ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2026

PRODEA Investments: Οι χώροι εργασίας χρειάζεται να είναι ανθρωποκεντρικοί

Τη σημασία του σχεδιασμού και της κατασκευής χώρων εργασίας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής και τις προσδοκίες των εργαζομένων ανέδειξε η συζήτηση που συνδιοργάνωσε η PRODEA Investments στο πλαίσιο του TEDx Athens 2023.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Δημήτρης Γεωργιόπουλος, Τεχνικός Διευθυντής της PRODEA Investments, ο Δημήτρης Δημουλάς, Facilities Manager της Kaizen Gaming και ο Τάσος Γεωργατζής, Διευθυντής της Urban Soul Project.

Ο κ. Γεωργιόπουλος διαπίστωσε ότι κυριαρχεί πλέον η ζήτηση για κτήρια που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού, φέρουν σειρά πιστοποιήσεων για το ιδιαίτερα χαμηλό ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, εάν σκεφτούμε ότι το δομημένο περιβάλλον ευθύνεται για το 36% του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ. Με αυτή την στρατηγική αντίληψη η PRODEA  Investments έχει εντάξει τη βιωσιμότητα στον πυρήνα της στρατηγικής της και αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή σε πράσινα κτήρια σήμερα στη χώρα, κάτι που επιδρά στο σύνολο της ελληνικής αγοράς ακινήτων.

Εξελίσσοντας τη ρήση του Άρη Κωνσταντινίδη ότι τα κτήρια είναι «δοχεία ζωής», ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε ότι πλέον τα κτήρια είναι «συγκοινωνούντα δοχεία ζωής», επηρεάζουν και επηρεάζονται, αλληλοεπιδρούν τόσο με το αστικό περιβάλλον όσο και τους ανθρώπους. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των κτηρίων γραφείων οφείλουν να έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και να ενσωματώνουν την αειφορία αλλά και την ευζωία των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτά.

Υπερθεματίζοντας σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Γεωργατζής τόνισε ότι πλέον οι εργαζόμενοι περιμένουν από τα κτήρια να έχουν χαρακτηριστικά βιωσιμότητας και να διασφαλίζουν ένα υψηλής ποιότητας εργασιακό περιβάλλον κάτι που είναι πολύ σημαντικό ακόμα και για την επιλογή μιας θέσης εργασίας. Γι’ αυτό και το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project υιοθετεί τις ίδιες αρχές σχεδιασμού, είτε πρόκειται για ένα κτήριο 2.000 ατόμων, είτε για ένα γραφείο μερικών δεκάδων εργαζομένων, καθώς οι ανάγκες είναι κοινές.

Ο κ. Δημουλάς εκτίμησε ότι η τάση της επόμενης περιόδου θα είναι ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη ενός άλλου σχεδιασμού γραφείων σε σχέση με το παρελθόν, όπου θα διασφαλίζονται οι πολλαπλές χρήσεις και η ευελιξία, ενώ θα περιλαμβάνονται phone booths, αλλά και relaxation rooms.

Με αυτή τη φιλοσοφία εξάλλου και το νέο κτίριο της Kaizen Gaming στο Μαρούσι, το οποίο ανέπτυξε η PRODEA Investments σε συνεργασία με τη Dimand και σχεδίασε εσωτερικά η Urban Soul Project, δημιουργήθηκε σύμφωνα με τις βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και πιστοποιήθηκε με το διεθνές σύστημα πιστοποίησης αειφόρου ανάπτυξης LEED σε επίπεδο GOLD.

Τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του TEX Athens, συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Ευσταθίου, στην κατάμεστη -από κοινό- Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Photo: Y. Yerolymbos

Ειδήσεις / Άρθρα

Ντόρα Μπακογιάννη: Ἡ Εὐρώπη πρέπει νά συζητᾶ μέ τήν Ρωσσία

Εφημερίς Εστία
H BOΥΛΕΥΤΗΣ τῆς ΝΔ καί πρώην ὑπουργός Ἐξωτερικῶν Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ὅτι «πρέπει ἀπέναντί της ἡ Ρωσσία νά βρεῖ μιά ἑνωμένη Εὐρώπη, πού ὅμως νά συζητᾶ μέ τήν Μόσχα.

Ὅταν πέφτει «τό ξύλο τῆς ἀρκούδας»…

Δημήτρης Καπράνος
«Τό ξύλο τῆς ἀρκούδας» ἔπεσε, ὡς εἴδαμε, ἐντός τοῦ πολυτελοῦς τουρκικοῦ Κοινοβουλίου, ὅταν προσῆλθαν νά ὁρκισθοῦν οἱ νέοι ὑπουργοί (ἱππουργοί, μᾶλλον) Ἐσωτερικῶν καί Δικαιοσύνης, τούς ὁποίους ἀνεκοίνωσε νύκτωρ, ὁ Ταγίπ Ἐρντογάν.

Σάββατον, 12 Φεβρουαρίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
O ΚΟΣΜΟΣ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝ ΥΛΙΚΟΝ

Τό παρασκήνιο τῆς ἀναβολῆς τῆς ἐπισκέψεως Ρούμπιο στήν Ἀθήνα

Εφημερίς Εστία
Ἡ ταλάντευσις Μητσοτάκη μεταξύ Οὐάσιγκτων καί Βερολίνου ἐνοχλεῖ τό Σταίητ Ντηπάρτμεντ – Ἡ πρέσβυς Γκιλφόυλ συνηντήθη στό Νταβός μέ ἐπιτελεῖς τοῦ Προέδρου Τράμπ καί προετοιμάζει τήν ἐπίσκεψή του στήν Ἀθήνα, ἀλλά τό Μαξίμου φοβᾶται πιέσεις γιά μεγάλο συμβιβασμό μέ τήν Τουρκία

Ὁ νόμος τοῦ Μέρφυ

Μανώλης Κοττάκης
ΕΜΕΙΣ οἱ παλαιοί δημοσιογράφοι, τῆς παλαιᾶς σχολῆς, τῆς παλαιᾶς κοπῆς καί τῆς μιᾶς …κάποιας ἡλικίας, μελετᾶμε πάρα πολύ τά βασικά κείμενα.