 10% ενώ θα υπάρξει και έκρηξις της ανεργίας στο 22,3% του εργατικού δυναμικού που αντιστοιχεί σε 235.000 νέους ανέργους κατά την τρέχουσα χρονιά. Πρόκειται για ην ισχυρότερη ύφεση μεταξύ όλων των “ανεπτυγμένων” οικονομιών παγκοσμίως και την βαθύτερη μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. Aλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προέβλεψε ότι η ύφεσις στην Ελλάδα θα κυμανθεί στο 5%-10%, σημαντικά υψηλότερα συγκριτικώς προς αυτήν που είχε κάνει προ ολίγων ημερών.

Ωστόσο, το Ταμείο αυξάνει την ύφεση στο 13%, στην περίπτωση που θα υπάρξει δεύτερος γύρος υγειονομικής κρίσεως το φθινόπωρο. Εάν η κρίσις υγείας κρατήσει έως και το 2021, τότε εκτιμά πως και τον επόμενο χρόνο θα υπάρξουν πιέσεις στο ΑΕΠ της τάξεως του 8%, ανατρέποντας όλους τους σχεδιασμούς για ανάκαμψη. Μάλιστα η ανάκτησις των απωλειών το 2021 θα είναι μερική στο βασικό σενάριο καθώς προβλέπεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 5,1% ενώ και η ανεργία θα κυμανθεί στο 19%, από 16,3% που κατεγράφη από την Ελληνική Στατιστική Αρχή τον Δεκέμβριο του 2019. Εφέτος, η οικονομία θα πέσει και πάλι σε αποπληθωρισμό, με πρόβλεψη για μια υποχώρηση του τιμαρίθμου στο 0,5%. Αυτές οι προβλέψεις αποδεικνύουν ότι ο δρόμος προς την επιστροφή της οικονομίας, προς την κανονικότητα και την ανάκτηση των ρυθμών αναπτύξεως είναι γεμάτος ανηφόρες και εμπόδια που δεν είναι εύκολο να κατακτηθούν συντόμως.

O Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του αν και έκανε λόγο για μεγάλη ύφεση «ποντάρει» σε μια ταχεία ανάκαμψη. Ένα σχήμα V δηλαδή, όπως το περιγράφουν οι οικονομολόγοι, με απότομη πτώση, αλλά και ραγδαία άνοδο, με την οικονομία να αντιδρά στο σοκ της καταρρεύσεως, με όπλο και την αξιοπιστία που έχει εμπεδωθεί στην χώρα. Δεν συμμερίζονται όλοι την ίδια άποψη. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμησις που έκανε o Πρόεδρος Grant Thornton Ελλάδος, Nικος Καραμούζης στον Realfm 97,8 και στον Νίκο Χατζηνικολάου ο οποίος προέβλεψε ότι «Εγώ θεωρώ ότι θα μας πάρει δύο με τρία χρόνια για να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν στις 31-12-2019. Δεν θα είναι στιγμιαία η διόρθωση του προβλήματος, θα πάρει χρόνο”. Συμφώνως προς τον κ. Καραμούζη «οι επιπτώσεις για την Ελλάδα μάλλον θα είναι χειρότερες σε σχέση με τις άλλες χώρες λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας π.χ. τουρισμός, μεταφορές αποτελούν δύο σημαντικά στοιχεία του ΑΕΠ ετησίως και φαίνεται ότι αυτοί οι κλάδοι θα έχουν μονιμότερη αρνητική επίπτωση” . H επόμενη ημέρα μετά την πανδημία θα είναι σίγουρα διαφορετική για την χώρα. Ορισμένα από τα έκτακτα μέτρα και την στρατηγική που ηκολουθήθη, φαίνεται θα παγειωθούν στην ζωή μας.

Ο κ. Μητσοτάκης, περιέγραψε ένα κράτος που θα λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο την επόμενη ημέρα, «χτίζοντας» πάνω στην εμπειρία της πανδημίας. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή στον λόγο του «Η κρίσις ίσως μας πληγώσει. Θα μας έχει οπλίσει, ωστόσο, με πολύτιμες εμπειρίες για να οικοδομήσουμε ένα πιο ισχυρό και σύγχρονο κράτος. Γιατί, ακριβώς, τα μεγάλα βήματα που γίνονται τώρα είναι όπλα που μπορούν να κάνουν αυτή την πρόσκαιρη δοκιμασία μοχλό σταθερής προόδου. Να εντάξουν τις σκοπιμότητες της στιγμής στο στρατηγικό σκοπό του μέλλοντος. Και έτσι τα μέτρα της επικαιρότητας, να γίνουν πυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων».

Κεντρικό θέμα