ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Τα εννέα κρίσιμα «ραντεβού» με τους οίκους

Για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδος

ΕΝΝΕΑ «ραντεβού» με τους πιστοληπτικούς οίκους αξιολογήσεως θα καθορίσουν εάν η Ελλάς μπορεί να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα εντός του 2022 ή θα λάβει παράταση έως το 2023. Η χώρα μας είναι η μόνη στην ΕΕ με κρατικά ομόλογα στην κατηγορία junk ,σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και με τεράστιο δημόσιο χρέος.0πότε η απόκτησις επενδυτικής βαθμίδος αποτελεί βασική προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής καθώς θα σηματοδοτήσει την μεγάλη επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα. H έξοδος της Ελλάδoς από το junk θα δείξει ότι η χώρα έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο της κρίσεως και κατάφερε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους «κανονικούς» εκδότες ομολόγων. Ταυτοχρόνως θα μπορέσουν ομόλογά της να ενταχθούν στο παραδοσιακό πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης.

O «οδικός χάρτης» της πορείας προς την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι δεδομένος. Aυτή την ώρα, υπάρχουν δυο «σκαλοπάτια» που πρέπει η Eλλάδα να ανέβει στην «ετυμηγορία» ενός από τους big 4 των διεθνών οίκων αξιολογήσεως ώστε να φτάσει στον στόχο. Kαι για να το πετύχει αυτό, εκκρεμούν 9 ραντεβού το 2022 , τρία από την Fitch και δυο από κάθε έναν από τους αλλους 3 οίκους. Για την Eλλάδα είναι κρίσιμη έστω μια αναβάθμιση,από S&P, Fitch και DBRS που βαθμολογούν όλες την Ελλάδα δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα καθώς η Moodys την βαθμολογεί ακόμα χαμηλότερα.

Εφόσον συμβεί αυτό , θα έρθει σε «απόσταση αναπνοής» πλέον από την επενδυτική βαθμίδα. Kαι θα έχει δυο ευκαιρίες από τους συγκεκριμένους οίκους ακόμα και μέσα στο 2022 για να κερδίσει το πολυπόθητο «στοίχημα» .
«Ποδαρικό» σε αυτή την κρίσιμη χρονιά, θα κάνει η Fitch, η οποία διατηρεί την αξιολόγηση της Ελλάδος στο ΒΒ, δηλαδή μόνο δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία . Ο οίκος έχει προγραμματίσει το πρώτο review της ελληνικής αξιολογήσεωςγια τις 14 Ιανουαρίου και το δεύτερο για τις 8 Ιουλίου. Θα υπάρξει και 3η έκτακτη αξιολόγηση στις 7 Οκτωβρίου 2022. Την «σκυτάλη» θα πάρει ο καναδικός οίκος DBRS στις 18 Μαρτίου που αναβάθμισε τον περασμένο Σεπτέμβριο το αξιόχρεο της Ελλάδος σε ΒΒ με θετική τάση από την βαθμίδα ΒΒ με σταθερή τάση. Η δεύτερη αξιολόγησις είναι προγραμματισμένη για τις 16 Σεπτεμβρίου.

Tις ίδιες ημερομηνίες θα προχωρήσει σε αξιολογήσεις και η Moody’s που έχει διατηρήσει σταθερές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, έχοντας όμως την κατάταξή της τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική, στην κατηγορία Ba3 συγκριτικώς προς τους υπόλοιπους οίκους. Η S&P Global Ratings θα πραγματοποιήσει το πρώτο review της ελληνικής αξιολογήσεως στις 22 Απριλίου και το δεύτερο στις 21 Οκτωβρίου. Από τον περασμένο Απρίλιο, ο οίκος τοποθετεί την Αθήνα σε «ΒΒ» – με θετικές προοπτικές – δίνοντας υψηλή βαθμολογία, και φέρνοντας τη χώρα δύο σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Τον Οκτώβριο δεν προχώρησε σε αξιολόγηση.

Ειδήσεις / Άρθρα

ΚΚΕ: Ἤθελε νά καταλάβει τήν B. Ἑλλάδα μέ «δανεικά» ὅπλα ἀπό τούς ναζί

Εφημερίς Εστία
Νέα στοιχεῖα γιά τόν Ἐμφύλιο – Στό φῶς ἀπόρρητα ἔγγραφα τῆς ΕΣΣΔ ἀπό τόν καθηγητή Ἱστορίας τοῦ «Τζών Χόπκινς» Σεργκέι Ραντσένκο

Ἄρρητα ρήματα

Μανώλης Κοττάκης
Ἀξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Ὁ Ζερεφός προειδοποιεῖ γιά συχνές χιονοκαταιγίδες

Εφημερίς Εστία
«Κτυποῦσαν» κάθε 40 χρόνια, ἀλλά ἡ κλιματική ἀλλαγή τά ἀλλάζει ὅλα

Ἡ μόνη «ἐλπίδα» στόν χιονιᾶ ἦταν τό ρεπορτάζ

Δημήτρης Καπράνος
Ἐκεῖνο πού μέ ἐκνευρίζει στίς περιπτώσεις πού…

Σάββατον, 27 Ἰανουαρίου 1962

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ