Θυρανοίξια για το παρεκκλήσι της Αγίας Σοφίας και του Όσιου Λουκά στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Στενή και διαχρονική η σχέση του Συλλόγου της ΑΕΚ με την Εκκλησία

Όπως ενημέρωσε η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 και ώρα 7:00 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαβριήλ θα τελέσει την Ακολουθία των Θυρανοιξίων του Ιερού Παρεκκλησίου Αγίας Σοφίας-Οσίου Λουκά του εν Στειρίω, που βρίσκεται εντός του νέου γηπέδου της ΑΕΚ OPAP ARENA.

Η τελετή των Θυρανοιξίων του Ιερού Παρεκκλησίου, που βρίσκεται στην υποδοχή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ OPAP ARENA και τιμάται επ’ ονόματι της του Θεού Σοφίας και του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Λουκά του εν Στειρίω, έρχεται να επιβεβαιώσει γι’ άλλη μία φορά την στενή και διαχρονική σχέση του Συλλόγου της ΑΕΚ με την Εκκλησία, η οποία ξεκινά με την δραματική έξοδο των Ελλήνων της Ανατολής από τις πανάρχαιες πατρογονικές εστίες της Ιωνικής γης, του Πόντου και της Θράκης μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την αθρόα έλευσή τους στην μητροπολιτική Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Μητρόπολης αναφέρεται:

«Παράλληλα δε, έρχεται να μας υπενθυμίσει, ότι στο διάβα αυτό των 100 ετών, Εκκλησία και ΑΕΚ πορεύονται μαζί και μοιράζονται τις ίδιες νοσταλγικές αναμνήσεις και τις ίδιες εμπειρίες.

Ήταν μάλιστα το έτος 1926, όταν ο εξορισθείς στην Ελλάδα, μακαριστός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Κωνσταντίνος ο ΣΤ’, αφουγκραζόμενος την αγωνία των Μικρασιατών προσφύγων για την εύρεση ενός αθλητικού χώρου που θα στέγαζε τα όνειρα και τις προσδοκίες της προσφυγικής ομάδας της ΑΕΚ, απευθύνθηκε στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο και κατάφερε να αποκτήσει τον χώρο αυτό στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στον χώρο αυτό, έμελλε να ιδρυθεί τόσο ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος Νέας Φιλαδελφείας, αντίγραφο του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος του Πέραν Κωνσταντινουπόλεως, όσο και το νέο γήπεδο της ΑΕΚ OPAP ARENA, το οποίο φέτος, με τη χάρη του Θεού, κατάφερε να πανηγυρίσει τόσο την κατάκτηση του Ελληνικού Πρωταθλήματος, όσο και του Κυπέλλου Ελλάδος».

Ειδήσεις / Άρθρα

Οἱ πράξεις τῆς ὑποταγῆς μίας πρόθυμης πολιτικῆς τάξης

Μανώλης Κοττάκης
Μοναδικά ἱστορικά ντοκουμέντα δημόσιων δηλώσεων Δυτικῶν ὑπουργῶν Ἐξωτερικῶν καί πρέσβεων γιά τήν συμμόρφωση Ἑλλήνων ἀξιωματούχων πρός τίς ὑποδείξεις τοῦ ξένου παράγοντα: «Οἱ Ἀμερικανοί μᾶς ἔγραψαν τήν Συμφωνία τῆς Μαδρίτης γιά νόμιμα συμφέροντα τῆς Τουρκίας στό Αἰγαῖο, ἐμεῖς ἁπλῶς τήν ὑπογράψαμε!»

Τό μεγάλο στοίχημα γιά τήν Εὐρώπη

Μύρνα Νικολαΐδου
Ἡ πολιτική ἀριθμητική στήν Εὐρώπη ἔχει πρό πολλοῦ παύσει νά ὑπακούει στούς κανόνες τῆς κλασσικῆς γεωμετρίας.

Ἡ Δημοκρατία τοῦ LNG στά Βαλκάνια

Μανώλης Κοττάκης
Καλά πού διεξάγονται τόν Νοέμβριο οἱ ἐνδιάμεσες ἐκλογές στίς Ἡνωμένες Πολιτεῖες Ἀμερικῆς, καί οἱ ἀνταγωνισμοί –πολιτικοί καί ἐπιχειρηματικοί– μεταξύ Ρεπουμπλικανῶν καί Δημοκρατικῶν ὁδηγοῦν σέ ἐντυπωσιακές ἀποκαλύψεις γιά τήν δράση τῆς ἀμερικανικῆς πολιτικῆς στά Βαλκάνια

Πέμπτη, 6 Ὀκτωβρίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Πρό 60 ετων: «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑΥΑΡΧΙΝΕΣ» - «ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΩΝΕΙΡΕΥΘΗ ΟΤΙ ΗΤΟ ΘΥΜΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΣΤΑΤΩΣΕ ΤΟ ΠΑΝ»

Χρόνια πολλά, «Ἑστία»

Εφημερίς Εστία
Η Επέτειος τῶν 150 χρόνων ἀδιάλειπτης καί οὐσιαστικῆς παρουσίας στή δημόσια ζωή τοῦ τόπου τῆς ἐφημερίδας τῶν Ἀθηνῶν «Ἑστία» εἶναι κάτι πού δέν ἐπιτρέπεται νά περάσει στά ψιλά