ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

«Ζωή είναι να ζεις»: 3ο Ολοήμερο Φεστιβάλ Τρύγου στην Χελιδόνα Ευρυτανίας!

Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2023. Έναρξη 10:00 π.μ.! 3ο Ολοήμερο Φεστιβάλ Τρύγου στην Χελιδόνα Ευρυτανίας!

  • Helidona Hardcore

  • Σύλλογος Χελιδόνας «ο Άγιος Γεώργιος»

  • Ζωή είναι να ζεις

Το Φεστιβάλ “Ο Τρύγος” επιστρέφει μετά από τρία χρόνια απουσίας, φέρνοντας  μια ανανεωμένη εμπειρία γεμάτη γαστρονομία και μουσική. Ετοιμαστείτε για μια  μέρα που θα σας ταξιδέψει μέσα από γεύσεις, ήχους και εικόνες.  

Μια διοργάνωση που επιδιώκει να μετατραπεί σε θεσμό, θέτοντας ως στόχο την  επαφή των νέων με την παράδοση και την επανασύνδεση τους με αυτή.  Ανακαλύπτουμε τις ρίζες μας και ενισχύουμε τους δεσμούς με την κοινότητα και  μεταξύ μας μέσα από πολύ χορό και τραγούδι. Πέρα από κάθε μορφή ψηφιακής  επικοινωνίας, πρώτιστη είναι η διαπροσωπική επικοινωνία των νέων. Ένα all day  Festival εμπειριών για μικρούς και μεγάλους που σίγουρα θα σας μαγέψει! 

Απολαύστε την πιο εντυπωσιακή παραποτάμια διαδρομή στην Ελλάδα, καθώς  διασχίζετε ένα εντυπωσιακό φαράγγι για να φτάσετε στο γραφικό χωριό μας.  Ανακαλύψτε τη μαγεία της Χελιδόνας και αφεθείτε στην ομορφιά της ελληνικής  φύσης, καθώς διανύετε αυτήν τη μοναδική διαδρομή. 

Το Φεστιβάλ Χελιδόνας είναι το “Διονυσιακό” γλέντι των Ευρυτάνων. Είναι μια  μαγική εμπειρία που συνδυάζει μερακλήδικη μουσική, παραδοσιακούς χορούς και  άφθονο φαγητό και κρασί. Σε αυτήν τη γιορτινή συγκέντρωση, οι άνθρωποι  ανταλλάσσουν χαρές και συναισθήματα με τον ρυθμό των μουσικών οργάνων και  τον χορό τους. Είναι μια πανηγυρική στιγμή που ζωντανεύει την παράδοση και την  ενότητα της κοινότητας, αφήνοντας αξέχαστες αναμνήσεις σε κάθε συμμετέχοντα.  

Ετοιμαστείτε να απολαύσετε έναν θίασο μουσικών συγκροτημάτων, ζογκλέρ και  ακροβατών και να παρασυρθείτε σε ξέφρενο γλέντι στο ρυθμό του παραδοσιακού  ζουρνά, της γκάιντας και του νταουλιού που μας ταξιδεύουν στη Θράκη, του ούτι  στην Ανατολή και τη Μικρά Ασία, του κλαρίνου στη Στερεά Ελλάδα και τη  Θεσσαλία. Μέσω των χάλκινων οργάνων αναδεικνύεται η περιοχή της  Μακεδονίας, ενώ το κοντραμπάσο μας οδηγεί στα βόρεια Βαλκάνια και το  λαουτοκίθαρο μας ταξιδεύει στα νησιά. 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 3ου Ολοήμερου Φεστιβάλ Τρύγου στην Χελιδόνα Ευρυτανίας 

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου  

Ώρα: 10:00 το πρωί  

Έναρξη  

3ου Ολοήμερου Φεστιβάλ Τρύγου με κέρασμα λουκούμι για τους επισκέπτες.  

Ώρα: 11:00  

Καλλιτεχνικό εργαστήρι “Μαντόνα”  

Τα παιδιά θα δημιουργήσουν με πηλό φιγούρες από τη ζωή στο χωριό.  

Ώρα: 12:00  

Μουσικές καρέκλες & με ποιον θα χορέψεις  

Μουσικοκινητικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.  

Ώρα: 13:00  

Τυφλόμυγα αλλιώς!  

Βρες το παιδί σου ! Βρες τους γονείς σου !  

Ώρα: 14:00  

Ο χορός σε εφημερίδα & “Αραμ σαμ σαμ”  

Μουσικοκινητικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.  

Ώρα: 15:00  

Teatrul “NÒI”  

Θεατρική παράσταση “ΤΗΕ SHOW DREAM” με την Όλγα Μαρτίνοβα.  

Ώρα: 16:00  

Ο τρύγος των παιδιών  

Επίσκεψη των μικρών τρυγητών στο αμπέλι.  

Ώρα: 17:00  

“DJ MALE”  

Έναρξη της Διονυσιακής μυσταγωγίας μέθης και χορού με “DJ MALE” ! 

Ώρα: 18:00  

Akrides Alcoholics  

Θα μας τα ταξιδέψουν σε Rock ρυθμούς  

Ώρα 19:00  

“ZOYRNADES BAND”  

Δύο ζουρνάδες και το νταούλι, αποτελούν τη ζυγιά! Οι “ZOYRNADES BAND” θα μας  ταξιδέψουν στα Ελληνικά βουνά !  

Ώρα 20:00  

Διαδραστικό πάτημα σταφυλιών  

Ο μεθυστικός τρύγος « Διαδραστικό πάτημα σταφυλιών» για μικρούς και μεγάλους  

Ώρα 21:00  

“SOURLOYLOU BAND”  

Η μπάντα που φέρνει στην Χελιδόνα τον “διονυσιασμό” των Ευρυτάνων!  Η γκάιντα και το νταούλι μας πηγαίνουν στη Θράκη, το ούτι στην Ανατολή και τη  Μικρά Ασία, το κλαρίνο στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Μέσω των χάλκινων  οργάνων αναδεικνύεται η περιοχή της Μακεδονίας, το κοντραμπάσο μας οδηγεί  στα βόρεια Βαλκάνια και το λαουτοκίθαρο μας ταξιδεύει στα νησιά. Όλα μαζί  ξεπηδούν σε έναν ξέφρενο γλέντι!  

Ώρα 23:00  

“VaniLa swing”  

Οι “VaniLa swing” κινούνται στο χώρο του Rock ‘n’ Roll με vintage αναφορές στο  χθες και το σήμερα! Ένα ζωντανό και δυναμικό live με επιτυχίες διασκευασμένες  μόνο όπως αυτοί ξέρουν από την εποχή του 50 και του 60.  

Ώρα 01:00 πμ  

“DJ MALE” Let’s party  

Ένα ξέφρενο πάρτυ με τον “DJ MALE”  

Ακόμη, θα απολαύσετε Street Food σε συνεργασία με τα λημέρια της Ευρυτανικής  γεύσης, παιδικό διαδραστικό πρόγραμμα, κουκλοθέατρο ΝΟΙ, αναπαράσταση  τρύγου και άφθονο τοπικό κρασί θα χρωματίσουν την ημέρα του Φεστιβάλ. 

Ειδήσεις / Άρθρα

Ἀνταρσία στό Ὑπουργικό Συμβούλιο

Εφημερίς Εστία
Ἐξέγερσις τεσσάρων Ὑπουργῶν γιά τό νέο σύστημα διορισμοῦ διοικητῶν πού ἐξεπόνησε ἡ «ἐκσυγχρονίστρια» ὑφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη – Θεωροῦν ἐξευτελιστικό τό «τέστ δεξιοτήτων» στό ὁποῖο θά ὑποβάλλονται πτυχιοῦχοι φημισμένων ξένων ΑΕΙ γιά νά καταλάβουν δημόσια θέση – Ἐνόχλησις καί ἀπό τήν ἀφαίρεση τῆς ἁρμοδιότητος νά παύουν διοικητές

Ἄδωνις, Σπυράκη, Καϊλῆ στό στόχαστρο τῶν «New York Times» γιά σχέσεις μέ τήν κινεζική Huawei

Εφημερίς Εστία
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ γιά τίς «περίεργες» σχέσεις πού εἶχε συνάψει μέ ὑπουργούς καί εὐρωβουλευτές ὁ κινεζικός κολοσσός τηλεπικοινωνιῶν Huawei εἶναι τό δημοσίευμα τῆς ἀμερικανικῆς ἐφημερίδος New York Times.

Ὅταν ἡ ἀμετροέπεια «κόβει» τήν μπεσαμέλ

Δημήτρης Καπράνος
Κάποια στιγμή, πού ἡ λογική θά ἐπικρατήσει τῆς εἰκόνας, ἴσως ἐκεῖνοι πού θά μελετοῦν τότε τήν συμπεριφορά τῶν ἀνθρώπων τῆς ἐποχῆς μας να ὑπογραμμίσουν μιά λέξη ἡ ὁποία χαρακτηρίζει σήμερα τούς περισσότερους ἀπό ἐμᾶς: «Ἀμετροέπεια»!

Σάββατον, 28 Σεπτεμβρίου 1963

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΔΙΑΡΡΗΚΤΟΥ

Σέ γραμμή ΣΥΡΙΖΑ ἡ ΝΔ γιά ἐθνικό ὕμνο-ἔπαρση σημαίας!

Εφημερίς Εστία
Ἡ κ. Δόμνα Μιχαηλίδου ἀρνήθηκε νά ἀναθεωρήσει τήν ρύθμιση Γαβρόγλου, μέ τήν ὁποία ἡ Ἀριστερά κατήργησε τόν «Ὕμνο εἰς τήν Ἐλευθερίαν» καί τήν ἔπαρση τοῦ ἐθνικοῦ συμβόλου στά σχολεῖα! – Ἡ ὑφυπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τό αἴτημα τῆς «Νίκης» «ἐπιστροφή στό χθές» καί εἶπε «ὅτι ἡ ἀποδοχή τῆς διαφορετικότητος καλλιεργεῖ τήν ἐθνική συνείδηση»