«Το φως μέσα μας – Υπερβάσεις σε αβέβαιους καιρούς»: Το νέο βιβλίο της Μισέλ Ομπάμα

Το πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο της Μισέλ Ομπάμα «Το φως μέσα μας – Υπερβάσεις σε αβέβαιους καιρούς» κυκλοφορεί από την Τρίτη 15 Νοεμβρίου παγκοσμίως σε 23 γλώσσες (και στην Ελλάδα από την ΑΘENS BOOKSTORE PUBLICATIONS) στοχεύει να εμπνεύσει και να ενώσει τους αναγνώστες που μαζί μπορούν να οικοδομήσουν μονοπάτια προς την πρόοδο ακόμη και σε δύσκολες στιγμές.

Γι αυτό και η συγγραφέας υπόσχεται στο κοινό της «Υπερβάσεις σε Αβέβαιους Καιρούς», μια υπόσχεση που την τηρεί μέχρι τέλους, προσφέροντας στον αναγνώστη μια σειρά από καινούργιες προσεγγίσεις και οξυδερκείς στοχασμούς γύρω από το θέμα της αλλαγής, της αντιξοότητας, της δύναμης, προσφέροντας παράλληλα και την πεποίθησή της πως όταν αφήνουμε το φως μας να λάμψει για τους άλλους, μπορούμε να φωτίσουμε τον πλούτο και τις δυνατότητες του κόσμου που μας περιβάλλει, ανακαλύπτοντας βαθύτερες αλήθειες και νέα μονοπάτια προόδου.

Στο «Becoming – Η Δική μου Ιστορία», τα απομνημονεύματά της που έγιναν δεκτά με εξαιρετικές κριτικές και είναι ένα βαθυστόχαστο και καθηλωτικό έργο, η Μισέλ Ομπάμα κατέγραψε το ταξίδι της ζωής της από την παιδική της ηλικία στο Σάουθ Σάιντ του Σικάγου μέχρι την περίοδο που, ως υψηλόβαθμο στέλεχος, ισορροπούσε ανάμεσα στις απαιτήσεις της μητρότητας και της δουλειάς, και μέχρι τα χρόνια της ως πρώτης μαύρης γυναίκας που θήτευσε ως Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Γράφοντας με εύστοχη ειλικρίνεια και σπινθηροβόλο πνεύμα, προσκαλούσε τους αναγνώστες της στον κόσμο της, και μοιραζόταν μαζί τους τους θριάμβους και τις απογοητεύσεις της, τόσο τις δημόσιες όσο και τις προσωπικές, εμπνέοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να στοχαστούν –και να αναγνωρίσουν– τη δύναμη των δικών τους ιστοριών και την αξία της δικής τους φωνής.

Στο νέο της βιβλίο, «Το φως μέσα μας – Υπερβάσεις σε αβέβαιους καιρούς», η Μισέλ Ομπάμα προσφέρει στους αναγνώστες της νέες και συναρπαστικές ιστορίες από τη ζωή της, και καίριες σκέψεις για την αλλαγή, τις προκλήσεις και τη δύναμη, συμπεριλαμβανομένης της πεποίθησής της ότι όταν αφήνουμε το φως μας να λάμψει για τους άλλους, μπορούμε να φωτίσουμε τον πλούτο και τις δυνατότητες του κόσμου γύρω μας, ανακαλύπτοντας βαθύτερες αλήθειες και νέα μονοπάτια προόδου. Αντλώντας από τις εμπειρίες της ως μητέρας, κόρης, συζύγου, φίλης, Πρώτης Κυρίας, και υπερασπίστριας του δικαιώματος της ψήφου, της μόρφωσης των κοριτσιών και της παιδικής υγείας, μοιράζεται τις συνήθειες και τις πρακτικές που έχει αναπτύξει στη διάρκεια της επαγγελματικής και προσωπικής της ζωής για να υπερπηδά τα εμπόδια, να διατηρεί την ισορροπία και την αυτοπεποίθησή της, και να προσαρμόζεται στις αλλαγές – την κερδισμένη σοφία που της δίνει δύναμη να συνεχίζει να εξελίσσεται. Με ευθύτητα και συμπόνοια, εξερευνά επίσης θέματα που συνδέονται με τη φυλή, το φύλο, την ορατότητα, και ενθαρρύνει τους αναγνώστες να ασχοληθούν με τους φόβους τους, να βρίσκουν δύναμη μέσα τους και στην κοινότητά τους, και να ζουν με τόλμη.

Μιλώντας για την εκτεταμένη περίοδο οδύνης, απώλειας και αβεβαιότητας που άγγιξε κάθε γωνιά του κόσμου καθώς εξαπλωνόταν μια παγκόσμια επιδημία, ογκωνόταν μια πλημμυρίδα μισαλλοδοξίας και φανατισμού, και διψασμένοι για εξουσία αυταρχικοί ηγέτες έσφιγγαν στη μέγγενή τους έθνη σε όλο τον κόσμο, η Μισέλ Ομπάμα αναγνωρίζει ότι υπήρξαν στιγμές στη πρόσφατο παρελθόν που αισθάνθηκε αποκαρδιωμένη, θυμωμένη και συγκλονισμένη, και ότι εκείνη η περίοδος άφησε πολλούς από εμάς αβέβαιους και ταραγμένους.

«Όταν, ωστόσο, η ισορροπία δεν είναι δυνατή» γράφει στην Εισαγωγή του βιβλίου της, «καλούμαστε να εξελιχθούμε … Καθώς συνεχίζουμε να πορευόμαστε μαζί με τις προκλήσεις της πανδημίας, να αντιμετωπίζουμε θέματα αδικίας και αστάθειας, και να αγωνιούμε για το αβέβαιο μέλλον, αναρωτιέμαι αν είναι ώρα να πάψουμε να ρωτάμε “Πότε θα τελειώσει αυτό;” και, αντίθετα, να αρχίσουμε να θέτουμε ένα διαφορετικό, πιο πρακτικό σύνολο ερωτήσεων σχετικά με το πώς να μείνουμε όρθιοι μέσα στην πρόκληση και την αλλαγή: Πώς προσαρμοζόμαστε; Πώς χαλαρώνουμε, πώς παραλύουμε λιγότερο από την αβεβαιότητα; Με ποια εργαλεία πρέπει να στηρίξουμε τον εαυτό μας; Πού βρίσκουμε ακόμη περισσότερους και σταθερότητα για τους άλλους; Και, αν δουλέψουμε όλοι ενωμένοι σαν γροθιά, τι θα μπορούσαμε να καταφέρουμε για να αντεπεξέλθουμε μαζί;».

Το βιβλίο «Το φως μέσα μας – Υπερβάσεις σε αβέβαιους καιρούς» είναι η βαθυστόχαστη απάντηση της Μισέλ Ομπάμα σε αυτά ακριβώς τα ερωτήματα. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν καθαρές λύσεις και περιεκτικές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της ζωής» γράφει. «Από τη φύση της, η ανθρώπινη εμπειρία τις αγνοεί αυτές. Η καρδιά μας είναι πολύ πιο περίπλοκη, οι ιστορίες της ζωής μας πολύ πιο μπερδεμένες».

Ποια είναι η Μισέλ Ομπάμα

Η Μισέλ Ομπάμα υπηρέτησε ως Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2009 έως το 2017. Έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον και από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, ενώ ξεκίνησε την καριέρα της ως δικηγόρος στη νομική εταιρεία Sidley & Austin του Σικάγου, όπου γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της, τον Μπαράκ Ομπάμα. Αργότερα εργάστηκε στο γραφείο του δημάρχου του Σικάγου, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, και στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Η κυρία Ομπάμα ίδρυσε επίσης στο Σικάγο το τοπικό παράρτημα της Public Allies, ενός οργανισμού που προετοιμάζει νέους ανθρώπους για καριέρα στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος. Είναι συγγραφέας του κορυφαίου σε πωλήσεις παγκοσμίως Becoming (στα ελληνικά, Becoming – Η δική μου ιστορία, μτφρ. Ρηγούλα Γεωργιάδου, Τάκης Δρεπανιώτης, εκδόσεις Athens Bookstore Publications, 2018), το οποίο έχει πωλήσει περισσότερα από 17 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχει μεταφραστεί σε 50 γλώσσες, και του κορυφαίου σε πωλήσεις στην Αμερική, American Grown. Το ζεύγος Ομπάμα ζει αυτή τη στιγμή στην Ουάσινγκτον και έχει δύο κόρες, τη Μαλία και τη Σάσα.

Ειδήσεις / Άρθρα

Βόμβα στά θεμέλια τοῦ Κράτους: Ἀξιωματικοί τοῦ Στρατοῦ …τρομοκράτες!

Εφημερίς Εστία
Λίγες ἡμέρες μετά τήν ἐμπλοκή ἀνδρῶν τῶν ΟΥΚ σέ ὑπόθεση τῆς «Συνωμοσίας Πυρήνων τῆς Φωτιᾶς», νέο κροῦσμα συμμετοχῆς στρατιωτικῶν σέ τρομοκρατική ὀργάνωση

Στις 3 Μαρτίου ξεκινά το Κυνήγι Τρούφας στα Μετέωρα

Εφημερίς Εστία
Η νέα περίοδος του Κυνηγιού Τρούφας στα Μετέωρα ξεκινά στις 3 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου του 2024.

Τό «Σημεῖο Τήξεως» τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας

Μανώλης Κοττάκης
Ὁ λαός, μέ ἀρχηγό μιά μάνα, νέα ἀξιωματική ἀντιπολίτευση Θεία Δίκη γιά τήν Κυβέρνηση πού προσέβαλε τήν μητρότητα

1.000.000 ὑπογραφές πολιτῶν κατά τῆς ἀσυλίας πολιτικῶν

Εφημερίς Εστία
ΟΛΗ ἡ χώρα ἀπέτισε χθές φόρο τιμῆς στά 57 θύματα τῆς τραγωδίας τῶν Τεμπῶν.

Περί ἡρώων καί μή, καί περί ἐθνικῶν ἐπετείων

Δημήτρης Καπράνος
Ἕνα κείμενο ἐπάνω σέ σκέψεις τοῦ ἀξέχαστου «φιλοσόφου τῆς Ναυτιλίας» Σπύρου Ράνη.