ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Βουλγαρικά τα «μακεδονικά» Κόλαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ η επίσημη θέσις της Βουλγαρίας

ΟΞΥΝΟΝΤΑΙ ακόμη περισσότερο οι σχέσεις Σκοπίων-Βουλγαρίας…

… καθώς η βουλγαρική Κυβέρνησις αρνείται αναφανδόν να αναγνωρίσει την «μακεδονική γλώσσα» και την χαρακτηρίζει «βουλγαρική διάλεκτο». Αυτή που τόσο εύκολα παρεχώρησε στους γείτονες η Κυβέρνησις του ΣΥΡΙΖΑ με την συμφωνία των Πρεσπών, η Κυβέρνησις του Μπορίσωφ ούτε κάν μπαίνει στο δίλημμα να το συζητήσει. Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα δήλωσε ότι πρόκειται για μια «δυτική βουλγαρική διάλεκτο με σερβικά στοιχεία». Πρόκειται για μια δήλωση κόλαφο για τον ΣΥΡΙΖΑ που τον εκθέτει, καθώς βάσισε σχεδόν όλη την επιχειρηματολογία του για να υπογραφεί η συμφωνία, επάνω στην «μακεδονική γλώσσα». Η Ζαχαρίεβα μίλησε για την σύγκρουση των δύο χωρών αναφορικώς με την γλώσσα που ομιλούν οι Σκοπιανοί λέγοντας: «Άρχισε να γράφεται πριν από 45 χρόνια και είναι βασισμένη στη δυτική βουλγαρική διάλεκτο. Άλλαξαν μόνο κάποια γραμματικά στοιχεία και προσέθεσαν λέξεις από την σερβική γλώσσα». Επίσης σημείωσε ότι τις δύο χώρες απασχολούν εκτός από την γλώσσα και άλλα θέματα όπως οι εθνικοί ήρωες, ιστορικά γεγονότα και άλλα. «Έχουμε συμφέρον να αναγνωρίσουν την ιστορία και ταυτοχρόνως να αναγνωρίσουμε και εμείς την πραγματικότητα αυτή την στιγμή. Είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον» δήλωσε η Ζαχαρίεβα.

Την υπουργό συνεχάρη ο αναπληρωτής Βούλγαρος Πρωθυπουργός και υπουργός Αμύνης Κρασιμίρ Καρακατσάνωφ, επί κεφαλής του συγκυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος BΜΡΟ. Ο Καρακατσάνωφ προσφάτως είχε δηλώσει ότι κατά το παρελθόν Βούλγαροι και Σκοπιανοί ήταν «ένα» είχαν δηλαδή την ίδια εθνική καταγωγή.
Προ ολίγων ημερών, το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών φορτίσθηκε όταν η Σόφια επέβαλε όρους προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι διαδικασίες ενταξιακών συνομιλιών των Σκοπίων με την ΕΕ. Ειδικώτερα η Βουλγαρία ζητεί να σταματήσει κάθε αναφορά σε ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητος στο έδαφος της Βουλγαρίας, να μην αποκαλεί τη γλώσσα της χώρας «μακεδονική» αλλά να χρησιμοποιεί τον όρο, «επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας», να συνεχίσει τις εργασίες της η κοινή επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα, και να τηρήσουν τα Σκόπια την συμφωνία των Πρεσπών και της συμφωνία Φιλίας και Καλής Γειτονίας που έχουν υπογράψει με την Βουλγαρία.

Τα Σκόπια, δια του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Δημητρώφ, διεμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν ποτέ την εισαγωγή αντιευρωπαϊκών διμερών όρων που εισάγουν την ταυτότητα των Σκοπίων στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Προσφάτως και η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών είχε δηλώσει ότι η «μακεδονική γλώσσα» είναι μόνο μια διαλεκτική της βουλγαρικής για την οποία υπάρχουν σταθερά αποδεικτικά στοιχεία και γεγονότα και ο Χάρτης της «μακεδονικής γλώσσας» που υιοθετήθηκε από την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της «Βόρειας Μακεδονίας» είναι αναληθής. «Η θέσις μας παραμένει ομόφωνη και αμετάβλητη – η επίσημη γλώσσα στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ένα γραπτό-περιφερειακό πρότυπο στα βουλγαρικά. Η Ακαδημία θα επικεντρωθεί σε αυτό το επιστημονικό γεγονός με μια σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν εκτεταμένη δημόσια κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό», τόνισε η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών.

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ διεμήνυσε ότι σε περίπτωση ήττας στις επικείμενες εθνικές εκλογές σκοπεύει να παραιτηθεί από την θέση του. «Είναι σαφές πως ο ηττημένος φεύγει» απήντησε ο Ζάεφ, ο οποίος για πρώτη φορά μίλησε για αποχώρηση.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ἑτοιμάζουν τηλεοπτικά μηνύματα γιά τούς ἀνεμβολίαστους

Εφημερίς Εστία
«Μένουμε Σπίτι» προβλέπει τό σχέδιο Β τῆς Κυβερνήσεως γιά ἀρνητές ἐάν ἡ πανδημία ξεφύγει μετά τίς 10 Δεκεμβρίου – Ἤπια προσέγγισις ἀπό τόν Πρωθυπουργό τώρα – Ἐγκατέλειψε στά Ἰωάννινα τήν φράση «πανδημία ἀνεμβολίαστων»

Οἱ Καρπόβ πού θά γίνουν… Κορτσνόι

Μανώλης Κοττάκης
«ΞΙΝΗ» θά βγεῖ στό γαλλικό σύστημα ἡ ὑποψηφιότητα τοῦ ἀκροδεξιοῦ Ἐρίκ Ζεμμούρ κατά τά φαινόμενα

Σημαντική ἐξέλιξις γιά τά Γλυπτά

Εφημερίς Εστία
ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ στήν ὑπόθεση τῆς ἐπιστροφῆς τῶν Γλυπτῶν τοῦ Παρθενῶνος…

Πῆρε μαζί του μιά ὄμορφη, σκληρή, ἀληθινή ἐποχή…

Δημήτρης Καπράνος
Προχθές ἔφυγε ἀπό τήν ζωή ὁ Γιάννης Φύτρας

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 1961

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ