Κυνισμός Γεωργιάδη-παλινωδίες κυβερνήσεως

Τα «μάζεψαν» άρον άρον για τα rapid test σε εμβολιασμένους-Δεν γνώριζαν τίποτα οι επιστήμονες

Δεν έχει προηγούμενο η χθεσινή απόφασις ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα εορτάσουμε τα εφετινά Χριστούγεννα, καθώς ο Πρωθυπουργός όχι μόνο άλλαξε άρδην την πολιτική αντιμετωπίσεως της «Όμικρον» αλλά προκάλεσε μεγάλα ερωτήματα για το τι πραγματικά προτάσσει η Κυβέρνησις, την οικονομία ή την υγεία. Από την μια με κυνικότητα υπουργοί, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνουν ότι δεν θα επιβληθεί άλλο lockdown γιατί απλούστατα δεν το σηκώνει η οικονομία μας και από την άλλη με πρόσταγμα δήθεν την δημόσια Υγεία η Κυβέρνησις κατέληξε από την «ασφάλεια» των rapid test στην ευκολία των self test. Θα ήταν εντιμότερο από την αρχή, χωρίς παλινωδίες, χωρίς να χρησιμοποιούν οι επιστήμονες, να πει την σκληρή αλήθεια, παρά να σκορπά αμφιβολίες σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και τρόμο στους εμπόρους και επιχειρηματίες παραμονές των Εορτών. Είναι προτιμότερος ο φιλελεύθερος κυνισμός, τον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ τον έχει συνηθίσει ο Έλληνας στα δύο χρόνια της πανδημίας όπως διατείνονται, παρά τα ψεύδη και οι προχειρότητες.

Όλες οι χώρες της Ευρώπης, η μια μετά την άλλη ακυρώνουν τις εορταστικές εκδηλώσεις, επιβάλουν lockdown, θέτουν σε καραντίνα ταξιδιώτες και υποχρεώνουν τους πολίτες να κάνουν rapid ή μοριακά τεστ καθώς και να φορούν παντού την μάσκα. Εμείς εδώ, όπως παραδέχθηκε ο κ. Γεωργιάδης, αποφασίζουμε βάσει της οικονομίας. Ο υπουργός Αναπτύξεως, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει καταφερθεί εναντίον επιχειρηματιών γιατί δεν εκτελούν χρέη αστυνομικού, γιατί δεν απολύουν τους ανεμβολίαστους εργαζομένους, γιατί δεν αγοράζουν από αυτά που τους περισσεύουν σόμπες και άλλον εξοπλισμό για τους εξωτερικούς χώρους σε εστιατόρια και καφέ, εξέφρασε χθες την λύπη και την κατανόηση για τον μαγαζάτορα στο Άμστερνταμ ή στο Ρότερνταμ που είχε κάνει τις προμήθειές του για την εορταστική περίοδο και τώρα είναι στον αέρα. Ανερυθρίαστα είπε ότι προφανώς η ολλανδική Κυβέρνησις έχει κάνει τα κουμάντα της και έχει επαρκή χρήματα για να στηρίξει αυτές τις επιχειρήσεις που ειδάλλως θα καταστραφούν. «Άρα η απόφαση ενός lockdown ή όχι συναρτάται από τον επιδημιολογικό κίνδυνο και από την οικονομική σου δυνατότητα. Η Ολλανδία είναι μια χώρα με ένα από τα χαμηλότερα χρέη στην ΕΕ, μπορεί να δανειστεί όσα χρήματα θέλει και να τα ξοδέψει με όποιον τρόπο θέλει, είμαστε εμείς στην ίδια θέση με την Ολλανδία;». Ο κ. Γεωργιάδης απεκάλυψε ψυχρά ότι τα προηγούμενα lockdown αποφασίσθηκαν επειδή «η ΕΕ είχε ανοίξει τους κρουνούς των χρημάτων»! Τώρα όμως διερωτάται «εάν η Ευρώπη μοιράζει λεφτά για να κλείσετε και δεν το ήξερα; Άρα ας μην συζητάμε για κάτι που απλά δεν γίνεται […] Άρα το lockdown δεν γίνεται γιατί αν κάνεις lockdown χωρίς λεφτά θα καταστρέψεις την οικονομία σου, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους σου και αυτό είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από τον υγειονομικό». 

Τι παραδέχθηκε με κυνικό τρόπο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ; Ότι πάνω από την υγεία είναι η οικονομία. Και δυστυχώς τα τερατώδη που είπε χθες δεν περιορίσθηκαν μόνο στον κορωνοϊό και στην σύγκριση θανάτων με επιτόκια και πληθωρισμό αλλά επεκτάθηκε και στην ενέργεια. Αφού περηφανεύτηκε επειδή η Κυβέρνησις εν μέσω πανδημίας μείωσε την ανεργία, ισχυρίσθηκε ότι οι Έλληνες είναι ώριμοι και θα δείξουν κατανόηση για τις τεράστιες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.  «Ο κόσμος καταλαβαίνει καλύτερα από τους δημοσιογράφους ότι οι αυξήσεις σε ένα βαθμό είναι φέτος όπως έχουν τα πράγματα, αναπόφευκτες. Κανένας δεν περιμένει ο Μητσοτάκης να είναι ο Ιησούς Χριστός που θα γεννά καρβέλια. Ο κόσμος είναι ώριμος και καταλαβαίνει», δήλωσε στους δημοσιογράφους, με το ύφος ενός απολύτως επιτυχημένου υπουργού. 

Όλα τα άλλα που ειπώθηκαν τα τελευταία 24ωρα, ό,τι πάνω απ’ όλα είναι η υγεία του κάθε Έλληνα, είναι δύσκολο να γίνουν πιστευτά. Όχι μόνο φέρνουν σε δύσκολη θέση την Κυβέρνηση, αλλά επιτείνουν την ανασφάλεια στους πολίτες που βλέπουν παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς στην Ευρώπη να κλείνουν και στην Ελλάδα να μην γνωρίζαμε μέχρι χθες τι ακριβώς θα γίνει εν όψει των ρεβεγιόν. Εν τέλει, κατά την χθεσινή ενημέρωση ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι απέρριψε τις εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους τους χώρους διασκεδάσεως και για τους εμβολιασμένους -επί πληρωμή όπως διέρρευσε χθες- και στο εξής θα παρέχονται δωρεάν δύο self test, ένα πριν τα Χριστούγεννα και το άλλο πριν την Πρωτοχρονιά. Δύο όμως από τα κορυφαία μέλη της Επιτροπής Επιστημόνων οι κ.κ. Βατόπουλος και Εξαδάκτυλος δήλωσαν αιφνιδιασμένοι και προφανώς ενοχλημένοι από την στάση της Κυβερνήσεως. Και οι δύο είπαν ότι δεν είχαν ιδέα περί του υποχρεωτικού τεστ και μάλιστα να το πληρώνουν οι εμβολιασμένοι, ήταν σαφώς αντίθετοι προς την υιοθέτηση του μέτρου αυτού και απεκάλυψαν ότι η Επιτροπή δεν είχε συγκληθεί για να προτείνει κάτι τέτοιο. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει επομένως να πει ποιοι του εισηγήθηκαν αυτή την πρόταση και ποιος έδωσε την έγκριση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να κάνει τις σχετικές δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Σημειώνεται δε ότι οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού έγιναν πριν από την συνεδρίαση της Επιτροπής Επιστημόνων και γεννάται το ερώτημα εάν οι αποφάσεις λαμβάνονται πριν ή μετά τις προτάσεις της. 

Επίσης προκαλεί απορία ότι κανείς μέσα στην Κυβέρνηση δεν σκέφθηκε τι αναστάτωση και εκνευρισμό θα προκαλούσε το υποχρεωτικό rapid test στους ίδιους τους εμβολιασμένους, που ξαφνικά όχι μόνο θα ένιωθαν εντελώς εκτεθειμένοι αλλά θα καλούνταν και να πληρώσουν. Για να μην αναφέρουμε ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του αντιεμβολιαστικού κινήματος.  Εν κατακλείδι, η αξιοπιστία του εμβολιασμού τινάχθηκε στον αέρα, από τους λανθασμένους χειρισμούς της Κυβερνήσεως και όχι από τους επιστήμονες που ήσαν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της υποθέσεως. Εξ ίσου σημαντική ήταν η αναστάτωσις στην αγορά, κυρίως δε στους χώρους της εστιάσεως και διασκεδάσεως. Πριν γίνει γνωστή η κυβίστησις της Κυβερνήσεως ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, είχε πει χαρακτηριστικά: «Δεν θα είναι Χριστούγεννα για εμάς αλλά Μεγάλη Παρασκευή». Λόγια που περιγράφουν την «ολική καταστροφή» που θα συντελούνταν στην αγορά τα Χριστούγεννα αν υποχρεώνονταν όλοι να εισέρχονται στα μαγαζιά με rapid test. 

Κεντρικό θέμα