ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026

Το Ισλαμικό Κράτος επανέρχεται δριμύτερο

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΟ την κρίση του κορωνοϊου και την γενικώτερη αναταραχή στην περιοχή…

… το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται να ανασυγκροτείται και να επανέρχεται ιδιαιτέρως απειλητικό, με βομβιστικές επιθέσεις, επιθέσεις αυτοκτονίας και ένοπλες συγκρούσεις στην Συρία και στο Ιράκ. Έχει καταφέρει όχι μόνο να ενισχύσει τις δυνάμεις του αλλά και να αυξάνει και τα οικονομικά του αποθέματα.

«Το IS παραμένει η ισχυρότερη τρομοκρατική οργάνωσιςη παγκοσμίως», υπενθυμίζει ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, G. Steinberg, κατά την Deutsche Welle. Το Ιράκ φλέγεται, καθώς οι μαχητές του IS καίνε ό,τι βρουν στο πέρασμά τους με σκοπό να εκφοβίσουν τους κατοίκους, μεταδίδοντας το μήνυμα ότι δεν επιτρέπεται σε κανέναν να συνεργάζεται με τις κρατικές υπηρεσίες. Εκτός της αυξήσεως των μαχητών του, διαφαίνεται ότι και τα οικονομικά του IS ευρίσκονται σε καλή κατάσταση. Συμφώνως προς έκθεση αμερικανικής οικονομικής υπηρεσίας, οι τζιχαντιστές έχουν πρόσβαση σε οικονομικά αποθέματα, ύψους εκατοντάδων εκατ. δολλαρίων. Εκτός αυτού, το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να κερδίζει χρήματα από εγκληματικές δραστηριότητες και μέσω ταχυμεταφορών και άλλων φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών μπορεί να διακινεί ανενόχλητα χρηματικά ποσά στην περιοχή.

Εν ολίγοις, οι τζιχαντιστές έχουν αυτή την στιγμή δύο συμμάχους: Από την μία τον κορωνοϊό και από την άλλη τις κρίσεις που επικρατούν στην περιοχή. Στις αρχές Μαρτίου το IS έδωσε εντολή στους οπαδούς της να αυξήσουν τις επιθέσεις τους, ενώ όλες οι Κυβερνήσεις παγκοσμίως ήταν επικεντρωμένες στον αγώνα τους κατά του COVID-19. Ταυτοχρόνως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού πάγωσαν όλες οι εκπαιδεύσεις του ιρακινού στρατού, αλλά και οι επιχειρήσεις των συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που αποτελούνται ως επί το πλείστων από Κούρδους μαχητές. Επίσης, μετά την δολοφονία του Ιρανού Στρατηγού, Σολεϊμανί στο Ιράκ, οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν συνολικώς τέσσερεις βάσεις τους στην χώρα και τα αμερικανικά στρατεύματα παρέμειναν συγκεντρωμένα σε συνολικά δύο βάσεις. Παρόμοια είναι η κατάστασις και στην Συρία, όπου στην χώρα έχουν παραμείνει μόνο μερικές εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες.

Και ενώ το Ισλαμικό Κράτος ανασυντάσσεται σε Ιράκ και Συρία, η διεθνής κοινότης έχει στρέψει το βλέμμα της εξ ολοκλήρου στην Λιβύη. Ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών απεκάλυψαν μία μυστική αποστολή την οποία διενεργούν δυτικές Δυνάμεις στην Λιβύη. Στην αποστολή αυτή συμμετέχουν τουλάχιστον 20 άτομα από την Αυστραλία, την Γαλλία, την Μάλτα, την Νότιο Αφρική, την Βρεταννία και τις ΗΠΑ, προκειμένου να στηρίξουν τις Δυνάμεις του Στρατάρχη, Χαλίφα Χαφράρ.Φήμες αναφέρουν ότι αποστολή των εν λόγω Δυνάμεων είναι να σταματήσουν τα τουρκικά πλοία, τα οποία βρίσκονται εν πλω προς τις ακτές της Τρίπολης. Σε έκθεση, που αφορά στην μυστική αποστολή, αναφέρεται ότι το 2019 έξι στρατιωτικά πλοία μετέβησαν από την Νότιο Αφρική στην Λιβύη και στρατιωτικοί μετεφέρθησαν από την Μάλτα στην Λιβύη.

Ειδήσεις / Άρθρα

Τό ἀκατοίκητο Κίεβο, μέσον πιέσεως γιά τήν λήξη τοῦ πολέμου

Εφημερίς Εστία
Ο πόλεμος τῆς Οὐκρανίας ἔχει ξεπεράσει σέ διάρκεια τόν Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ἀλλά προοπτικές συντόμου τερματισμοῦ δέν διαφαίνονται

Τοῦ ἑξῆντα οἱ ἐκδρομεῖς καί ἡ κατάσταση…

Δημήτρης Καπράνος
Βγαίνω, νωρίς τό πρωί, γιά περπάτημα

Ἡ νέα μάχη ΗΠΑ – Κίνας γιά τήν AI: Ποιός θά ἐλέγξει τά δεδομένα καί τί θά «γνωρίζουν» τά μοντέλα

Εφημερίς Εστία
Ἡ ἀντιπαράθεσις τῶν δύο χωρῶν γιά τήν Τεχνητή Νοημοσύνη μεταφέρεται ἀπό τά chips στά δεδομένα, στά μοντέλα καί ἐν τέλει στόν ἔλεγχο τῆς πληροφορίας πού θά παράγουν τά AI συστήματα

Ἀμερικανικές σχάσεις

Εφημερίς Εστία
Απέμειναν δυό περίπου μῆνες μέχρι τίς ἐνδιάμεσες ἐκλογές τῶν ΗΠΑ καί τό ἐνδιαφέρον εἶναι τεράστιο

Σάββατον, 27 Αὐγούστου 1966

Εφημερίς Εστία
Πρό 60 ετων