Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) & Ελληνική Επιχειρηματικότητα: Εφαρμογές και Πρακτικά Παραδείγματα

Η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε)…

… ένωσε τις δυνάμεις της με την Boston Consulting Group (BCG) και την Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας προκειμένου να διοργανώσει ένα στοχευμένο workshop ανταλλαγής εμπειρίας γύρω από τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στο Ελληνικό Επιχειρείν. Η ιδιαίτερα πετυχημένη κλειστή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021, είχε την στρατηγική υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) και της Ελληνικής Παραγωγής – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη.

To Workshop παρακολούθησαν πλέον των 130 συμμετεχόντων, στην πλειοψηφία τους ιδιοκτήτες και διευθύνοντες σύμβουλοι εταιριών, με στόχο να προβληματιστούν γύρω από τις προκλήσεις που συνδέονται με τον πολυεπίπεδο ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεών τους και των ευρύτερων επιχειρηματικών οικοσυστημάτων, τις εφαρμογές και τις δυνατότητες που ξεκλειδώνει η τεχνητή νοημοσύνη στην παραγωγική διαδικασία αλλά και την «game-changing» φύση που έχουν ορισμένες σύγχρονες τάσεις και δυναμικές.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, κατέθεσε την ματιά του για την μεγάλη εικόνα της επόμενης μέρας για τις επιχειρήσεις και την οικονομία, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών και των ολοένα και περισσότερων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, αντλώντας παραδείγματα από τον Ιατρικό κλάδο, όπου δραστηριοποιείται ο ίδιος ως Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Αναφέρθηκε στα άλματα που συντελούνται σε τομείς όπως η ρομποτική χειρουργική, τις νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές δυνατότητες που ξεκλειδώνει η τεχνολογική πρόοδος συνδυασμένη με την ιατρική έρευνα, και εξήγησε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλλει κρίσιμα στον σχεδιασμό εξατομικευμένων θεραπειών.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο κ. Παύλος Ευθυμίου, Γενικός Διευθυντής της Ε.ΕΝ.Ε, που επιγραμματικά παρουσίασε την ατζέντα της εκδήλωσης και τους κεντρικούς άξονες και στόχους του Εργαστηρίου. Κεντρικό μέρος του Workshop ήταν η «Παρουσίαση Πλαίσιο» του κ. Μάρκου Γιακουμέλου, Principal της BCG, βασισμένη στην πρόσφατη έκθεση της BCG «Harnessing the Power of AI in Greece: Embarking on the Path to Value», που ήταν προϊόν συνεργασίας με την Microsoft. Στην συνέχεια πήρε τον λόγο η κα. Γιάννα Ανδρονοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικών Πωλήσεων Μεγάλων Πελατών της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, η οποία εστίασε στο πως οι τεχνολογίες cloud μπορούν να επιταχύνουν την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης καθώς και στο ρόλο της Microsoft ως «technology partner» και σύμμαχο ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ακολούθησαν πέντε παρουσιάσεις πρακτικών εφαρμογών από εταιρίες-μέλη της Ε.ΕΝ.Ε, καθώς και την ΕΛΒΑΛ. Αναλυτικά, εφαρμογές μηχανικής εκμάθησης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα παρουσίασε ο κ. Γιώργος Καραμανώλης, Co-founder & CTO/CIΟ της  Crowd policy, εφαρμογές AI στην Βιομηχανία και την μετάβαση στο Industry 4.0 ανέλυσε o κ. Παναγιώτης Λάγιος, Co-founder & CTO της Gizelis Robotics, ενώ στην βιομηχανία της σύγχρονης ξυλείας στάθηκε ο κ. Νικόλας Αναστασίου, CEO της Epexyl αναλύοντας την προστιθέμενη αξία και τα οφέλη που έχουν προσδώσει στην εταιρία του και την παραγωγική διαδικασία οι εφαρμογές μηχανικής εκμάθησης. Ο κ. Τάσος Σπανίδης, Founder & CEO,  Generation Y International eBusiness Hub, από την πλευρά του ανέλυσε τον κρίσιμο ρόλο και τις πολύτιμες εφαρμογές που έχει η πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει εσωτερικά η εταιρία για τους πελάτες της, που διαρκώς βελτιστοποιεί την αποτελεσματικότητα του διαφημιστικού spending (ROI) στο e-commerce και οδηγεί σε μεγιστοποίηση πωλήσεων και εξοικονόμηση πόρων. Ενώ, ο κ. Λευτέρης Κασκαβέλης, Υπεύθυνος Βιομηχανικής Ανάλυσης στη Διεύθυνση Τεχνολογίας, Ποιότητας & Καινοτομίας της ΕΛΒΑΛ στάθηκε στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που είναι ήδη σε εφαρμογή στους τομείς αρμοδιότητάς τους και ανέπτυξε τη συμβολή των τεχνολογιών αυτών στην διασφάλιση ποιότητας, την επιτάχυνση διαδικασιών, και τα πολλαπλά οφέλη στην παραγωγική διαδικασία.

Ακολούθησε ένας δυναμικός κύκλος συζήτησης και ερωταπαντήσεων που έκλεισε με δύο «video-presentations, από τον κ. Βασίλη Καλαβρουζιώτη, CEO της Brainspace, Partner του Ομίλου Eunice, που παρουσίασε τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει η εταιρία του στην Ελλάδα για την έξυπνη διαχείριση ενεργειακών πόρων και ως καταλύτης για το τεχνολογικό scale-up των επιχειρήσεων, και τον Δρ. Δημήτρη Καραγιάννη, Γαστρεντερολόγο-Ηπατολόγο, Διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, που παρουσίασε ένα πρακτικό παράδειγμα εφαρμογής ΑΙ στην υγεία, και συγκεκριμένα την χρήση του CAD EYE της Fujifilm από τον ίδιο, με το εργαλείο να χρησιμεύει ως ένας πολύτιμος και ιδιαίτερα προηγμένος τεχνολογικός διαγνωστικός σύμμαχος.

Δεδομένου του υψηλότατου και συνεχούς ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων, οι εκπρόσωποι των διοργανωτών εξέφρασαν την πρόθεσή τους να δοθεί συνέχεια στην πρωτοβουλία.

Ειδήσεις / Άρθρα

Τά μυστικά πρακτικά τῆς Κομμισσιόν γιά τό δυστύχημα τῶν Τεμπῶν

Μανώλης Κοττάκης
Οἱ ψευδεῖς ὑποσχέσεις πού ἔδιναν κυβερνητικοί ἀξιωματοῦχοι στήν ἁρμόδια Γενική Διεύθυνση Περιφερειακῆς Πολιτικῆς τόν Δεκέμβριο τοῦ 2021, σύμφωνα μέ τίς ὁποῖες ἡ τηλεδιοίκησις, μεταξύ ἄλλων καί γιά τά τμήματα Δομοκός-Λάρισα καί Λάρισα-Πλατύ, θά ἐτίθετο σέ λειτουργία τόν Ὀκτώβριο τοῦ 2022 τό ἀργότερο! Οἱ ὀθόνες καί οἱ κεραῖες πού δέν παραδόθηκαν ποτέ – Γιατί ἐξετέθη ὁ κ. Κυρανάκης

Δεκαετίες ὑποκλοπῶν, ἀλλά πρώτη φορά τέτοιας μορφῆς

Εφημερίς Εστία
Oποια καί ἄν θά εἶναι ἡ ἐξέλιξις τῆς ὑποθέσεως τῶν ὑποκλοπῶν, μετά τήν χθεσινή δικαστική ἀπόφαση, τό ἐρώτημα πού συνεχίζει νά πλανᾶται εἶναι τί ἀκριβῶς περιμένουν οἱ ἑλληνικές Κυβερνήσεις ἀπό τίς ὑπηρεσίες πληροφοριῶν τῆς χώρας.

Θορυβημένη παραμένει ἡ Κυβέρνησις ἀπό τίς δηλώσεις Σαμαρᾶ

Εφημερίς Εστία
Θορυβημένη παραμένει ἡ Κυβέρνησις ἐξ αἰτίας τῶν δηλώσεων τοῦ κ. Ἀντώνη Σαμαρᾶ, μετά τίς ἀποκαλύψεις τῆς «Ἑστίας τῆς Κυριακῆς» γιά τήν σύμβαση μέ τήν Chevron καί τίς προβλέψεις της οἱ ὁποῖες ἐμπεριέχουν στοιχεῖα τά ὁποῖα δημιουργοῦν φόβους ἀπωλείας κυριαρχικῶν δικαιωμάτων στίς θαλάσσιες ζῶνες τοῦ Αἰγαίου καί τῆς ἀνατολικῆς Μεσογείου.

Εὐγενίδειον Ἵδρυμα: Ἑπτά δεκαετίες προσφορᾶς στήν πατρίδα

Δημήτρης Καπράνος
Ἑβδομῆντα χρόνια ζωῆς, γεμάτης δράση, προσφορά καί φροντίδα πρός τίς νεώτερες γενεές, συμπλήρωσε τό «Ἵδρυμα Εὐγενίδου». Μέ συγκίνηση θυμᾶμαι τήν πρώτη φορά πού μᾶς πῆγε ὁ πατέρας μας νά δοῦμε «Τό πλανητάριο».

Σάββατον 26 Φεβρουαρίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΑ