Προς έκτακτη ρύθμιση οφειλών σε πολλές δόσεις

Σε ένα «πακέτο» τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Υπερρύθμιση για τις συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές από τις υποχρεώσεις των εργαζομένων και των επιχειρήσεων τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο επεξεργάζονται τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Οι παρατάσεις καταβολής των τρεχουσών οφειλών από φόρους και εισφορές, που έχουν χορηγηθεί λήγουν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και μοιάζει ανέφικτο να εξοφληθούν με δεδομένο ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν επιπροσθέτως τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το πρώτο δίμηνο του έτους, προ πανδημίας οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ,574 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως μεγάλα είναι τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο στο ΚΕΑΟ έχουν μεταφερθεί οφειλές που ξεπερνούν τα 35,5 δισ. ευρώ, ενώ στην ρύθμιση των 120 δόσεων, έχουν ενταχθεί λιγώτερα από 5 δισ. ευρώ.

Η πληρωμή των φόρων απλώς αναστέλλεται και η υποχρέωσις εξοφλήσεως θα κτυπήσει την πόρτα των φορολογουμένων, καθιστώντας επιτακτική την καθιέρωση νέων ρυθμίσεων. Σχετικές πρωτοβουλίες έχει ήδη προαναγγείλει το Υπουργείο Οικονομικών και τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τους απλήρωτους φόρους το πρώτο δίμηνο του έτους έρχονται απλώς να αναδείξουν την επιτακτική διάσταση νέων διευκολύνσεων.

Δύο είναι τα βασικά σενάρια που ευρίσκονται επί τάπητος:

1. Να υπάρξει μια έκτακτη ρύθμισις έως και 10 δόσεων για τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που έχουν ανασταλεί.

2. Να αναβιώσει μια έκτακτη ρύθμισης των 120 δόσεων που θα αφορά αποκλειστικώς τα χρέη που γεννήθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Υπάρχει βέβαια η πάγια ρύθμισις των 24 δόσεων, αλλά εκτιμάται ότι αυτή δεν θα βοηθήσει, λόγω των υψηλών χρεών και για τον λόγο ότι θα πρόκειται για φυσικά και νομικά πρόσωπα, που θα έχουν βγει λαβωμένα από την πανδημία. Σημειώνεται ότι παρετάθησαν μέχρι το τέλος Αυγούστου οι προθεσμίες πληρωμής των φόρων που επρόκειτο να πληρωθούν τέλη Μαρτίου και Απριλίου. Εναλλακτικώς εδόθη η δυνατότης να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις, όσοι μπορούσαν, με μεγάλη έκπτωση 25%. Επίσης έχει λάβει παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο η υποχρέωσις πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών που επρόκειτο να καταβληθούν Μάρτιο και Απρίλιο.

Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται τον Μάιο για το σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί έως σήμερα. Ωστόσο αβεβαιότης επικρατεί για την καταβολή των φόρων και των εισφορών και των επομένων μηνών, καθώς η «κανονικότητα» δεν θα επανέλθει αυτομάτως και το πιθανώτερο είναι να παραταθούν και αυτές. Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι η αβεβαιότης σχετικώς με το πόσες επιχειρήσεις θα ανοίξουν ξανά και πόσες θα βάλουν λουκέτο, που σημαίνει ότι δεν θα πληρώσουν τους νέους φόρους αλλά και δύσκολα θα πληρωθούν εκείνοι που ανεβλήθησαν.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ὁ μυστικός διάλογος ΗΠΑ-Κίνας πίσω ἀπό τήν ἐκεχειρία

Εφημερίς Εστία
Ζωτικῆς σημασίας γιά τό Πεκῖνο ἡ διατήρησις τῆς ὁμαλῆς ροῆς πετρελαίου ἀπό τόν Περσικό Κόλπο – Ἀβεβαιότης γιά τήν τήρηση τῆς καταπαύσεως τοῦ πυρός – Τό Ἰσραήλ, ἀστάθμητος παράγων

Εὐρωπαϊκή Συμμαχία ἐκτός Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως

Εφημερίς Εστία
Γιά μιάν Ακόμη φορά, κατά τήν τελευταία συνάντηση τοῦ Ντόναλντ Τράμπ μέ τόν Γενικό Γραμματέα τοῦ ΝΑΤΟ Μάρκ Ροῦτε, ἐτέθη τό ἐάν καί κατά πόσον οἱ ΗΠΑ θά παραμείνουν στό ΝΑΤΟ.

Στίς 11 Δεκεμβρίου ἡ δίκη γιά τίς ὑποκλοπές σέ δεύτερο βαθμό

Εφημερίς Εστία
Oρίστηκε γιά τίς 11 Δεκεμβρίου 2026, ἐνώπιον τοῦ Τριμελοῦς Πλημμελειοδικείου, ἡ δίκη σέ δεύτερο βαθμό τῶν τεσσάρων ἐπιχειρηματιῶν οἱ ὁποῖοι κατεδικάσθησαν πρωτοδίκως σέ πολυετεῖς ποινές φυλακίσεως γιά τήν ὑπόθεση τῶν ὑποκλοπῶν μέσῳ τοῦ κακόβουλου λογισμικοῦ.

Μέ τήν μουσική, γιά τό Θεῖον Δρᾶμα

Δημήτρης Καπράνος
Κάθε χρόνο, κάθε Μεγάλη Παρασκευή, τήν ἀφιερώνω στήν μουσική.

Σάββατον, 9 Ἀπριλίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΒΔΗΡΙΤΙΣΜΟΙ! Κατά τάς ἀναγραφομένας σήμερον πληροφορίας, οἱ μετακληθέντες δύο Γάλλοι εἰδικοί καταρτίζουν τήν ἔκθεσίν των διά τήν «ἀναδιοργάνωσιν τῶν Ἑλληνικῶν Ταχυδρομείων». Χωρίς, ὅμως, εἰδικῶς ἀνεγειρομένα κτήρια καί χωρίς ἄλλα συμπαρομαρτοῦντα κεφάλαια, πῶς εἶναι δυνατόν νά ἐφαρμοσθοῦν καινοτομίαι καί νά συντελεσθῇ ἡ ἀναδιοργάνωσις; Ἔτσι καί οἱ Ἀβδηρῖται κατεσκεύαζαν μεγαλοπρεπεῖς κρήνας χωρίς νά ἔχουν ἐξασφαλίσει τό νερό!… ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΚ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ Κατά τήν χθεσινήν περιφοράν τοῦ Ἐπιταφίου τοῦ ἱεροῦ ναοῦ τῆς Ἁγίας Τριάδος Κορυδαλλοῦ, πυροτέχνημα ριφθέν ἀπό τόν μηχανοξυλουργόν Α.Δ., ἐτῶν 22, κάτοικον Ἀθηνῶν, ἐτραυμάτισε σοβαρῶς εἰς τήν κεφαλήν τόν ἐργάτην Ε.Χ., ἐτῶν 45, ἐξ Αἰγίου, κάτοικον Κορυδαλλοῦ. Ὁ τραυματισθείς διεκομίσθη εἰς τό Κρατικόν Νοσοκομεῖον Πειραιῶς, ὅπου καί νοσηλεύεται. Ὁ δράστης, συλληφθείς, ἀπεστάλη εἰς τήν Εἰσαγγελίαν Πειραιῶς. * Ἐπειδή ἡ 10η Ἀπριλίου 1966 ἦταν Κυριακή καί ἡ «Ἑστία» δέν εἶχε κυκλοφορήσει, σταχυολογοῦμε κείμενα ἀπό τό φύλλο τῆς προηγουμένης ἡμέρας, 9ης Ἀπριλίου 1966.