Προθεσμία για τον πτωχευτικό νόμο

Ενστάσεις διατυπώνουν οι δανειστές και ζητούν δικλείδες ασφαλείας

MΙΑ εβδομάδα προθεσμία στην Κυβέρνηση να παρουσιάσει έναν ολοκληρωμένο νόμο για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, χωρίς παράθυρα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές δίδουν οι δανειστές στην Κυβέρνηση. Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στα δύο μέρη, ενεφανίσθησαν επιφυλακτικοί και ζήτησαν να αποκλεισθεί κάθε περιθώριο ερμηνείας του νόμου κατά το δοκούν. Αντιδράσεις εξακολουθούν να διατυπώνουν για την σύσταση κρατικού φορέως ο οποίος θα αποκτά τις πρώτες κατοικίας των αδύναμων οφειλετών που θα πτωχεύουν. Την πρόταση αυτή φέρονται να στηρίζουν οι τράπεζες, οι οποίες φοβούνται εκτίναξη των “κόκκινων” δανείων λόγω της οικονομικής κρίσεως που προκαλεί η πανδημία αλλά οι δανειστές εκτιμούν ότι μπορεί να συγκεντρωθούν πολλές κατοικίες και εν συνεχεία να υπάρξει αδυναμία διαχειρίσεώς τους.

Ταυτοχρόνως επειδή δεν υπάρχει ένα αντίστοιχο πλαίσιο στην ΕΕ αποκτήσεως των ακινήτων των δανειοληπτών, πρέπει η λειτουργία του να μην προσκρούει στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων. Οι δανειστές ζητούν κοστολόγηση του εγχειρήματος και υπολογισμό κεφαλαίων από τον Προϋπολογισμό, τα οποία θα μπουν στην άκρη για τον σκοπό αυτό.

Συμφώνως προς το σχέδιο, θα συσταθεί κρατικός φορέας αποκτήσεως και επαναμισθώσεως ακινήτων. Σε περίπτωση που κάποιος δανειολήπτης πτωχεύσει και υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για ευάλωτο οφειλέτη, αφού ρευστοποιηθεί η υπόλοιπη περιουσία του, η πρώτη κατοικία θα μπορεί να μεταβιβασθεί στον φορέα αποκτήσεως και επαναμισθώσεως ακινήτων.

Η μεταβίβασις της κυρίας κατοικίας του σε αυτόν τον φορέα θα γίνεται σε τίμημα ίσο με την εμπορική αξία του ακινήτου. Ο οφειλέτης θα μπορεί να διαμένει σε αυτή για 12 χρόνια καταβάλλοντας ενοίκιο. Εντός τριών ετών από την έναρξη της ενοικιάσεως θα έχει την δυνατότητα να ζητήσει την μετατροπή της συμβάσεως σε μίσθωση με δικαίωμα επαναγοράς και εικοσαετή διάρκεια.

Ειδήσεις / Άρθρα

Γιατί ἡ Ἑλλάς δέν καταγγέλλει τήν παραβίαση τῆς Διακηρύξεως τῶν Ἀθηνῶν;

Εφημερίς Εστία
Ὁ Ἐρντογάν τήν παρεβίασε δύο φορές: Μέ τίς προκλητικές δηλώσεις γιά τήν κατάληψη τῆς ἐλεύθερης Κύπρου καί μέ τό βέτο πού θέτει στήν ἄσκηση τῆς ἐθνικῆς κυριαρχίας μας στίς Ἀνατολικές Κυκλάδες – Θά νομιμοποιήσουμε διά τοῦ διαλόγου τίς γκρίζες ζῶνες;

Ροῦχα μαζί πού πλύθηκαν

Μανώλης Κοττάκης
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ νά πάρω στά σοβαρά τόν Πρόεδρο τοῦ ΣΥΡΙΖΑ, κύριο Κασσελάκη, ἀλλά λυπᾶμαι. Δέν δύναμαι.

«Θαῦμα» Κασσελάκη: Διέγραψε τόν Παπανώτα

Εφημερίς Εστία
ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ τῶν ὑποψήφιων εὐρωβουλευτῶν τοῦ ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Σοφίας Μπεκατώρου καί Δώρας Τσαμπάζη, ὅπως καί τοῦ ὑπουργοῦ Ὑγείας κ. Ἄδωνι Γεωργιάδη, ὑπέκυψε ὁ κ. Στέφανος Κασσελάκης.

Στόν Ὑμηττό, στόν Ἰλισσό καί στόν ὑπέροχο Μᾶνο

Δημήτρης Καπράνος
Κι ἔχει ἀνάψει ἡ κουβέντα περί μουσικῆς κι ἔχουμε φθάσει στό κεφάλαιο «Μᾶνος Χατζιδάκις».

Σάββατον, 18 Ἀπριλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΜΠΕΛΗΔΩΝ ΕΟΡΤΗ!