ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025

Σε κίνδυνο 38.000 θέσεις στον τουρισμό

Πτώσις τζίρου για ελληνικές εταιρείες ως 50%

Η εξάπλωσις του κορωνοϊού «χτυπά» αλύπητα τον τουρισμό, έναν από τους βασικούς “αιμοδότες” του ελληνικού ΑΕΠ και απειλεί να εξαερώσει τον τζίρο των ελληνικών επιχειρήσεων. Ήδη καταγράφεται πτώσις στον ρυθμό μελλοντικών κρατήσεων, κατά 72% στα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας και κατά 58% στις μονάδες εποχικής λειτουργίας ενώ κινδυνεύουν 38.000 θέσεις εργασίας. Ταυτοχρόνως, πτώση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας έως και 50% στη δραστηριότητα της περιφερειακής βιομηχανίας, καταγράφει έρευνα του ΣΒΕ για τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19. Η έρευνα διενεργήθηκε το διήμερο 12 και 13 Μαρτίου, δηλαδή πριν από την έξαρση του φαινομένου και πριν από την λήψη των διαδοχικών μέτρων από την Κυβέρνηση.

Συμφώνως προς την έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος το 91% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμά πως θα έχει ποσοστιαία απώλεια τζίρου το 2020 κατά 51%, ενώ το 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας υπολογίζει ποσοστιαία απώλεια τζίρου κατά 36% για το σύνολο του έτους. Από την έρευνα προκύπτει επίσης η εκτίμησις πως λόγω του COVID-19 κινδυνεύουν άμεσα 38.234 θέσεις εργασίας, που αντιστοιχούν στο 20,5% της συνολικής απασχολήσεως στα ξενοδοχεία, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα που να απαντούν στην καθολική μείωση της ζητήσεως.

Σε σχετική δήλωσή του ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αλέξανδρος Βασιλικός τονίζει ότι «είναι ναι αναγκαία οριζόντια μέτρα στήριξης των ξενοδοχείων και των εργαζομένων σε αυτά, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει όλοι οι φορείς και με ειδική μέριμνα για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας».

Όσον αφορά στην επεξεργασία των στοιχείου του ΣΕΒ προκύπτει:

• Όλες οι επιχειρήσεις του δείγματος αναμένουν πτώση του ετήσιου κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας τους από 10% έως και 50%.

• Κλάδοι οι οποίοι καταγράφουν τις μεγαλύτερες πτώσεις στα δύο αυτά μεγέθη είναι:
-Ποτά: 50%
-Μεταποίηση νωπών κτηνοτροφικών προϊόντων: 50%
-Παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού για τη βιομηχανία: 40%
-Δοµικά υλικά: 40%
-Τρόφιμα: 30%
-Κλωστοϋφαντουργία: 30%
-Βιομηχανία προϊόντων ξύλου: 20%

• Το 66% των επιχειρήσεων του δείγματος καταγράφει μεγάλη πτώση των εξαγωγών τόσο εντός, όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πτώση αυτή ανά κλάδο κυμαίνεται από 20% έως και 50%

Το 63% των επιχειρήσεων του δείγματος, δηλαδή και πάλι δυο στις τρεις βιομηχανίες, δηλώνει ότι λόγω της πανδημίας έχει υποστεί απώλεια πελατών που κυμαίνεται από 20% (δομικά υλικά) έως 40% (βιομηχανία προϊόντων ξύλου και βιομηχανία παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού).

• Το 54% των επιχειρήσεων του δείγματος, αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην άφιξη των παραγγελιών τους.

Ειδήσεις / Άρθρα

Στό «ράφι» τό Κυπριακό χάριν τῆς συνεκμεταλλεύσεως

Εφημερίς Εστία
Τίς ἐντολές Μπάρακ ὑλοποιεῖ ὁ Τοῦρκος ὑπουργός Ἐξωτερικῶν Χακάν Φιντάν, ὁ ὁποῖος μίλησε γιά «πάγο», γιά «δύο κράτη» καί γιά «πολιτική ἑνότητα» ἀργότερα

Ἅγιοι στά εὐρώ τῆς Βουλγαρίας, τό Μαξίμου στό «νόμισμα» Μητσοτάκη!

Μανώλης Κοττάκης
Τήν Ωρα πού ὁλοκληρωνόταν ὁ διάλογός μας, χθές τό πρωί, στό Open, στήν ἐκπομπή τοῦ ἔμπειρου Νίκου Στραβελάκη καί τῆς μαχητικῆς Μίνας Καραμήτρου, ὁ ὑφυπουργός Ἐξωτερικῶν Γιάννης Λοβέρδος, φίλος καλός ἀπό τά παλιά, ἔπραξε τό αὐτονόητο.

Χωρίς μπλόκα ἡ ἔξοδος τῶν Χριστουγέννων

Εφημερίς Εστία
Μέ Ακόμη περισσότερους κλειστούς δρόμους συνεχίζουν τίς κινητοποιήσεις οἱ ἀγρότες.

Ἤ ὑπούργημα μοῦ δίνεις ἤ ἐφημερίδα βγάνω…

Δημήτρης Καπράνος
«Ὅλα τριγύρω ἀλλάζουνε, ἀλλά τά ἴδια μένουν» λέει τό τραγούδι τῶν ἀδελφῶν Κατσιμίχα. Γιά νά δοῦμε ἐαν καί κατά πόσον αὐτό εἶναι ἀληθές.

Σάββατον, 18 Δεκεμβρίου 1965

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΛΥΚΩΝ