ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Τσιρόπουλος, Πατρίκιος στις Πανελλαδικές

Η ΕΠΙΛΟΓΗ των θεμάτων στο μάθημα της εκθέσεως στις εφετινές Πανελλαδικές που…

… είχε ως αφετηρία το διάβασμα, εξέπληξε όχι μόνο τους εξεταζομένους αλλά και τους ίδιους δημιουργούς των άρθρων και των ποιημάτων τα οποία οι μαθητές εκλήθησαν να αναλύσουν. Το ποίημά του Τίτου Πατρίκιου από την συλλογή «Σε βρίσκει η ποίηση» (2012), ήταν ένα εκ των τριών κειμένων στα οποία εξετάσθηκαν χθες. Το δεύτερο θέμα ήταν δοκίμιο του συγγραφέως, μεταφραστού και εκδότου Κώστα Τσιρόπουλου, το κείμενο «Γράφειν» από την συλλογή δοκιμίων «Η Μόνωση ως Συνομιλία» (2003), και το τρίτο ένα διασκευασμένο κείμενο του συγγραφέως Θεόδωρου Γρηγοριάδη που εδημοσιεύθη στον ημερήσιο Τύπο.

Ο κ. Πατρίκιος δήλωσε ότι η επιλογή του ποιήματός του ήταν «μεγάλη έκπληξη». «Το ευχαριστήθηκα πολύ. Ελπίζω να μην ταλαιπωρήθηκαν τα παιδιά που εξετάστηκαν», ανέφερε ο ποιητής και συμβούλευσε τους μαθητές «να μην υποκύπτουν στις δυσκολίες και να μην τους παρασύρουν οι χαρές». Και ο κ. Γρηγοριάδης όπως είπε δεν περίμενε να δει το κείμενό του «το γιατρικό της αμόλυντης λογοτεχνίας», στα θέματα των Πανελλαδικών. «Αποτελεί μία δικαίωση και μία αναγνώριση. Και είναι μεγάλη η συγκίνηση», ανέφερε ο κ. Γρηγοριάδης.

Ο Τσιρόπουλος γεννήθηκε στην Λάρισα το 1930 και απεβίωσε το 2017. Είχε τιμηθεί με το βραβείο Φέξη των Δώδεκα (1964), Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου (1966), Α΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1979), Βραβείο Δοκιμίου της Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Ουράνη) (1986, 2003), Βραβείο της Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων (1989), Α΄ Βραβείο της Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας (1990), Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (2006). Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Γρανάδας (2004). Το 2015 ανεκηρύχθη επίτιμο μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Ο κ. Πατρίκιος σχολιάζοντας ότι το θέμα της εκθέσεως ήταν το διάβασμα επεσήμανε το πόσο μεγάλη σημασία έχει να διαβάζουμε και εξήγησε ότι ναι μεν το διαδίκτυο παρέχει και αυτό πληροφορίες και συγκινήσεις, «αλλά δεν μπορεί να αναπληρώσει το διάβασμα ενός βιβλίου». Ανεγνώρισε ότι στην σημερινή εποχή είναι δύσκολο να βρεθεί ελεύθερος χρόνος ωστόσο σχολίασε πρέπει «να ξεκλέβουμε χρόνο για διάβασμα».

Σε ερώτηση κατά πόσον είναι πιθανό να αποκτήσουν κάποια σχέση με την ποίηση και την εξωσχολική λογοτεχνία τα παιδιά του λυκείου, που έχουν πρωταρχικό τους στόχο και μέλημα την επιτυχία στις Πανελλαδικές. «Και όμως», απήντησε ο κ. Πατρίκιος, «τότε ακριβώς, σε αυτές τις ηλικίες, είναι που τα παιδιά ανακαλύπτουν την ποίηση. Τότε, πολλοί αρχίζουν να στρέφονται σε αυτήν».

Ειδήσεις / Άρθρα

Ἡ ἀντιφατική φυσιογνωμία τῆς ἱστορίας πού ἐζημίωσε δολίως τόν Ἑλληνισμό

Μανώλης Κοττάκης
Κίσσινγκερ: Διορατικός γιά τόν κόσμο, ἀποτελεσματικός γιά τήν χώρα του, «δολοφόνος», «χασάπης» καί «ἐγκληματίας» γιά τούς ἀδελφούς μας Κυπρίους

Ἐπιπολαιότητες…

Εφημερίς Εστία
MIA ΕΚΔΟΧΗ τῶν συγχρόνων μάνατζερς εἶναι, ὅταν ἀντιμετωπίζουν δυσκολίες, νά προχωροῦν στό ἑπόμενο βῆμα ἀφήνοντας ἄλυτο τό προηγηθέν ζήτημα.

Εὐρωεκλογές μέ ἑνιαία περιφέρεια καί ἐπιστολική ψῆφο!

Εφημερίς Εστία
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ἀσκήσεως τοῦ ἐκλογικοῦ δικαιώματός τους μέσῳ τῆς διαδικασίας τῆς ἐπιστολικῆς ψήφου θά ἔχουν στίς Εὐρωεκλογές τοῦ Μαΐου οἱ Ἕλληνες ἐκλογεῖς.

Τά Γλυπτά καί ὁ Παρθενών ἀνήκουν στήν Ἑλλάδα

Δημήτρης Καπράνος
Ἡ ἀπαράδεκτη στάση τοῦ «μαχαραγιᾶ-πρωθυπουργοῦ» τοῦ Ἡνωμένου Βασιλείου ἔναντι τοῦ πρωθυπουργοῦ τῆς χώρας μας σχολιάσθηκε ποικιλοτρόπως στά μέσα κοινωνικῆς δικτυώσεως.

Σάββατον, 30 Νοεμβρίου 1963

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ