Συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια στις ΗΠΑ για τον φόνο του Φλόυντ

Ουάσιγκτων.-Εκρηκτική είναι η κατάστασις στις ΗΠΑ καθώς…

… συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια σε πολλές αμερικανικές πόλεις με αφορμή την δολοφονία του Αφροαμερικανού, Τζωρτζ Φλόυντ από λευκό αστυνομικό. Οι διαδηλώσεις με βασικό σύνθημα το «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» -τα τελευταία λόγια του Φλόυντ όταν βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος με το γόνατο ενός αστυνομικού στον λαιμό του-, ξεκίνησαν ειρηνικά, όμως εν συνεχεία ξέσπασαν επεισόδια με τους διαδηλωτές να κλείνουν δρόμους, να βάζουν φωτιές και να συγκρούονται με την Αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να αποκαταστήσει την τάξη. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ δύο μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters τραυματίσθηκαν από σφαίρες καλυμμένες από καουτσούκ, την ώρα που κάλυπταν τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στην Μιννεάπολη. Συμφώνως προς το βίντεο που τράβηξε ο εικονολήπτης Χούλιο- Σέζαρ Τσάβες, ένας αστυνομικός σημαδεύει απ’ ευθείας εναντίον του, την ώρα που η Αστυνομία κάνει εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές που έχουν ξεχυθεί σε πολλές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών διαμαρτυρόμενοι κατά της αστυνομικής βίας. Σε 25 πόλεις ανεκοινώθη απαγόρευσις κυκλοφορίας το βράδυ του Σαββάτου, για να αποτραπεί το ξέσπασμα επεισοδίων.

Στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτων εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο κοντά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης φωνάζοντας «Οι ζωές των μαύρων μετρούν». Εν συνεχεία κατευθύνθησαν προς τον Λευκό Οίκο όπου ήλθαν αντιμέτωποι με την Αστυνομία. Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος σχολίασε το συμβάν λέγοντας πώς «αν οι διαδηλωτές παρεβίαζαν τον φράκτη του Λευκού Οίκου, θα τους περίμεναν σκυλιά και όπλα». Στην δε Μιννεάπολι το κλίμα είναι σχεδόν πολεμικό. Έπειτα από τέσσερεις νύκτες βιαίων ταραχών, η Εθνοφρουρά της Μιννεσότα ευρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για πρώτη φορά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Συμφώνως προς τον κυβερνήτη, Τιμ Γουόλτς η ανάπτυξις της Εθνοφρουράς είναι αναγκαία διότι ξένα στοιχεία εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος. Ωστόσοο ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν δήλωσε χθες ότι η κυβέρνησις Τραμπ δεν θα καλέσει μονάδες της Εθνοφρουράς επί του παρόντος. Η Εθνοφρουρά ανέφερε σε σημερινή της ανακοίνωση ότι 5.000 στρατιώτες και σμηνίτες της έχουν ενεργοποιηθεί σε 15 πολιτείες και στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτων, αλλά ότι «οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε επίπεδο πολιτειών και σε τοπικό επίπεδο παραμένουν υπεύθυνες για την ασφάλεια».

Οι διαδηλώσεις έχουν αρχίσει να επεκτείνονται και εκτός ΗΠΑ. Εκατοντάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκανστο Λονδίνο και στο Βερολίνο σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ. Οι διαδηλωτές γονάτισαν στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ του Λονδίνου φωνάζοντας «Καμμία δικαιοσύνη, καμμία ειρήνη» και εν συεχεία πραγματοποίησαν πορεία προς το κοινοβούλιο και κατέληξαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία.Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο κρατώντας πόστερ που έγραφαν «Δικαιοσύνη για τον Τζωρτζ Φλόυντ», «Ποιός θα είναι ο επόμενος;».

Ειδήσεις / Άρθρα

Εἶναι δυνατόν μιά χώρα νά «ἀλλάξει» ἤπειρο;

Εφημερίς Εστία
Ὁ Καναδᾶς, ἡ Εὐρωπαϊκή Ἕνωσις καί τό νέο γεωπολιτικό στοίχημα τῶν ἐνδιαμέσων δυνάμεων

Τά ἀπόνερα τοῦ γερμανικοῦ σεισμοῦ: εὐρωπαϊκά κονδύλια, ἀγορές καί προσφυγικό

Μύρνα Νικολαΐδου
Ἡ συντριπτική ἧττα τοῦ Χριστιανοδημοκρατικοῦ Κόμματος (CDU) καί τοῦ Καγκελλαρίου Φρῆντριχ Μέρτς στίς περιφερειακές κάλπες δέν συνιστᾶ ἁπλῶς ἕναν ἐσωτερικό πολιτικό σεισμό

Σάββατον, 1 Ὀκτωβρίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΒΛΑΒΕΡΟΝ ΔΑΣΟΣ, ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑΝ Η ΔΙΚΗ ΔΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΙΝ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

Ἐπιλήσμονες τῆς Ἱστορίας γιά λίγες ψήφους στίς Σέρρες

Μανώλης Κοττάκης
Τόν καιρό πού ἦταν ἀρχηγός τῆς Ἀξιωματικῆς ἀντιπολίτευσης ὁ Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε μέ ἀνθρώπους τῶν Γραμμάτων καί τῶν Τεχνῶν, τινές ἐκ τῶν ὁποίων τόν παρότρυναν νά ἀσχοληθεῖ ἐνεργά μέ τόν Πολιτισμό.

Θά μποροῦσε ἡ Τουρκία νά ξεκινήσει πόλεμο γιά τόν ἀγωγό

Εφημερίς Εστία
Η συμφωνία τῆς 5ης Αὐγούστου 2026, πού δίνει στήν γαλλική Meridiam τό πλειοψηφικό πακέτο μετοχῶν στόν ἀγωγό διασύνδεσης τῆς Μεγάλης Θάλασσας μεταξύ Ἑλλάδας καί Κύπρου, ἀποτελεῖ τόσο ἐπένδυση ὅσο καί γεωπολιτικό ἑλιγμό