Την Δευτέρα διερευνητικές εν μέσω τουρκικών απειλών

Πούτιν και Ερντογάν εγκαινίασαν πυρηνικό εργοστάσιο

Την ημέρα που Ερντογάν και Πούτιν πραγματοποίησαν τα «τηλεγκαίνια» του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού στην Αττάλεια, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο νέος κύκλος διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη (15-16 Μαρτίου). Η τουρκική Κυβέρνησις καθυστέρησε αρκετά να απαντήσει στο αίτημα της Ελλάδος και προχώρησε σε πλήθος προκλητικών ενεργειών, όπως στρατιωτικές ασκήσεις, παράνομες Navtex, παραβιάσει εναερίου χώρου και δηλώσεις περί δήθεν συμφωνία με Αίγυπτο. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Τουρκία επιδιώκει να ναυαγήσουν οι διερευνητικές για να κατηγορήσουν την Ελλάδα ότι δεν επιθυμεί διάλογο.

Μάλιστα χθες την ώρα που γίνονταν γνωστή η απάντησις της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKPΟμέρΤσελίκ μας απείλησε λέγοντας ότι δεν θα είμαστε ασφαλείς εάν δεν σεβαστούμε την Τουρκία. Οι Τούρκοι διπλωμάτες θα έλθουν την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα, εν μέσω ευθέων απειλών, που έχουν να κάνουν με την συμμαχία που έχει αναπτύξει η χώρα μας με άλλες αραβικές, κυρίως δε με την Αίγυπτο. «Μόλις η Αίγυπτος έδωσε άδειες ερευνών υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο, η Ελλάς ανησύχησε και ξεκίνησε πάλι την δράση της εναντίον της Τουρκίας. Ξέρετε ο υπουργός Εξωτερικών τους, επισκέφθηκε το Κάιρο και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου. Σημειώνουμε και κρατάμε αυτή την δράση της Ελλάδος. Επίσης σημειώνουμε πως η Ελλάς προσπαθεί να δημιουργήσει μια συμμαχία εναντίον της Τουρκίας με την ονομασία ‘’Φόρουμ Φιλίας’’. Να μην έχει κανένας αμφιβολία πως εμείς θα απαντήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο και με την διπλωματία, αλλά και στο μέτωπο», είπε σε έντονο τόνο ο Τσελίκ.

Ειδικά για τις συμφωνίες με την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Τσελίκ δήλωσε ότι είναι «συμμαχίες τακτικής». «Όμως οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν πως τίποτα δεν θα τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς, και να κοιτάξουν το μέλλον με ασφάλεια αν δεν έχουν μια δίκαιη συμφωνία με την Τουρκία. Μη νομίζει πως είναι μόνιμες οι συμμαχίες που εντάσσεται μαζί κάποιες άλλες χώρες οι οποίες έχουν στόχο να κάνουν μπρα ντε φερ με την Τουρκία. Εκείνες θα φύγουν και η Ελλάδα, στην περιοχή αυτή , θα μείνει μόνη της με την Τουρκία. Εκείνοι θα φύγουν», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ.Επικαλέσθηκε τις επαφές του Ερντογάν με τον Γάλλο Πρόεδρο και την Καγκελλάριο της Γερμανίας, λέγοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε ζήτημαεπαναπροωθήσεων προσφύγων από την Ελλάδα σε συνεργασία με τη Frontex. Έτεινε και αυτός χείρα φιλίας προς την Αίγυπτο, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του έχει κοινούς ιστορικούς δεσμούς με το κράτος και τον λαό της.

Εν τω μεταξύ, σε μια τηλεφιέστα εξελίχθηκαν τα εγκαίνια κατασκευής του τρίτου αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας στο Ακουγιού, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2023. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δίπλα, έστω και ψηφιακά λόγω πανδημίας, τον Ρώσσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο τελευταίος συνομίλησε μέσω βιντεοκλήσεως με τον Ερντογάν και ανέφερε ότι αρχίζει μια νέα εποχή στο κοινό έργο του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού. Το εργοστάσιο, συνέχισε, θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία της χώρας. Διαβεβαίωσε ότι η ρωσσική εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή των αντιδραστήρων, τηρεί όλα τα αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας. Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να προσθέσει την πυρηνική ενέργεια – που έχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα – στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. «Η πυρηνική ενέργεια έχει ειδικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας, η χώρα θα είναι μεταξύ αυτών με πυρηνική ενέργεια στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας [το 2023]», κατέληξε.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ἐθνικό δέν εἶναι μόνο τό κρατικό

Εφημερίς Εστία
Τί κερδίζει ἡ Ἑλλάδα ἀπό τά μή κρατικά ΑΕΙ – 51.138 Ἕλληνες φοιτητές σπουδάζουν στό ἐξωτερικό – Ἡ συρρίκνωσις τῆς ἐλευθερίας, τό μονοπώλιο τῆς αὐθεντίας καί ἡ συνεισφορά τῶν ἰδιωτῶν ἐθνικῶν εὐεργετῶν στήν ἵδρυση τῶν δημοσίων ΑΕΙ

Ἡ Ἑλλάδα ἀξίζει καλύτερα ὑποδείγματα

Μανώλης Κοττάκης
«ΠΟΙΑ εἶναι τά πρῶτα συμπεράσματα πού προκύπτουν ἀπό τά ἐρωτηματολόγια πού στείλατε στά μέλη σας;» ρώτησε ὁ Γιῶργος Κουβαρᾶς τόν Πρόεδρο τοῦ ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη στήν προχθεσινή συνέντευξή του στήν ΕΡΤ.

Μηνύσεις πολιτῶν κατά ΕΦΚΑ γιά λάθος ὑπολογισμό συντάξεων

Εφημερίς Εστία
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ἀναφορά στόν Εἰσαγγελέα, εἰς βάρος τοῦ e-ΕΦΚΑ, κατέθεσε τό Ἑνιαῖο Δίκτυο Συνταξιούχων, γιά μή ἐφαρμογή τοῦ νόμου, καθώς ἐνετόπισε σειρά λαθῶν στόν ἐπανυπολογισμό τῶν συντάξεων.

Ἐκεῖνα πού χάσαμε γιά πάντα…

Δημήτρης Καπράνος
Ἔλαβα ἕνα μήνυμα στό κινητό μου τηλέφωνο ἀπό τήν τράπεζά μου.

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΦΕΙΣΘΗ ΤΟΥ ΗΡΩΟΣ