ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Τα εννέα κρίσιμα «ραντεβού» με τους οίκους

Για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδος

ΕΝΝΕΑ «ραντεβού» με τους πιστοληπτικούς οίκους αξιολογήσεως θα καθορίσουν εάν η Ελλάς μπορεί να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα εντός του 2022 ή θα λάβει παράταση έως το 2023. Η χώρα μας είναι η μόνη στην ΕΕ με κρατικά ομόλογα στην κατηγορία junk ,σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και με τεράστιο δημόσιο χρέος.0πότε η απόκτησις επενδυτικής βαθμίδος αποτελεί βασική προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής καθώς θα σηματοδοτήσει την μεγάλη επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα. H έξοδος της Ελλάδoς από το junk θα δείξει ότι η χώρα έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο της κρίσεως και κατάφερε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους «κανονικούς» εκδότες ομολόγων. Ταυτοχρόνως θα μπορέσουν ομόλογά της να ενταχθούν στο παραδοσιακό πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης.

O «οδικός χάρτης» της πορείας προς την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι δεδομένος. Aυτή την ώρα, υπάρχουν δυο «σκαλοπάτια» που πρέπει η Eλλάδα να ανέβει στην «ετυμηγορία» ενός από τους big 4 των διεθνών οίκων αξιολογήσεως ώστε να φτάσει στον στόχο. Kαι για να το πετύχει αυτό, εκκρεμούν 9 ραντεβού το 2022 , τρία από την Fitch και δυο από κάθε έναν από τους αλλους 3 οίκους. Για την Eλλάδα είναι κρίσιμη έστω μια αναβάθμιση,από S&P, Fitch και DBRS που βαθμολογούν όλες την Ελλάδα δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα καθώς η Moodys την βαθμολογεί ακόμα χαμηλότερα.

Εφόσον συμβεί αυτό , θα έρθει σε «απόσταση αναπνοής» πλέον από την επενδυτική βαθμίδα. Kαι θα έχει δυο ευκαιρίες από τους συγκεκριμένους οίκους ακόμα και μέσα στο 2022 για να κερδίσει το πολυπόθητο «στοίχημα» .
«Ποδαρικό» σε αυτή την κρίσιμη χρονιά, θα κάνει η Fitch, η οποία διατηρεί την αξιολόγηση της Ελλάδος στο ΒΒ, δηλαδή μόνο δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία . Ο οίκος έχει προγραμματίσει το πρώτο review της ελληνικής αξιολογήσεωςγια τις 14 Ιανουαρίου και το δεύτερο για τις 8 Ιουλίου. Θα υπάρξει και 3η έκτακτη αξιολόγηση στις 7 Οκτωβρίου 2022. Την «σκυτάλη» θα πάρει ο καναδικός οίκος DBRS στις 18 Μαρτίου που αναβάθμισε τον περασμένο Σεπτέμβριο το αξιόχρεο της Ελλάδος σε ΒΒ με θετική τάση από την βαθμίδα ΒΒ με σταθερή τάση. Η δεύτερη αξιολόγησις είναι προγραμματισμένη για τις 16 Σεπτεμβρίου.

Tις ίδιες ημερομηνίες θα προχωρήσει σε αξιολογήσεις και η Moody’s που έχει διατηρήσει σταθερές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, έχοντας όμως την κατάταξή της τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική, στην κατηγορία Ba3 συγκριτικώς προς τους υπόλοιπους οίκους. Η S&P Global Ratings θα πραγματοποιήσει το πρώτο review της ελληνικής αξιολογήσεως στις 22 Απριλίου και το δεύτερο στις 21 Οκτωβρίου. Από τον περασμένο Απρίλιο, ο οίκος τοποθετεί την Αθήνα σε «ΒΒ» – με θετικές προοπτικές – δίνοντας υψηλή βαθμολογία, και φέρνοντας τη χώρα δύο σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Τον Οκτώβριο δεν προχώρησε σε αξιολόγηση.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ἄς τήν λέμε «Λαμπρή» μήπως ἀλλάξει κάτι…

Δημήτρης Καπράνος
Τέτοιες μέρες, πού χαίρεται ἡ φύση ὅλη, τέτοιες μέρες πού «στήνει ὁ ἔρωτας χορό μέ τόν ξανθόν Ἀπρίλη», ἡ πατρίδα αὐτή συνήθιζε νά «τό ρίχνει ἔξω».

Σάββατον 25 Ἀπριλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Εφημερίς Εστία
Λαμπάδες και δώρα για καλό σκοπό & πολλές εκπλήξεις!

Κτύπημα ἀπό τό Σταίητ Ντηπάρτμεντ γιά διαφθορά καί ἐλευθερία τοῦ Τύπου

Εφημερίς Εστία
Κατηγορεῖται εὐθέως ἡ Κυβέρνησις – Ἐνόχλησις στό Ὑπουργεῖο Ἐξωτερικῶν ἀπό τήν ἀρνητική γιά τήν Ἑλλάδα ἔκθεση ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων τῶν ΗΠΑ

Ἡ μυστική συνάντησις τοῦ Ἀρχιεπισκόπου μέ τήν «Νίκη»

Μανώλης Κοττάκης
«Ἔχει καί ἀλλοῦ πορτοκαλιές», τό μήνυμά του πρός τά κατεστημένα κόμματα γιά τό μονοπώλιο τῆς Ὀρθοδοξίας