ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Αντιπερισπασμός Τούρκων με μετανάστες στο Νότιο Έβρο

Επιτροπή Εξωτερικών – Αμύνης: η Ελλάς διεκδικεί «μέτρα» στα σύνορα

Ο ΕΒΡΟΣ πάλι σε επιφυλακή. Οι Τούρκοι ετοιμάζονται για τον επόμενο γύρο. Την στιγμή κατά την οποία ετοιμάζονται να αρχίσουν έρευνες και ενδεχομένως γεωτρήσεις στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλορίζου, αλλά κοντά και σε άλλα νησιά, ο αντιπερισπασμός στον βορρά μπορεί να ξεσπάσει από στιγμή σε στιγμή. Αυτή την φορά στα νότια του ποταμού Έβρου, εκεί όπου ακόμη δεν έχει κατασκευασθεί ο φράκτης που θα αποτρέψει τους εισβολείς.

Κυβερνητικές πηγές λέγουν ότι δεν φαίνεται κινητικότης στην τουρκική πλευρά του Έβρου. Πράγματι η κινητικότης δεν είναι ορατή. Οι πληροφορίες όμως είναι διασταυρωμένες. Πίσω από τα αναχώματα τα λεωφορεία πηγαίνουν και έρχονται. Στους 6.000 υπολογίζονταν οι μετανάστες που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. Τώρα πρέπει να είναι πολύ περισσότεροι. Όταν θα τους δούμε, θα είναι πολύ αργά. Θα κινούνται με πρόθεση να εισβάλουν στο ελληνικό έδαφος. Και πίσω τους οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες να ωθούν με όλους τους τρόπους που μπορεί να επινοήσει η ασιατική βαρβαρότητα. Κάποιοι εκτιμούν πως οι Τούρκοι ελπίζουν σε μια χαλαρότητα κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Χαλαρότητα την οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν για να σπρώξουν τους εισβολείς να περάσουν.

Όπως πάντα οι Τούρκοι δεν κρύβουν τις προθέσεις τους. Χαρακτηριστικό, το δημοσίευμα της «Haber turk» αναφέρει πως: «Το ταξίδι της ελπίδας για να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Αδριανουπόλεως ξεκινούν και πάλι μετανάστες». Με απλά λόγια, οι εισβολείς είναι έτοιμοι… Μετανάστες έχουν μεταφερθεί σε σημεία τόσο στην περιοχή της Ανδριανουπόλεως όσο και στην τουρκική πλευρά στο ύψος του Πετάλου στον Πέπλο καθώς και στα Ύψαλα. Ασχέτως όμως προς το γεγονός ότι ο φράκτης στο Πέταλο δεν έχει ακόμη κατασκευασθεί, η Θράκη δεν είναι ανοχύρωτη. «Ο Έβρος δεν πέφτει» γράφει το διακριτικό που φορούν στο μανίκι τους συνοριοφύλακες και εθνοφύλακες που αγρυπνούν δίπλα στους στρατιώτες.

Την ίδια στιγμή, πίσω από κλειστές πόρτες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωνε την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμύνης της Βουλής για τις πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις. Σε επίπεδο διπλωματικών επαφών και διασυνοριακών επιτροπών μια άλλη μάχη είναι σε εξέλιξη. Η Ελλάς διεκδικεί «μέτρα γης» στα σημεία όπου οι διαφοροποιήσεις στον ρου του ποταμού Έβρου έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα. Είναι πράγματι λίγα μέτρα γης που μπορεί να περάσουν στην μία ή την άλλη πλευρά, αλλά καμμία κυβέρνησις, κανένας διπλωμάτης και καμμία επιτροπή δεν μπορεί να τα αφήσει. Είναι μέτρα γης ελληνικής.

Έχουν αποκολληθεί εκτάσεις από την δική μας πλευρά και φαίνεται ότι ανήκουν στην Τουρκία, ενώ δεν είναι δικά τους, είπε συμφώνως προς πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος προς την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμύνης της Βουλής. Αποκαλύπτοντας έτσι ότι γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να τεκμηριωθούν τα θέματα των συνόρων, ώστε αν αύριο έλθει η Τουρκία και δημιουργήσει ζητήματα, να υπάρχει αντίλογος. Να είμαστε έτοιμοι να τους βάλλουμε και εμείς αντίστοιχα θέματα. Για γη την οποία διεκδικούμε. Οι Τούρκοι όμως έδειξαν ότι δεν προτίθενται να συζητήσουν. Προτιμούν τις προκλήσεις και τις επιθετικές ενέργειες. Όταν όμως αυτές αποτύχουν θα προβάλουν τις νομιμοφανείς απαιτήσεις τους. Στις οποίες η απάντησις θα πρέπει να είναι έτοιμη και καταλυτική.

Για τα σύνορα του Έβρου υπάρχουν Επιτροπές και ρυθμίσεις που ασχολήθηκαν με επαναχαράξεις αναλόγως προς την διαφοροποίηση της ροής του Έβρου. Να μην ξεχνάμε ότι η αρχική χάραξις δεν προέβλεπε ως σύνορο αορίστως την μέση γραμμής της κοίτης του Έβρου. Προέβλεπε την μέση γραμμής της κοίτης του Έβρου, όπως αυτή ήταν τον Νοέμβριο του 1926, οπότε υπεγράφη το Πρωτόκολλο των Αθηνών, με σαφή αναφορά σε ορόσημα και συντεταγμένες. Έκτοτε η κοίτη άλλαξε δημιουργώντας την ανάγκη για αναθεωρήσεις. Συνεκροτήθησαν για τον σκοπό αυτό οι Επιτροπές του Νόμου του 36 και του αναγκαστικού Νόμου 223, οι οποίες μάλιστα αναγνωρίσθηκαν και από το μη κυρωθέν Πρωτόκολλο του 1963 (Νόμος 4334/63).

Η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει κάθε συζήτηση για αναγνώριση του εδάφους που τα νερά έχουν φέρει να προσκολλάται στην τουρκική πλευρά. Υπάρχει τεράστια καθυστέρησις στην συζήτηση που πρέπει να γίνει για το ζήτημα από την διασυνοριακή επιτροπή. Στο θέμα αυτό ανεφέρθη ο κ. Δένδιας τονίζοντας ότι προσπαθεί να το επαναφέρει, αφού έχει υπάρξει αδράνεια ετών. Αυτά τα λίγα μέτρα γης δεν πρόκειται να αφεθούν να περάσουν στην τουρκική δικαιοδοσία.

Κεντρικό θέμα