ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Το Βερολίνο θα ασκεί βέτο σε εξαγορές

Επικράτησις του δικαίου του ισχυροτέρου εντός της ΕΕ

Βερολίνο.- Η γερμανική κυβέρνησις ενίσχυσε τις εξουσίες της ώστε να μπορεί να ασκήσει βέτο σε επιθετικές προσφορές εξαγοράς από ξένους επενδυτές προς εταιρείες του κλάδου υγείας, την ώρα που στην ΕΕ εντείνεται η ανησυχία για υπερίσχυση του δικαίου του ισχυροτέρου καθώς οι εύρωστες επιχειρήσεις θα μπορούν να αγοράσουν τις αδύναμες. Ειδικώτερα, η εν λόγω ρύθμισις, που ενεκρίθη από το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο, θα επιτρέψει να παρεμποδισθούν οι εξαγορές εταιρειών παρασκευής εμβολίων, φαρμάκων και κατασκευής προστατευτικού εξοπλισμού και ιατρικών μηχανημάτων, όπως οι αναπνευστήρες.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνησις θα μπορεί να εξετάζει τις επιπλοκές που δημιουργεί σε επίπεδο ασφάλειας μια προσφορά από εταιρεία εκτός της ΕΕ μόλις ο αγοραστής αποκτήσει ποσοστό άνω του 10% των μετοχών της εταιρείας υγείας. Μέχρι πρό τινος, το ποσοστό αυτό άγγιζε το 25%.Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν πρόσβαση στο εμβόλιο επάνω στο οποίο εργάζετο η μη εισηγμένη CureVac είχαν ως αποτέλεσμα μέλη του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου να ταχθούν υπέρ της διατηρήσεως της εταιρείας βιοτεχνολογίας σε γερμανικά χέρια. Το μέτρο αυτό εντάσσεται στην γενικώτερη στρατηγική του Βερολίνου να προστατεύσει επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας από προσφορές εξαγοράς τους από φιλόδοξουςανταγωνιστές στην Κίνα.

Εν των μεταξύ, η Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής Ελίζα Φερέιρα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανισότητες που ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στην ΕΕ.

Όπως επεσήμανε, οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατεπειγόντως για να χαλιναγωγηθεί η κρίσις που προεκλήθη από τον κορωνοϊό, θέτουν σε κίνδυνο την συνοχή της ΕΕ, η οποία απειλείται από την κυριαρχία επιχειρήσεων που έλαβαν κρατικές αρωγές. «Σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για κρατικές αρωγές και το ήμισυ των ποσών αυτών χορηγήθηκε μόνο από την γερμανική κυβέρνηση για να βοηθηθούν οι εθνικές επιχειρήσεις της. Όταν αυτές οι επιχειρήσεις μπαίνουν στον ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά, έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες», σχολίασε η πορτογαλίδα Επίτροπος Συνοχής.

«Αν θέλετε μια κλίμακα, το πλήρες ποσό των κρατικών αρωγών που χορηγήθηκαν από τα πιο ισχυρά κράτη μέλη στις δικές τους επιχειρήσεις ισοδυναμεί με το συνολικό ΑΕΠ περίπου 16 κρατών μελών», υπεγράμμισε.«Είναι συνεπώς σημαντικό στο πλαίσιο του προγράμματος ανακάμψεως, να αποκατασταθούν οι συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού», σημείωσε η Πορτογαλίδα Επίτροπος.«Πρέπει να διορθωθεί μια κατάσταση πλήρους ανισορροπίας, η οποία επιτρέπει σε ορισμένες επιχειρήσεις να πάρουν τον έλεγχο, να αγοράσουν όλες τις άλλες που έχουν γίνει πολύ αδύναμες ή είναι σε πτώχευση. Αντιμετωπίζουμε μια κρίσιμη κατάσταση», προειδοποίησε. Η Ελίζα Φερέιρα δεν αμφισβητεί τις αποφάσεις που επέτρεψαν να διευκολυνθεί η χορήγησις αυτών των κρατικών αρωγών επειδή «ήταν απαραίτητες». Όμως πιέζει για να αποκατασταθεί η ισορροπία. «Οι μισές από τις εξαγωγές των ‘δημοσιονομικά αυστηρών’ (μια ομάδα χωρών που περιλαμβάνει την Ολλανδία, την Αυστρία, την Σουηδία και την Δανία, που είναι επιφυλακτικές όσον αφορά στην στήριξη που πρέπει να δοθεί στις χώρες του Νότου) γίνονται προς την μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά. Πρέπει να το γνωρίζουμε», ανέφερε με νόημα. «Η Ευρώπη θα ήταν σε πολύ μειονεκτική θέση έναντι των μεγάλων συνασπισμών, όπως η Κίνα ή οι Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή βγάζουν ήδη από τις τσέπες τους πολλά χρήματα για να τονώσουν την ανάκαμψη των οικονομιών τους», κατέληξε.

Ειδήσεις / Άρθρα

Κοσσυφοπέδιο: Ἡ Κύπρος κατεψήφισε, ἡ Ἑλλάς …ὑπερεψήφισε!

Εφημερίς Εστία
Ὑπέρ τῆς ἐντάξεώς του στό Συμβούλιο τῆς Εὐρώπης ἐτάχθησαν οἱ βουλευτές τῆς ΝΔ στήν Κοινοβουλευτική Συνέλευση – Ἀποχή ἐπέλεξε ὁ Ἀλέξης Τσίπρας – Ὀργή Βελιγραδίου κατά Ἀθηνῶν – Ὁ γερμανικός δάκτυλος, ἡ Μεγάλη Ἀλβανία καί τό παρασκήνιο τῆς ψηφοφορίας – Στό Συμβούλιο Ὑπουργῶν ὁ τελικός λόγος

Ἐθνικιστής ὁ Καζαντζάκης; Σωβινιστής ὁ Βελουχιώτης;

Μανώλης Κοττάκης
Ὅταν ἡ Δημοκρατία ἀπαγορεύει, ἐξελίσσεται σέ ἄκρο

Ειρων o Δένδιας κατά τῆς Αγκύρας: «Θά σᾶς ἐρωτοῦμε καί γιά νά …ψαρεύουμε;»

Εφημερίς Εστία
Ἐπίθεσις τοῦ τουρκικοῦ Τύπου στόν κ. Μητσοτάκη γιά τά θαλάσσια πάρκα

Πῶς λειτουργεῖ ληστρικά τό βαθύ κράτος

Δημήτρης Καπράνος
Σήμερα θά σᾶς διηγηθῶ μία ἀρκετά περίεργη, ἀλλά 100% ἑλληνική ἱστορία.

Σάββατον, 18 Ἀπριλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ