ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2026

Θυρανοίξια για το παρεκκλήσι της Αγίας Σοφίας και του Όσιου Λουκά στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Στενή και διαχρονική η σχέση του Συλλόγου της ΑΕΚ με την Εκκλησία

Όπως ενημέρωσε η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 και ώρα 7:00 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαβριήλ θα τελέσει την Ακολουθία των Θυρανοιξίων του Ιερού Παρεκκλησίου Αγίας Σοφίας-Οσίου Λουκά του εν Στειρίω, που βρίσκεται εντός του νέου γηπέδου της ΑΕΚ OPAP ARENA.

Η τελετή των Θυρανοιξίων του Ιερού Παρεκκλησίου, που βρίσκεται στην υποδοχή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ OPAP ARENA και τιμάται επ’ ονόματι της του Θεού Σοφίας και του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Λουκά του εν Στειρίω, έρχεται να επιβεβαιώσει γι’ άλλη μία φορά την στενή και διαχρονική σχέση του Συλλόγου της ΑΕΚ με την Εκκλησία, η οποία ξεκινά με την δραματική έξοδο των Ελλήνων της Ανατολής από τις πανάρχαιες πατρογονικές εστίες της Ιωνικής γης, του Πόντου και της Θράκης μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την αθρόα έλευσή τους στην μητροπολιτική Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Μητρόπολης αναφέρεται:

«Παράλληλα δε, έρχεται να μας υπενθυμίσει, ότι στο διάβα αυτό των 100 ετών, Εκκλησία και ΑΕΚ πορεύονται μαζί και μοιράζονται τις ίδιες νοσταλγικές αναμνήσεις και τις ίδιες εμπειρίες.

Ήταν μάλιστα το έτος 1926, όταν ο εξορισθείς στην Ελλάδα, μακαριστός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Κωνσταντίνος ο ΣΤ’, αφουγκραζόμενος την αγωνία των Μικρασιατών προσφύγων για την εύρεση ενός αθλητικού χώρου που θα στέγαζε τα όνειρα και τις προσδοκίες της προσφυγικής ομάδας της ΑΕΚ, απευθύνθηκε στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο και κατάφερε να αποκτήσει τον χώρο αυτό στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στον χώρο αυτό, έμελλε να ιδρυθεί τόσο ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος Νέας Φιλαδελφείας, αντίγραφο του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος του Πέραν Κωνσταντινουπόλεως, όσο και το νέο γήπεδο της ΑΕΚ OPAP ARENA, το οποίο φέτος, με τη χάρη του Θεού, κατάφερε να πανηγυρίσει τόσο την κατάκτηση του Ελληνικού Πρωταθλήματος, όσο και του Κυπέλλου Ελλάδος».

Ειδήσεις / Άρθρα

Νέος Μεσαίωνας ἤ Ἀναγέννησις στήν Εὐρώπη;

Εφημερίς Εστία
Ἡ εὐρωπαϊκή κυβερνῶσα ἐλίτ σιωπᾶ καί συνεχίζει νά θέτει τά προβλήματα κάτω ἀπό τό χαλί

Ἔρχεται «τσουνάμι» πλειστηριασμῶν σέ ἐξοχικές κατοικίες καί οἰκόπεδα

Εφημερίς Εστία
Στό «σφυρί» χιλιάδες ἀκίνητα πού δέν προστατεύονται ἀπό τό νέο πλαίσιο γιά τήν πρώτη κατοικία

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Πρό 60 ετων

Ποῦ εἶναι τό Καστελλόριζο στόν χάρτη σας, κύριε Πρωθυπουργέ;

Εφημερίς Εστία
«Ἄφαντο» τό ἱστορικό σύμπλεγμα νήσων μας στόν χάρτη πού περιλαμβάνεται στό βίντεο γιά τό Ταμεῖο Ἀνακάμψεως τό ὁποῖο ἀνήρτησε ὁ κ. Μητσοτάκης

Κύκλος γίνομαι καί κλείνω

Μανώλης Κοττάκης
Τό «κολύμπι στά ρηχά» εἶναι ὁ πανικός τοῦ ἀπερχόμενου πού συνειδητοποιεῖ ὅτι φθάνει στό τέλος τῆς διαδρομῆς