ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια στις ΗΠΑ για τον φόνο του Φλόυντ

Ουάσιγκτων.-Εκρηκτική είναι η κατάστασις στις ΗΠΑ καθώς…

… συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια σε πολλές αμερικανικές πόλεις με αφορμή την δολοφονία του Αφροαμερικανού, Τζωρτζ Φλόυντ από λευκό αστυνομικό. Οι διαδηλώσεις με βασικό σύνθημα το «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» -τα τελευταία λόγια του Φλόυντ όταν βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος με το γόνατο ενός αστυνομικού στον λαιμό του-, ξεκίνησαν ειρηνικά, όμως εν συνεχεία ξέσπασαν επεισόδια με τους διαδηλωτές να κλείνουν δρόμους, να βάζουν φωτιές και να συγκρούονται με την Αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να αποκαταστήσει την τάξη. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ δύο μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters τραυματίσθηκαν από σφαίρες καλυμμένες από καουτσούκ, την ώρα που κάλυπταν τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στην Μιννεάπολη. Συμφώνως προς το βίντεο που τράβηξε ο εικονολήπτης Χούλιο- Σέζαρ Τσάβες, ένας αστυνομικός σημαδεύει απ’ ευθείας εναντίον του, την ώρα που η Αστυνομία κάνει εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές που έχουν ξεχυθεί σε πολλές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών διαμαρτυρόμενοι κατά της αστυνομικής βίας. Σε 25 πόλεις ανεκοινώθη απαγόρευσις κυκλοφορίας το βράδυ του Σαββάτου, για να αποτραπεί το ξέσπασμα επεισοδίων.

Στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτων εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο κοντά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης φωνάζοντας «Οι ζωές των μαύρων μετρούν». Εν συνεχεία κατευθύνθησαν προς τον Λευκό Οίκο όπου ήλθαν αντιμέτωποι με την Αστυνομία. Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος σχολίασε το συμβάν λέγοντας πώς «αν οι διαδηλωτές παρεβίαζαν τον φράκτη του Λευκού Οίκου, θα τους περίμεναν σκυλιά και όπλα». Στην δε Μιννεάπολι το κλίμα είναι σχεδόν πολεμικό. Έπειτα από τέσσερεις νύκτες βιαίων ταραχών, η Εθνοφρουρά της Μιννεσότα ευρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για πρώτη φορά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Συμφώνως προς τον κυβερνήτη, Τιμ Γουόλτς η ανάπτυξις της Εθνοφρουράς είναι αναγκαία διότι ξένα στοιχεία εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος. Ωστόσοο ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν δήλωσε χθες ότι η κυβέρνησις Τραμπ δεν θα καλέσει μονάδες της Εθνοφρουράς επί του παρόντος. Η Εθνοφρουρά ανέφερε σε σημερινή της ανακοίνωση ότι 5.000 στρατιώτες και σμηνίτες της έχουν ενεργοποιηθεί σε 15 πολιτείες και στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτων, αλλά ότι «οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε επίπεδο πολιτειών και σε τοπικό επίπεδο παραμένουν υπεύθυνες για την ασφάλεια».

Οι διαδηλώσεις έχουν αρχίσει να επεκτείνονται και εκτός ΗΠΑ. Εκατοντάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκανστο Λονδίνο και στο Βερολίνο σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ. Οι διαδηλωτές γονάτισαν στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ του Λονδίνου φωνάζοντας «Καμμία δικαιοσύνη, καμμία ειρήνη» και εν συεχεία πραγματοποίησαν πορεία προς το κοινοβούλιο και κατέληξαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία.Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο κρατώντας πόστερ που έγραφαν «Δικαιοσύνη για τον Τζωρτζ Φλόυντ», «Ποιός θα είναι ο επόμενος;».

Ειδήσεις / Άρθρα

Κοσσυφοπέδιο: Ἡ Κύπρος κατεψήφισε, ἡ Ἑλλάς …ὑπερεψήφισε!

Εφημερίς Εστία
Ὑπέρ τῆς ἐντάξεώς του στό Συμβούλιο τῆς Εὐρώπης ἐτάχθησαν οἱ βουλευτές τῆς ΝΔ στήν Κοινοβουλευτική Συνέλευση – Ἀποχή ἐπέλεξε ὁ Ἀλέξης Τσίπρας – Ὀργή Βελιγραδίου κατά Ἀθηνῶν – Ὁ γερμανικός δάκτυλος, ἡ Μεγάλη Ἀλβανία καί τό παρασκήνιο τῆς ψηφοφορίας – Στό Συμβούλιο Ὑπουργῶν ὁ τελικός λόγος

Ἐθνικιστής ὁ Καζαντζάκης; Σωβινιστής ὁ Βελουχιώτης;

Μανώλης Κοττάκης
Ὅταν ἡ Δημοκρατία ἀπαγορεύει, ἐξελίσσεται σέ ἄκρο

Ειρων o Δένδιας κατά τῆς Αγκύρας: «Θά σᾶς ἐρωτοῦμε καί γιά νά …ψαρεύουμε;»

Εφημερίς Εστία
Ἐπίθεσις τοῦ τουρκικοῦ Τύπου στόν κ. Μητσοτάκη γιά τά θαλάσσια πάρκα

Πῶς λειτουργεῖ ληστρικά τό βαθύ κράτος

Δημήτρης Καπράνος
Σήμερα θά σᾶς διηγηθῶ μία ἀρκετά περίεργη, ἀλλά 100% ἑλληνική ἱστορία.

Σάββατον, 18 Ἀπριλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ