10 δισ. ευρώ μέτρα στηρίξεως οικονομίας σε πόλεμο

800 ευρώ για το 90% – Εκπτώσεις 30% για πληρωμή φόρου- Δάνεια σε επιχειρήσεις με εγγύηση Δημοσίου – Αναστολή δόσεων δανείων ενήμερων οφειλετών – Μπροστά τα 600 ευρώ για επιστήμονες

ΝΕΟ πακέτο μέτρων ύψους 10 δισ. ευρώ «ρίχνει» η Κυβέρνησις στην μάχη για την καταπολέμηση των δραματικών παρενεργειών από τον κορωνοϊό, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητος των επιχειρήσεων και την διατήρηση των θέσεων εργασίας σε εμπόλεμες συνθήκες. To oλοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο που ανακοινώνεται σήμερα από το οικονομικό επιτελείο και απεφασίσθη σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αφορά σε 4 εκατομμύρια εργαζομένους και επιχειρήσεις. Προβλέπει ένταξη σχεδόν της πλειοψηφίας των εργαζομένων στην λίστα των δικαιούχων των 800 ευρώ, παροχή δανείων στις επιχειρήσεις με εγγύηση του Δημοσίου, έκπτωση κατά 25% στις εισφορές αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών και αντίστοιχη έκπτωση 25% των φόρων που θα εξοφληθούν εμπρόθεσμα, παράταση της αναστολής καταβολής δόσεων κεφαλαίου από τις τράπεζες για ενήμερους δανειολήπτες, ενεργοποίηση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις.

Για την υλοποίηση του σχεδίου θα αξιοποιηθούν κονδύλια από τον κρατικό Προϋπολογισμό, ευρωπαϊκά, αλλά και από το επονομαζόμενο “corona fund”, το ειδικό ταμείο που συνεστήθη για την αναθέρμανση της οικονομίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει για πρώτη φορά και μία λελογισμένη χρήσις από το ”μαξιλάρι” ασφαλείας, των 37 δισ. ευρώ. Ταυτοχρόνως, οι 166.000 αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες θα λάβουν εμπροσθοβαρώς τον Απρίλιο το εκπαιδευτικό επίδομα των 600 ευρώ, ενώ θα καταβάλουν το 60% του μισθώματος για το επαγγελματικό ακίνητό τους. Η δαπάνη προέρχεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενώ εάν εντάσσοντο σε αυτή την φάση στην λίστα των ευρυτέρων προστατευτικών μέτρων θα έπρεπε να εκταμιευθούν από τον κρατικό Προϋπολογισμό περί τα 130 εκατομμύρια. Όπως απεφασίσθη στην χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη, το σύνολο των αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων θα λάβει την ενίσχυση των 800 ευρώ τον Μάιο.

Ειδικώτερα:

1. Εγγυημένα σε ποσοστό 80% θα είναι τα δάνεια 5ετούς διαρκείας για κεφάλαιο κινήσεως που θα χορηγηθούν σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, προκειμένου να συνεχίσουν την λειτουργία τους. Θα δοθούν εγγυήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για κεφάλαιο κινήσεως και η μόχλευσις του ποσού στοχεύει στην κινητοποίηση τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ σε νέες χορηγήσεις. Δικαίωμα θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις που δεν είχαν «κόκκινες» οφειλές στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Το ύψος του δανείου καθορίζεται στο διπλάσιο του ετησίου μισθολογικού κόστους της επιχειρήσεως και το 25% του ετησίου τζίρου της. Επίσης μετά από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολογήσεως το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των ανωτέρω ορίων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητος της επιχειρήσεως από την ημερομηνία χορηγήσεως του δανείου και για τους προσεχείς 18 μήνες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 12 μήνες για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι εγγυήσεις αφορούν σε δάνεια που θα εκδοθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2020, ενώ σε περίπτωση που το δάνειο δεν εξυπηρετηθεί και «κοκκινίσει» και η τράπεζα προχωρήσει στην ανάκτησή του θα αποδίδει στο Ταμείο Εγγυοδοσίας το 80% του ποσού που θα εισπράξει εξαιρουμένων των εξόδων αναγκαστικής εκτελέσεως.

2. Διευρύνεται η λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητος που εισέρχονται υπό την ομπρέλλα των προστατευτικών μέτρων. Mε δεδομένο ότι σε αδράνεια ευρίσκεται το 90% του εγχωρίου επιχειρείν αναμένεται να ενταχθεί η πλειονότης των επιχειρήσεων και εργαζομένων της χώρας. Από τα μέτρα θα εξαιρεθούν τα σούπερ μάρκετς και βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα.

3. Εκπτωση 25% στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις (με εξαίρεση τον ΦΠΑ), εφ’ όσον πληρωθούν στην ώρα τους θα έχουν τόσο οι επιχειρήσεις, όσο εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν κάνουν χρήση των μέτρων αναστολής που έχει θέσει σε εφαρμογή η Κυβέρνησις. Αφορά σε φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν Μάρτιο και Απρίλιο και ασφαλιστικές οφειλές μηνών Φεβρουαρίου-Μαρτίου.

5. Διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδoτήσεως υπό την μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, θα ισχύσει για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικώς λόγω της εμφανίσεως και διαδόσεως του κορωνοϊού, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Tο μέτρο έρχεται να υποκαταστήσει σε ένα βαθμό τον τραπεζικό δανεισμό, όπου οι διαδικασίες χορηγήσεως πιστώσεων παραμένουν δύσκολες και χρονοβόρες, το επιτόκιο θα είναι χαμηλό ενώ θα προβλέπεται μακρά περίοδος αποπληρωμής. Ήδη στήνονται οι πλατφόρμες στις οποίες οι επιχειρήσεις θα εισέλθουν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου υποβάλλοντας δηλώσεις.

6. Για τον τραπεζικό κλάδο, ο βασικός στόχος είναι να μη δημιουργηθεί κύμα νέων στρατηγικών κακοπληρωτών και για αυτόν τον λόγο τα μέτρα που έχουν ληφθεί αφορούν στους ενήμερους δανειολήπτες. Σε αυτό το πλαίσιο έχει αποφασισθεί η αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου που οφείλονται από σήμερα μέχρι, τουλάχιστον, την 30η/9/2020, ενώ ανοικτή είναι η παράτασις του μέτρου έως το τέλος του έτους.

Κεντρικό θέμα