Τέλος τα sms ανοίγουν και οι εκκλησίες

Άναψε το πράσινο φως για την λειτουργία των σχολείων

Σήμερα το απόγευμα τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί θα ανακοινώσουν και εν συνεχεία θα εξηγήσουν το κυβερνητικό σχέδιο που αφορά στην επομένη ημέρα μετά την καραντίνα λόγω κορωνοϊού. Από την Δευτέρα 4 Μαΐου θα αποτελεί παρελθόν η αποστολή sms στο 13033 ή η συμπλήρωσις του σχετικού εγγράφου για τις μετακινήσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας παρέπεμψε στις σημερινές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικώς με το τι θα ισχύει με τις μετακινήσεις και εκτός νομών και νησιών. Εξήγησε ότι από την Δευτέρα θα ανοίξουν και πάλι οι εκκλησίες μόνο όμως για ατομική λατρεία, ενώ αργότερα, σε όλους τους χώρους λατρείας θα γίνουν λειτουργίες και με πιστούς αλλά ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες. «Είναι θέμα σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος. Να πω ότι και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό προτείνει συγκεκριμένα πλαίσια μέσα στα οποία θα μπορεί, με σεβασμό σε κανόνες και προϋποθέσεις, να υπάρχει είσοδος των πιστών στις λειτουργίες, πάντα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και εφ όσον τηρούνται μέτρα προσωπικής υγιεινής και αποστάσεων», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στις 4 Μαΐου θα ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα κουρεία. Θ’ ακολουθήσουν στις 11 Μαίου τα Λύκεια και σταδιακά οι άλλες βαθμίδες εκπαιδεύσεως. Χθες το απόγευμα ο κ. Τσιόδρας είπε ότι η Επιτροπή ανάβει το πράσινο φως για την σταδιακό άνοιγμα των σχολείων.

Ερωτηθείς για τους φόβους των γονέων εν όψει της επαναλειτουργίας των σχολείων, αρχής γενομένης με τα Λύκεια στις 11 Μαίου, και αν θα υπολογισθούν τυχόν απουσίες, ο κ. Πέτσας τόνισε πως αυτό που μας έφερε μέχρι εδώ να τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες είναι η εμπιστοσύνη η οποία κτίζεται γύρω από ένα αποτελεσματικό κράτος. «Το σχέδιο της κυβέρνησης θα δίνει απαντήσεις ώστε να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητο στοιχείο για να ξεπεράσουμε την κρίση. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις ανησυχίες και πάντα υπενθυμίζουμε τη σημασία που έχει η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας, κάτι που δεν υπήρχε το Φεβρουάριο και τώρα έχει μπει στη ζωή μας. Τη σημασία που έχει να τηρούμε τις αποστάσεις, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο μέχρι το Μάρτιο, και το γεγονός ότι έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχει ενισχυθεί σημαντικά», προσέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επίσης, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κι έτσι την προσεχή Παρασκευή δεν θα επιτραπούν συγκεντρώσεις και άλλοι εορτασμοί. Κάλεσε όλα τα κόμματα και τα συνδικάτα να συμμορφωθούν στις υποδείξεις.

Σχετικώς με καταγγελίες ότι ιατροί του ΕΣΥ δεν έχουν πληρωθεί υπερωρίες, ανέφερε πως πάντα σε έκτακτη κρίση η Πολιτεία φροντίζει με έκτακτες παρεμβάσεις να διορθώνει ή να συμπληρώνει το υφιστάμενο πλαίσιο. Τόνισε ότι υπάρχει αύξησις στο ποσοστό των εφημεριών από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και όπου υπάρχει πρόβλημα με υπέρβαση του αριθμού των εφημεριών, αυτό διορθώνεται με νομοθετική παρέμβαση της Κυβερνήσεως.

Ειδήσεις / Άρθρα

Οἱ σχέσεις ὀργῆς Μαξίμου – Γκίλφοϋλ

Μανώλης Κοττάκης
Πῶς ἡ Ἑλλάς «ἀναμειγνύεται», ἐκ τῶν πραγμάτων, στίς ἐνδιάμεσες ἐκλογές τῶν ΗΠΑ καί ποιά ἡ ἀντίδραση τοῦ Προέδρου Τράμπ – Γιατί ὁ Ρούμπιο ἐξαφάνισε ἀπό τό βίντεό του στό “X” τό πρόσωπο τοῦ Κυριάκου Μητσοτάκη

Ἡ Εὐρώπη μπροστά στόν κίνδυνο μιᾶς εὐρύτερης κρίσης;

Εφημερίς Εστία
Η Εὐρώπη εἰσέρχεται σέ μιά περίοδο κατά τήν ὁποία ἡ οἰκονομική ἀδυναμία, ἡ πολιτική ἀστάθεια, ἡ κοινωνική δυσαρέσκεια καί ἡ στρατιωτική ἀνασφάλεια συγκλίνουν.

Ἡ βλάχικη κληρονομιά καί ὁ κίνδυνος ἑνός μειονοτικοῦ ζητήματος

Εφημερίς Εστία
H πρόσφατη ἀναφορά στή βλάχικη πολιτιστική κληρονομιά τῆς Ἑλλάδας στό Ψήφισμα 2674/2026 (29.09.2026) τῆς Κοινοβουλευτικῆς Συνέλευσης τοῦ Συμβουλίου τῆς Εὐρώπης καί ἡ ἔντονη ἀντίδραση τῆς Πανελλήνιας Ὁμοσπονδίας Πολιτιστικῶν Συλλόγων Βλάχων ἀναδεικνύουν ἕνα ζήτημα πού ὑπερβαίνει τήν προστασία τῆς παράδοσης

Πρόκλησις Μπάρακ: «Ἄποικοι» οἱ Ἕλληνες

Εφημερίς Εστία
Aν η διπλωματία ἀπαιτεῖ γνώση τῆς Ἱστορίας, ὁ Τόμ Μπάρακ φαίνεται νά ἔχει ἀναλάβει καί τήν πρόσθετη ἀποστολή νά τήν ξαναγράψει, μέ ὀθωμανική ὀπτική καί μέ τήν Ἄγκυρα σέ ρόλο πρωταγωνιστῆ

Ἑστία, Τετάρτη 12 Ὀκτωβρίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Πρό 60 ετων: «Ο ΚΟΣΜΟΣ Ο ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ» - «ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΗΡΧΙΣΕ ΠΑΛΙΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΣΑΝΤΩΝ»