ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026

Σκληρή διαπραγμάτευσις για την α΄κατοικία

Οι δανειστές δεν δέχονται παράταση του υφισταμένου καθεστώτος

ΜΑΧΗ για να παραταθεί τουλάχιστον για ένα τετράμηνο το υφιστάμενο πλαίσιο για την προστασία της α’ κατοικίας είναι έτοιμη να δώσει η Κυβέρνησις μετά την πρώτη αρνητική απάντηση που έλαβε από τους επί κεφαλής των δανειστών κατά την διάρκεια τηλεδιασκέψεως. Πρόκειται για ένα άκρως ευαίσθητο πολιτικά ζήτημα με σοβαρότατο κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς ένα κύμα πλειστηριασμών σε τέτοιες ακραίες συνθήκες κρίσεως δεν θα επιθυμούσε κανείς και θα έβλαπτε σοβαρά την εικόνα της Κυβερνήσεως. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αλλά στην περίπτωση που οι δανειστές εξακολουθήσουν να έχουν αντιρρήσεις τότε η λύσις θα δοθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Η ελληνική πλευρά που διαπραγματεύθηκε με το φλέγον θέμα της παρατάσεως στην προστασία της πρώτης κατοικίας ευρέθη μπροστά σε ένα ισχυρό τείχος αρνήσεως μετά από σχεδόν πέντε ώρες διαβουλεύσεων. Aν και οι Έλληνες διαπραγματευτές ανέδειξαν με επιχειρήματα την ανάγκη προστασίας των νοικοκυριών λόγω των δυσμενών επιπτώσεων που προκαλεί ο κορωνοϊός στην οικονομία, οι επί κεφαλής των δανειστών έδειξαν σκληρή στάση και υπεστήριξαν τις γνωστές θέσεις τους , ότι με αυτό τον τρόπο πλήττεται η κουλτούρα πληρωμών ενώ δεν επιτυγχάνεται ο στόχος μειώσεως των «κόκκινων» δανείων.

Οι επί κεφαλής των δανειστών επιμένουν στην θέση που εκφράσθηκε και σε επίπεδο κλιμακίων την περασμένη Δευτέρα συμφώνως προς την οποία το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το σημερινό πλαίσιο πρέπει να έχει ψηφισθεί 1,5 μήνα μετά την λήξη του συναγερμού για την πανδημία. Ταυτοχρόνως θέλουν να λήξει στα τέλη Απριλίου, όπως ήταν προγραμματισμένο το καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αυτό σημαίνει ότι το διάστημα μεταξύ 1ης Μαϊου και ψηφίσεως του νέου πτωχευτικού θα αποτελέσει ένα διάστημα άτυπης παράτασης της πρώτης κατοικίας.

Πάντως, με τα δικαστήρια κλειστά και τους πλειστηριασμούς, όπως και όλα τα μέτρα αναγκαστικής εισπράξεως «παγωμένους», πρακτικά ακόμη και η αλλαγή του πλαισίου δεν θα είχε ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο πτωχευτικό πλαίσιο, η προστασία της κυρίας κατοικίας του πτωχεύσαντος θα αποσυνδέεται πλήρως από την δανειακή σύμβαση και την σχέση δανειολήπτoυ – πιστωτού και θα αποτελεί κρατική μέριμνα, με την μορφή επιδοτήσεως ενοικίου ή αγοράς από το κράτος της κατοικίας των πτωχευμένων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κατά το αμερικανικό μοντέλο.

Πρόσθετο πρόβλημα στις συζητήσεις προκαλεί το γεγονός ότι η τρέχουσα αξιολόγησις που έχει να κάνει κυρίως με το πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας συνδέεται με την εκταμίευση περίπου 640 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των ANFA- SMP. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνει η εκταμίευσις εάν η Κυβέρνησις δεν προχωρήσει στην υλοποίηση της δεσμεύσεώς της και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα στερηθεί πολύτιμης ρευστότητος σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ἀκυρώνει τό Συνέδριο γιατί φοβᾶται τήν ἀμφισβήτηση

Μανώλης Κοττάκης
Τί κρύβει ἡ δεύτερη ἀναβολή τοῦ Προσυνεδρίου τῆς ΝΔ στά Ἰωάννινα μετά τήν Θεσσαλονίκη – Δέν ὑπάρχει καπνός χωρίς φωτιά – Ἡ ἀλλαγή τῶν συσχετισμῶν στόν σκληρό πυρῆνα τῶν ἐκλεγμένων καί ἀριστίνδην συνέδρων, καί ἡ πιθανότης «ἔργῳ ἀμφισβητήσεως» προβληματίζουν τόν κύριο Μητσοτάκη

Ὁ κόσμος ἀνάποδα!

Εφημερίς Εστία
ΣΤΥΛΟΒΑΤΗΣ τῆς ρωσσικῆς πολιτικῆς στήν Μέση Ἀνατολή (καί τήν ἀνατολική Μεσόγειο) ἦταν τό καθεστώς τοῦ Μπασσάρ ἄλ Ἄσσαντ τῆς Συρίας.

Παρέμβασις Γεραπετρίτη στήν κόντρα Λαζαρίδη-Ἀνδρουλάκη γιά τίς «γκρίζες ζώνες»

Εφημερίς Εστία
Παρέμβαση ὑπέρ τοῦ ΠΑΣΟΚ τῆς Σημιτικῆς περιόδου ἔκανε ὁ ὑπουργός Ἐξωτερικῶν κ. Γιῶργος Γεραπετρίτης ἀπορρίπτοντας τίς κατηγορίες πού ἐξαπέλυσε στήν ὁλομέλεια τῆς Βουλῆς ὁ κοινοβουλευτικός ἐκπρόσωπος τῆς ΝΔ κ. Μακάριος Λαζαρίδης κατά τῆς ἀξιωματικῆς ἀντιπολιτεύσεως γιά τά Ἴμια λέγοντας:

Ἐπιστροφή ὁλοταχῶς στήν ἐποχή τοῦ Ντίκενς

Δημήτρης Καπράνος
«Ὅπου ἤσανε ἐκεῖ μέσα. Πήγαινες στά μπάνια, μύριζε. Πήγαινες στήν λάντζα μύριζε. Παντοῦ μύριζε. Τούς τό λέγαμε, ἀλλά δέν ἔκαναν τίποτα»…

Σάββατον, 29 Ἰανουαρίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
O ΚΟΣΜΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ Ἤ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ;