ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Την Δευτέρα διερευνητικές εν μέσω τουρκικών απειλών

Πούτιν και Ερντογάν εγκαινίασαν πυρηνικό εργοστάσιο

Την ημέρα που Ερντογάν και Πούτιν πραγματοποίησαν τα «τηλεγκαίνια» του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού στην Αττάλεια, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο νέος κύκλος διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη (15-16 Μαρτίου). Η τουρκική Κυβέρνησις καθυστέρησε αρκετά να απαντήσει στο αίτημα της Ελλάδος και προχώρησε σε πλήθος προκλητικών ενεργειών, όπως στρατιωτικές ασκήσεις, παράνομες Navtex, παραβιάσει εναερίου χώρου και δηλώσεις περί δήθεν συμφωνία με Αίγυπτο. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Τουρκία επιδιώκει να ναυαγήσουν οι διερευνητικές για να κατηγορήσουν την Ελλάδα ότι δεν επιθυμεί διάλογο.

Μάλιστα χθες την ώρα που γίνονταν γνωστή η απάντησις της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKPΟμέρΤσελίκ μας απείλησε λέγοντας ότι δεν θα είμαστε ασφαλείς εάν δεν σεβαστούμε την Τουρκία. Οι Τούρκοι διπλωμάτες θα έλθουν την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα, εν μέσω ευθέων απειλών, που έχουν να κάνουν με την συμμαχία που έχει αναπτύξει η χώρα μας με άλλες αραβικές, κυρίως δε με την Αίγυπτο. «Μόλις η Αίγυπτος έδωσε άδειες ερευνών υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο, η Ελλάς ανησύχησε και ξεκίνησε πάλι την δράση της εναντίον της Τουρκίας. Ξέρετε ο υπουργός Εξωτερικών τους, επισκέφθηκε το Κάιρο και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου. Σημειώνουμε και κρατάμε αυτή την δράση της Ελλάδος. Επίσης σημειώνουμε πως η Ελλάς προσπαθεί να δημιουργήσει μια συμμαχία εναντίον της Τουρκίας με την ονομασία ‘’Φόρουμ Φιλίας’’. Να μην έχει κανένας αμφιβολία πως εμείς θα απαντήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο και με την διπλωματία, αλλά και στο μέτωπο», είπε σε έντονο τόνο ο Τσελίκ.

Ειδικά για τις συμφωνίες με την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Τσελίκ δήλωσε ότι είναι «συμμαχίες τακτικής». «Όμως οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν πως τίποτα δεν θα τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς, και να κοιτάξουν το μέλλον με ασφάλεια αν δεν έχουν μια δίκαιη συμφωνία με την Τουρκία. Μη νομίζει πως είναι μόνιμες οι συμμαχίες που εντάσσεται μαζί κάποιες άλλες χώρες οι οποίες έχουν στόχο να κάνουν μπρα ντε φερ με την Τουρκία. Εκείνες θα φύγουν και η Ελλάδα, στην περιοχή αυτή , θα μείνει μόνη της με την Τουρκία. Εκείνοι θα φύγουν», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ.Επικαλέσθηκε τις επαφές του Ερντογάν με τον Γάλλο Πρόεδρο και την Καγκελλάριο της Γερμανίας, λέγοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε ζήτημαεπαναπροωθήσεων προσφύγων από την Ελλάδα σε συνεργασία με τη Frontex. Έτεινε και αυτός χείρα φιλίας προς την Αίγυπτο, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του έχει κοινούς ιστορικούς δεσμούς με το κράτος και τον λαό της.

Εν τω μεταξύ, σε μια τηλεφιέστα εξελίχθηκαν τα εγκαίνια κατασκευής του τρίτου αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας στο Ακουγιού, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2023. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δίπλα, έστω και ψηφιακά λόγω πανδημίας, τον Ρώσσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο τελευταίος συνομίλησε μέσω βιντεοκλήσεως με τον Ερντογάν και ανέφερε ότι αρχίζει μια νέα εποχή στο κοινό έργο του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού. Το εργοστάσιο, συνέχισε, θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία της χώρας. Διαβεβαίωσε ότι η ρωσσική εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή των αντιδραστήρων, τηρεί όλα τα αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας. Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να προσθέσει την πυρηνική ενέργεια – που έχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα – στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. «Η πυρηνική ενέργεια έχει ειδικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας, η χώρα θα είναι μεταξύ αυτών με πυρηνική ενέργεια στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας [το 2023]», κατέληξε.

Ειδήσεις / Άρθρα

Τό βαθύ ΠΑΣΟΚ τῶν συντεχνιῶν ὄπισθεν τῆς ὑποψηφιότητος Παπανδρέου

Εφημερίς Εστία
Ἡ ἀριστοκρατία τοῦ Δημοσίου πού ἐμπόδισε τίς μεταρρυθμίσεις στήν οἰκονομία, διεκδικεῖ κομματική ἐξουσία καί πάλι

Ἡ ἐπαναχάραξις τῶν γραμμῶν

Μανώλης Κοττάκης
Ο,ΤΙ καί νά λένε, εἶναι γεγονός ἀναμφισβήτητο…

ΕΚΠΑ: Ποιό εἶναι τό πιό ἰσχυρό ἐμβόλιο

Εφημερίς Εστία
Καί σέ ποιό χρειάζεται δεύτερη δόσις

Σάν νά μήν πέρασε οὔτε μιά ἡμέρα

Δημήτρης Καπράνος
Ἦταν σάν νά μήν πέρασε μιά ἡμέρα

Σάββατον 21 Ὀκτωβρίου 1961

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ