ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Προς δημοσιονομική ευελιξία και το 2022

Στόχος η συνέχισις των μέτρων στηρίξεως νοικοκυριών και επιχειρήσεων

ΠΑΡΑΘΥΡΟ για ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2022 άφησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίδοντας μια ανάσα ανακουφίσεως στο οικονομικό επιτελείο ώστε να σχεδιάσει την πολιτική του επόμενου διαστήματος και να επεκταθεί, για όσο χρειαστεί, η στήριξις νοικοκυριών και επιχειρήσεων. H τελική απόφασις θα ανακοινωθεί σε δύο μήνες, με βάση νεότερα στοιχεία για το ΑΕΠ που θα είναι διαθέσιμα τον Μάιο.

Το επόμενο διάστημαθα φανεί αν οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να δέχονται ότι δεν επηρεάζεται δυσμενώς η βιωσιμότητα του χρέους ή το έλλειμμα και εάν υπάρξουν κάποιοι «κόφτες» ή ειδικοί κανόνες για τη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν αντέχει η βιωσιμότητα σε ένα ακόμη έτος σοβαρής δημοσιονομικής επιδείνωσης, υπάρχεισοβαρός προβληματισμός δηλαδή αν μπορεί να αφεθεί η Αθήνα άλλο ένα χρόνο με μεγάλο βαθμό ελευθερίας στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής

Συμφώνως προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σε μία τέτοια περίπτωση

  • Θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία όχι μόνο το 2021, αλλά και το 2022.
  • Δεν θα υπάρξει πρόωρη απόσυρσις των μέτρων ενισχύσεως νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Επιπροσθέτως, μόλις περιοριστούν οι κίνδυνοι σε υγειονομικό επίπεδο, τα μέτρα θα γίνονται σταδιακώς πιο στοχευμένα και θα στρέφονται προς την επίτευξη ανθεκτικής και διατηρήσιμης ανακάμψεως.
  • Θα αξιολογηθεί, από το 2023 και μετά, η κατάστασις κάθε κράτους-μέλους, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε χώρα, ώστε, σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δεν έχει επανέλθει στα προ κρίσεως επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας, να χρησιμοποιούνται πλήρως όλες οι δυνατότητες ευελιξίας που παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητος και Αναπτύξεως.
  • Θα ληφθεί υπόψιν για την χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής η επίδρασις του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο οποίος θα συμβάλει στην υπέρβαση του κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας και στην ισχυροποίηση των κοινωνιών και των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τονίζεται από την Κομμισσιόν στόχος της ανακοινώσεως είναι να διευκολύνει τα κράτη – μέλη στην προετοιμασία των Προγραμμάτων Σταθερότητος, τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν στην Επιτροπή τον Απρίλιο του 2021.Δευκρινίζεται ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει ευέλικτη και να προσαρμόζεται στην εξελισσόμενη κατάσταση. Προειδοποιεί για τους κινδύνους που συνεπάγεται μια πρόωρη απόσυρση της δημοσιονομικής στηρίξεως, η οποία θα πρέπει να διατηρηθεί το τρέχον και το επόμενο έτος. Προβλέπει ότι μόλις μειωθούν οι κίνδυνοι για την υγεία, τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει σταδιακά να εστιάζουν σε πιο στοχευμένα και μακρόπνοα μέτρα που προωθούν μια ανθεκτική και διατηρήσιμη ανάκαμψη, καθώς και ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο του Μηχανισμού Ανακάμψεως και Ανθεκτικότητος

Η ανακοίνωσις παρέχει ορισμένες γενικές ενδείξεις σχετικώς προς τη δημοσιονομική πολιτική των κρατών-μελών το 2022 και μεσοπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης με τα κονδύλια του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητος.

Ειδήσεις / Άρθρα

Γροθιές στό Κοινοβούλιο γιά πρώτη φορά μετά τό 1965!

Εφημερίς Εστία
Ἑξῆντα χρόνια πίσω «πῆγε» ἡ Ἐθνική Ἀντιπροσωπεία μετά τήν ἐπίθεση τοῦ ἀνεξαρτήτου βουλευτοῦ Λαρίσης Κ. Φλώρου ἐναντίον τοῦ βουλευτοῦ τῆς «Ἑλληνικῆς Λύσης» Βασίλη Γραμμένου ἐπειδή τοῦ ὕβρισε τήν μητέρα – Στήν Δικαιοσύνη μέ τήν διαδικασία τοῦ αὐτοφώρου ὁ δράστης τῆς πρωτοφανοῦς πράξεως – Μπόξ μετά τά χαστούκια

Ὑπερατλαντικά μηνύματα

Μανώλης Κοττάκης
ΟΙ Εκθέσεις ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων τοῦ Σταίητ Ντηπάρτμεντ ἀπό τήν δεκαετία τοῦ 1990 μᾶς «δίνουν» ἕνα συγκεκριμένο συμπέρασμα: Στό περιεχόμενό τους καθρεφτίζεται ἡ διακύμανση τῶν σχέσεων μεταξύ Ἑλλάδος καί Ἡνωμένων Πολιτειῶν.

Ὄπλα, μαχαίρια καί φυσίγγια στά χέρια τῶν δολοφόνων τοῦ Λυγγερίδη

Εφημερίς Εστία
Φωτογραφίες μέ τά πειστήρια πού κατασχέθηκαν ἀπό τίς Ἀρχές κατά τίς ἔρευνες γιά τήν ἐξιχνίαση τῆς δολοφονίας τοῦ 31χρονου ἀστυνομικοῦ Γιώργου Λυγγερίδη στοῦ Ρέντη ἔδωσε στήν δημοσιότητα ἡ Ἑλληνική Ἀστυνομία.

Ἄς τήν λέμε «Λαμπρή» μήπως ἀλλάξει κάτι…

Δημήτρης Καπράνος
Τέτοιες μέρες, πού χαίρεται ἡ φύση ὅλη, τέτοιες μέρες πού «στήνει ὁ ἔρωτας χορό μέ τόν ξανθόν Ἀπρίλη», ἡ πατρίδα αὐτή συνήθιζε νά «τό ρίχνει ἔξω».

Σάββατον 25 Ἀπριλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ