Με 36 δις ευρώ ταμειακά διαθέσιμα οι εκλογές είναι πάντα στο τραπέζι!

Γιατί η Ελλάς δανείστηκε στο πρώτο εξάμηνοτο ποσό που προγραμμάτιζε για όλο το έτος – Η ομιλία Μητσοτάκη στην ΟΝΝΕΔ , το Νέο Σύμφωνο Σταθερότητος και τα υπερμνημόνια

Σε όλες τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας. Το έπραξε στην τελευταία συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Οργάνου της ΝΔ στο οποίο προήδρευσε. Το έπραξε και προχθές στην Βουλήόταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως Αλέξης Τσίπρας υπεστήριξε-χωρίς να ζητεί εκλογές – ότι η «κλεψύδρα αδειάζει», πως «οι μέρες σας στην εξουσία είναι μετρημένες» και ότι «έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση». Ο κύριος Μητσοτάκης και πάλι απάντησε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. (Ο κύριος Τσίπρας δεν φαίνεται να πείστηκε και προσφεύγονταςστον όρο «προοδευτική διακυβέρνηση» έκανε εμμέσως πρόταση μετεκλογικήςσυνεργασίας στην Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ προβάλλοντας ως σημείο συμφωνίας τους την κατάργηση του εργασιακού νόμου).

Αλλά και στις ιδιωτικές του συνομιλίες ο Πρωθυπουργός διαβεβαιώνει τους πάντες ότι δεν θα γίνουν εκλογές. «100%», όπως λέγει σε στελέχη της ΝΔ που τον επισκέπτονται στο Μαξίμου. «Υιοθετεί» μενχάριν της συζητήσεως το επιχείρημα πως καθυστέρησις των εκλογών θα προκαλέσει μίνι φθορά στην ΝΔ και ίσως της περιορίσειτην πρωτοβουλία των κινήσεωνστις διερευνητικές εντολές μετά από εκλογές αναλογικής αλλάαπό την άλλη τονίζεικάτι σημαντικό: «Δεν μπορώ να πάω σε δίμηνο διαδοχικών εκλογών την στιγμή που οι αγορές μας δανείζουν με επιτόκια Γερμανίας λόγω ΕΚΤ και λόγω της αξιοπιστίας που έχω χτίσει με τις μεταρρυθμίσεις. Είναι σα να ομολογώ ότι είμαι σαν τους άλλους!». Σε όλους εμπιστεύεται τον σχεδιασμό του για εκλογές το φθινόπωρο του 2022 αφού θα έχουν «πέσει»στην αγορά τα χρήματα του Ταμείου Ανακάμψεως.Τις τελευταίες ημέρες ο Πρωθυπουργός έκλεισε και το θέμα του ανασχηματισμού.

«Από την στιγμή που δεν μπορώ να κάνω αλλαγές σε βασικά Υπουργεία όπως το Εξωτερικών ή το Οικονομικώνδεν έχει νόημα»σημειώνει σύμφωνα με τις πηγές .Το πρόβλημα που υπάρχει σε όλους όσοι μελετούν εξ επαγγέλματος το τοπίοείναι πως όσα πράττει στην δημόσια σφαίρα η Κυβέρνησιςευρίσκονται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνσηαπό όσα διακηρύσσει με έμφαση ιδιωτικώς για τις εκλογές. Το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας είναι η πρώτη ένδειξις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής» της 10.6.2021 ( Θάνος Τσίρος)η Ελλάς υπερκάλυψε στα μισά της χρονιάς τον ετήσιο στόχο δανεισμού του ΟΔΔΗΧ μετά την τελευταία έξοδο στις αγορές και την άντληση 2,5 δις ευρώ επί πλέον. Μαζί με τα 2,5 δις του προγράμματος SURE τα ταμειακά διαθέσιμα θα φθάσουν μέσα στο καλοκαίρι τα 36 δις ευρώ! Ενώ στο τέλος της χρονιάς μετά και ορισμένες αποπληρωμές χρέους έναντι στόχου 25 δις ευρώ τα διαθέσιμα θα ξεπερνούν σύμφωνα με την ίδια ανάλυσητα 30 δις ευρώ! Με επιτόκιο 0,90% για το δεκαετές και 0,31% για τα ετήσια έντοκαγραμμάτια, πράγματι έχει δίκαιο ο Πρωθυπουργός να διακηρύσσει από του βήματος του Κοινοβουλίου ότι …»ακόμη και τα άστραείναι ευθυγραμμισμένα μετο καλό της ελληνικής οικονομίας». Και από ό,τι φαίνεται ο ΟΔΔΗΧ θα βγεί ξανά το καλοκαίρι στις αγορές προκειμένου να ικανοποιήσει την τεράστια ζήτηση για τους ελληνικούς τίτλους και η «καβάντζα» μας θα αυξηθεί. Το ερώτημα που τίθεται όμως μετά ταύτακαι, είναι καταλυτικό, είναι το εξής: Γιατί η Ελλάς βιάστηκε να καλύψειτον ετήσιο στόχο δανεισμού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021; Η τεχνοκρατική απάντησις για την βιασύνη αυτή είναι ότιβγαίνουμε γρήγορα στις αγορές επειδή θα βγει και η Κομμισσιόν στις αγορέςγια το Ταμείο Ανακάμψεως και είναι λίαν πιθανόν ναακριβύνουν στο μέλλον τα επιτόκια. Όμως η Κομμισσιόν άντλησε προχθές 20 δις ευρώ από τις αγορές με επιτόκιο μόλις 0,8%(της προσφέρθηκαν 120 δις ευρώ). Ηεκτίμησις ότι υπερδανειζόμαστε στο πρώτο εξάμηνοαξιοποιώνταςτην συγκυρία για να αντέξει η οικονομίαένα πιθανό εκλογικό δίμηνο έχει βάση. Τυχόν δίμηνη εκλογική ρευστότης θα «πιέσει» τα ελληνικά επιτόκια .Μπορεί ο κύριος Μητσοτάκης να μην σχεδιάζει εκλογές αλλά οφείλει να είναι έτοιμος αν τα γεγονότα το διατάξουν. Ιδού λοιπόν η πρώτη ένδειξις ότι οι εκλογές δεν αποκλείονται. Η οποία συμπληρούται από τα πρωτοσέλιδα της παροχολογίας για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους.

Η δεύτερη ένδειξις ότι οι εκλογές παραμένουν στο τραπέζι είναι ευρωπαϊκή . Κατά την διάρκεια της επισκέψεώς του στην Αθήνα ο Ιταλός Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κύριος Σασόλι σε συναντήσεις του με θεσμικούς παράγοντες άφησε να εννοηθεί ότι τα υπερμνημόνια επιστρέφουν όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλες τις χώρες του νότου λόγω της κρίσεως χρέους -πανδημία χρέους την ονόμασε ο Βόλφγκαγκ Σώυμπλε-που μαστίζει όλη την Ευρώπη. Οι Γερμανοί όπως έλεγαν πάντοτε είναι πρόθυμοι να αναλάβουν τον κοινό κίνδυνο για τρίτες χώρες της ΕΕυπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί το κόστος του κινδύνου. Το οποίον σημαίνει ότι η αναθεώρησις των στόχων του Συμφώνου Σταθερότητος για το ετήσιο ύψος του χρέους, των ελλειμμάτων και των πρωτογενών πλεονασμάτωντων χωρών του Νότου είναι στο τραπέζι υπό την προϋπόθεση ότι χώρες όπως ηΓαλλία, η Ιταλία , η Ελλάς κ.α θα δεσμευθούν σε υπερμνημόνια εσωτερικής ιδιοκτησίας με μεταρρυθμίσεις του τύπου πλειστηριασμοί, μείωση συντάξεων, μείωση παροχών κοινωνικού κράτους, κατάργηση επιδομάτων καιάλλα.

Το γερμανικό κατεστημένο θα λάβει τις αποφάσεις του για όλα αυτά μέσα στο καλοκαίρι και αναλόγως θα νουθετήσει τις πολιτικές του δυνάμεις για τον τόνο που θα δώσουν στην προεκλογική εκστρατεία. Η πιθανότης να τεθεί στο τραπέζι μαςτο δίλημμα «μικρότερα πλεονάσματα και μεγαλύτερα ελλείμματα έναντι λιτότητος» είναι υπαρκτή. Και εφ’ όσον συμβεί, αυτός είναιγια τον κύριο Μητσοτάκη λόγος προσφυγής σε πρόωρες εκλογές. Ο Σεπτέμβριος του 2022 και τα όνειρα πολιτικής ρευστοποιήσεως των ρυθμών αναπτύξεως και των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανακάμψεως θα μοιάζει μακρινός, πολύ μακρινός.

Η τρίτη ένδειξις πως ίσως χρειασθεί να επισπευσθούν οι εκλογέςείναι το προσφυγικό. Η απόφασις Μητσοτάκη να ανακηρύξει όπως και ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Όρμπαν την Τουρκία «ασφαλή χώρα» είναι έξυπνη υπό την προϋπόθεση ότι έχει κίνητρα να την εφαρμόσει και ο Ερντογάν. Αν δεν λάβει όσα επιθυμείμέσω τελωνειακής ενώσεως μπορεί ανά πάσα στιγμή να βουλιάξει το Αιγαίο με πρόσφυγες και μετανάστες.

Η τετάρτηένδειξις ότι παρά τα δημοσίως διακηρυσσόμενα οι εκλογέςείναι ακόμη στο τραπέζι είναι πολιτική και κομματική. Η κομματική ένδειξις:Το επόμενο Σάββατο στις 26 του μηνός Ιουνίου ο οποίος θεωρείται παραδοσιακά νεκρός κομματικά μήνας ο κύριος Μητσοτάκης σχεδιάζει να μιλήσει σε μεγάλη εκδήλωση κομματικών στελεχών της ΟΝΝΕΔ . Γιατί; Τις προηγούμενες ημέρες έκαναντην εμφάνιση τους στον τύπο διαρροές ότι «ενοποιούνται τα επιτελεία του Μαξίμου και της Πειραιώς υπό την ηγεσία του διευθυντή του Γραφείου πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη». Γιατί; Τις προάλλες συνεκλήθητο Διαγραμματειακό όργανο της ΝΔ κατά την διάρκεια του οποίου ο Πρωθυπουργός εζήτησε από τους επιτελείς του «μη εφησυχασμό». Γιατί; Εάν η προσεκτική κινητοποίησις του κομματικού μηχανισμού δεν είναιένδειξις ότι οι εκλογές είναι στο τραπέζι τότε τι είναι; Η πολιτική ένδειξις: Μέλη της κυβερνήσεως υποστηρίζουν ότι η εκλογική συμπεριφορά σε εκλογές με απλή αναλογική αλλάζει και ότι η ΝΔ διατρέχει τον κίνδυνο όσο πιο αργά κάνει τις εκλογές να κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με «ψαλιδισμένη διαφορά και ψαλιδισμένες έδρες».

Άρα συμπεραίνουμε εμείς,το σενάριο των εκλογών παραμένει στο τραπέζι. Ο Πρωθυπουργός λέει αλήθεια όταν επισημαίνει ότι δεν τις θέλει. Μπορεί να προκύψουν όμως λόγω των εθνικών θεμάτων. ΟΤούρκος Υπουργός Εξωτερικών κύριος Τσαβούσογλουέθεσε τρία θέματα στην συνέντευξη του στο «Βήμα» πριν φθάσει στην Αθήνα τα οποία η Κυβέρνησις δεν απέρριψε δημοσίως ποτέ: Την αποκήρυξη εκ μέρους της Ελλάδος του Χάρτη της Σεβίλλης που αναγνωρίζει πλήρη ΑΟΖ στο Καστελλόριζο. Την έναρξη διαπραγματεύσεων για ελληνικάχωρικά ύδαταμικρότερα των 12 μιλίων. Και την υπογραφή εκτεταμένου συνυποσχετικού παραπομπής στην Χάγημε καταγεγραμμένεςόλες τις «διαφορές». Διαχείρισις τέτοιων θεμάτων χωρίς εκλογές και χωρίς εξουσιοδότηση του ελληνικού λαού δεν νοείται. Πολύ δε περισσότερο όταν μετά τις εκλογές εφ’ όσον πάνε όλα κατ’ ευχήν βεβαίως ο Πρωθυπουργός έχει την δυνατότητα αλλαγής Υπουργού Εξωτερικών, όπως εικάζεται ότι επιθυμεί. Τελευταία αλλά όχι έλασσον: Αν έχεις στο μυαλό σου την ελάχιστη πιθανότητα εκλογών, δεν κάνεις ανασχηματισμό. Περιμένεις τα δεδομένα!

Κεντρικό θέμα