Την Δευτέρα διερευνητικές εν μέσω τουρκικών απειλών

Πούτιν και Ερντογάν εγκαινίασαν πυρηνικό εργοστάσιο

Την ημέρα που Ερντογάν και Πούτιν πραγματοποίησαν τα «τηλεγκαίνια» του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού στην Αττάλεια, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο νέος κύκλος διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη (15-16 Μαρτίου). Η τουρκική Κυβέρνησις καθυστέρησε αρκετά να απαντήσει στο αίτημα της Ελλάδος και προχώρησε σε πλήθος προκλητικών ενεργειών, όπως στρατιωτικές ασκήσεις, παράνομες Navtex, παραβιάσει εναερίου χώρου και δηλώσεις περί δήθεν συμφωνία με Αίγυπτο. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Τουρκία επιδιώκει να ναυαγήσουν οι διερευνητικές για να κατηγορήσουν την Ελλάδα ότι δεν επιθυμεί διάλογο.

Μάλιστα χθες την ώρα που γίνονταν γνωστή η απάντησις της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKPΟμέρΤσελίκ μας απείλησε λέγοντας ότι δεν θα είμαστε ασφαλείς εάν δεν σεβαστούμε την Τουρκία. Οι Τούρκοι διπλωμάτες θα έλθουν την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα, εν μέσω ευθέων απειλών, που έχουν να κάνουν με την συμμαχία που έχει αναπτύξει η χώρα μας με άλλες αραβικές, κυρίως δε με την Αίγυπτο. «Μόλις η Αίγυπτος έδωσε άδειες ερευνών υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο, η Ελλάς ανησύχησε και ξεκίνησε πάλι την δράση της εναντίον της Τουρκίας. Ξέρετε ο υπουργός Εξωτερικών τους, επισκέφθηκε το Κάιρο και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου. Σημειώνουμε και κρατάμε αυτή την δράση της Ελλάδος. Επίσης σημειώνουμε πως η Ελλάς προσπαθεί να δημιουργήσει μια συμμαχία εναντίον της Τουρκίας με την ονομασία ‘’Φόρουμ Φιλίας’’. Να μην έχει κανένας αμφιβολία πως εμείς θα απαντήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο και με την διπλωματία, αλλά και στο μέτωπο», είπε σε έντονο τόνο ο Τσελίκ.

Ειδικά για τις συμφωνίες με την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Τσελίκ δήλωσε ότι είναι «συμμαχίες τακτικής». «Όμως οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν πως τίποτα δεν θα τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς, και να κοιτάξουν το μέλλον με ασφάλεια αν δεν έχουν μια δίκαιη συμφωνία με την Τουρκία. Μη νομίζει πως είναι μόνιμες οι συμμαχίες που εντάσσεται μαζί κάποιες άλλες χώρες οι οποίες έχουν στόχο να κάνουν μπρα ντε φερ με την Τουρκία. Εκείνες θα φύγουν και η Ελλάδα, στην περιοχή αυτή , θα μείνει μόνη της με την Τουρκία. Εκείνοι θα φύγουν», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ.Επικαλέσθηκε τις επαφές του Ερντογάν με τον Γάλλο Πρόεδρο και την Καγκελλάριο της Γερμανίας, λέγοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε ζήτημαεπαναπροωθήσεων προσφύγων από την Ελλάδα σε συνεργασία με τη Frontex. Έτεινε και αυτός χείρα φιλίας προς την Αίγυπτο, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του έχει κοινούς ιστορικούς δεσμούς με το κράτος και τον λαό της.

Εν τω μεταξύ, σε μια τηλεφιέστα εξελίχθηκαν τα εγκαίνια κατασκευής του τρίτου αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας στο Ακουγιού, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2023. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δίπλα, έστω και ψηφιακά λόγω πανδημίας, τον Ρώσσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο τελευταίος συνομίλησε μέσω βιντεοκλήσεως με τον Ερντογάν και ανέφερε ότι αρχίζει μια νέα εποχή στο κοινό έργο του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού. Το εργοστάσιο, συνέχισε, θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία της χώρας. Διαβεβαίωσε ότι η ρωσσική εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή των αντιδραστήρων, τηρεί όλα τα αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας. Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να προσθέσει την πυρηνική ενέργεια – που έχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα – στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. «Η πυρηνική ενέργεια έχει ειδικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας, η χώρα θα είναι μεταξύ αυτών με πυρηνική ενέργεια στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας [το 2023]», κατέληξε.

Ειδήσεις / Άρθρα

Τί ἀπαντᾶ ὁ Πρωθυπουργός στούς κ.κ. Καραμανλῆ καί Σαμαρᾶ

Εφημερίς Εστία
Πολιτικά μηνύματα καί ἀπαντήσεις σέ ὅσους τοῦ ἀσκοῦν κριτική γιά τήν κυβερνητική πολιτική καί τήν πορεία πού ἔχει χαράξει ἡ ΝΔ ἔστειλε χθές βράδυ ὁ Πρωθυπουργός.

Ἱσπανοί εἰς πανί σχεδιάζουν ἱσπανικά

Δημήτρης Καπράνος
Σέ μιά ἀπό τίς πολύ λίγες συζητήσεις πού εἶχα μέ τόν Δημήτρη Καρέλα, τόν ἄνθρωπο πού ἐπεδίωξε, στά μέσα τῆς δεκαετίας τοῦ ΄50, νά ἀπογειώσει τό ἑλληνικό (μίζερο τότε καί ἄγνωστο διεθνῶς) ποδόσφαιρο μέ τήν ἔνταξη στόν ἱστορικό Ἐθνικό Πειραιῶς τῶν μεγάλων Οὕγγρων ποδοσφαιριστῶν πού εἶχαν καταπλήξει τήν ὑφήλιο μέ τήν ἐθνική τους ὁμάδα (Πούσκας, Λόραντ, Τσίμπορ, Χιντεγκούτι, Ντόλγκος κ.ἄ.) μοῦ εἶχε πεῖ μέ πικρία:

Παρασκευή, 17 Ἰουλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ «ΚΡΙΣ-ΚΡΑΦΤ»

Νέα μαύρη κηλῖδα διαφθορᾶς γιά τόν ἐκσυγχρονισμό τοῦ κ. Σημίτη

Εφημερίς Εστία
Ταυτίζεται μέ τό μαῦρο χρῆμα ὁ χῶρος – Εἰσαγγελική πρότασις-σόκ γιά τήν καταδίκη τοῦ πρώην Ὑπουργοῦ Ἀμύνης Γιάννου Παπαντωνίου γιά ξέπλυμα 2,5 ἑκατ. εὐρώ – Τό ὄνομά του προστίθεται στήν λίστα μαζί μέ τά ὀνόματα τῶν Ἄκη Τσοχατζόπουλου καί Τάσου Μαντέλη καί τίς καταγγελίες Τσουκάτου γιά 1 ἑκατ. μάρκα τῆς Siemens στά κομματικά ταμεῖα τοῦ ΠΑΣΟΚ

Περισσότερο βούτυρο

Μανώλης Κοττάκης
Ακούγοντας τόν κύριο Πρωθυπουργό νά περιγράφει στό CNN σέ ἄψογα ἀγγλικά τήν πολιτική του γιά τίς ἐργασιακές σχέσεις ἔριξα μιά ματιά στήν βιβλιοθήκη μου.