PRODEA Investments: Οι χώροι εργασίας χρειάζεται να είναι ανθρωποκεντρικοί

Τη σημασία του σχεδιασμού και της κατασκευής χώρων εργασίας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής και τις προσδοκίες των εργαζομένων ανέδειξε η συζήτηση που συνδιοργάνωσε η PRODEA Investments στο πλαίσιο του TEDx Athens 2023.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Δημήτρης Γεωργιόπουλος, Τεχνικός Διευθυντής της PRODEA Investments, ο Δημήτρης Δημουλάς, Facilities Manager της Kaizen Gaming και ο Τάσος Γεωργατζής, Διευθυντής της Urban Soul Project.

Ο κ. Γεωργιόπουλος διαπίστωσε ότι κυριαρχεί πλέον η ζήτηση για κτήρια που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού, φέρουν σειρά πιστοποιήσεων για το ιδιαίτερα χαμηλό ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, εάν σκεφτούμε ότι το δομημένο περιβάλλον ευθύνεται για το 36% του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ. Με αυτή την στρατηγική αντίληψη η PRODEA  Investments έχει εντάξει τη βιωσιμότητα στον πυρήνα της στρατηγικής της και αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή σε πράσινα κτήρια σήμερα στη χώρα, κάτι που επιδρά στο σύνολο της ελληνικής αγοράς ακινήτων.

Εξελίσσοντας τη ρήση του Άρη Κωνσταντινίδη ότι τα κτήρια είναι «δοχεία ζωής», ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε ότι πλέον τα κτήρια είναι «συγκοινωνούντα δοχεία ζωής», επηρεάζουν και επηρεάζονται, αλληλοεπιδρούν τόσο με το αστικό περιβάλλον όσο και τους ανθρώπους. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των κτηρίων γραφείων οφείλουν να έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και να ενσωματώνουν την αειφορία αλλά και την ευζωία των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτά.

Υπερθεματίζοντας σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Γεωργατζής τόνισε ότι πλέον οι εργαζόμενοι περιμένουν από τα κτήρια να έχουν χαρακτηριστικά βιωσιμότητας και να διασφαλίζουν ένα υψηλής ποιότητας εργασιακό περιβάλλον κάτι που είναι πολύ σημαντικό ακόμα και για την επιλογή μιας θέσης εργασίας. Γι’ αυτό και το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project υιοθετεί τις ίδιες αρχές σχεδιασμού, είτε πρόκειται για ένα κτήριο 2.000 ατόμων, είτε για ένα γραφείο μερικών δεκάδων εργαζομένων, καθώς οι ανάγκες είναι κοινές.

Ο κ. Δημουλάς εκτίμησε ότι η τάση της επόμενης περιόδου θα είναι ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη ενός άλλου σχεδιασμού γραφείων σε σχέση με το παρελθόν, όπου θα διασφαλίζονται οι πολλαπλές χρήσεις και η ευελιξία, ενώ θα περιλαμβάνονται phone booths, αλλά και relaxation rooms.

Με αυτή τη φιλοσοφία εξάλλου και το νέο κτίριο της Kaizen Gaming στο Μαρούσι, το οποίο ανέπτυξε η PRODEA Investments σε συνεργασία με τη Dimand και σχεδίασε εσωτερικά η Urban Soul Project, δημιουργήθηκε σύμφωνα με τις βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και πιστοποιήθηκε με το διεθνές σύστημα πιστοποίησης αειφόρου ανάπτυξης LEED σε επίπεδο GOLD.

Τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του TEX Athens, συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Ευσταθίου, στην κατάμεστη -από κοινό- Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Photo: Y. Yerolymbos

Ειδήσεις / Άρθρα

Τό «σενάριο τῶν ἡττημένων» καί ὁ κατακερματισμός τῆς ἀντιπολίτευσης

Εφημερίς Εστία
Τήν ἀποτροπή ἑνός σεναρίου σχηματισμοῦ κυβέρνησης ἡττημένων, κάτι πού εἶχε περιγράψει μέ ἀκρίβεια ὁ δημοσιολόγος-ἀναλυτής κ. Ἀνδρέας Δρυμιώτης, ξεδιπλώνοντας τήν ἀνησυχία τοῦ Μαξίμου γιά τήν πιθανότητα νά συγκροτηθεῖ Εἰδικό Δικαστήριο εἰς βάρος τοῦ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, μεθοδεύει συστηματικά ὁ Πρωθυπουργός.

Τετάρτη, 3 Αὐγούστου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ Η ΝΕΑΡΑ ΑΡΧΑΙΟΦΙΛΟΣ

ΔΕΔΔΗΕ καί χωματερές οἱ μεγάλοι ἐμπρηστές

Εφημερίς Εστία
Τά «μελτέμια τῆς φωτιᾶς» ἦταν, αὐτόν τόν Ἰούλιο, οἱ πρωταγωνιστές στίς πυρκαϊές πού ξέσπασαν σέ πολλές καί διαφορετικές περιοχές τῆς χώρας, ἐνῷ οἱ στῦλοι τοῦ ΔΕΔΔΗΕ καί οἱ χωματερές τῶν δήμων ἀπεδείχθησαν οἱ ἀπειλητικοί ἐμπρηστές.

Ἡ «Ἑστία» καί τό δεῖπνο

Εφημερίς Εστία
Η Εφημερίδα μας μετέχοντας στό ἐθνικό πένθος γιά τήν ἀπώλεια τῶν πιλότων πού ἔπεσαν πάνω στό καθῆκον μετά ἀπό σύγκρουση δύο πυροσβεστικῶν ἑλικοπτέρων δέν θά ἀπαντήσει σήμερα στίς ἀνακοινώσεις τοῦ ὑπουργοῦ Ἐξωτερικῶν Γιώργου Γεραπετρίτη, τοῦ βουλευτοῦ Χριστοδουλάκη καί τῆς ὑπεύθυνης πολιτικοῦ σχεδιασμοῦ τοῦ ΠΑΣΟΚ Ἄννας Διαμαντοπούλου γιά τό χθεσινό μας δημοσίευμα πού φέρει τόν τίτλο «Δεῖπνο Γεραπετρίτη-Διαμαντοπούλου γιά Κυβέρνηση παραγραφῆς».

Κίνδυνος ἰσλαμοποιήσεως τῆς Εὐρώπης ἀπό τήν ἐμμονή στήν Σένγκεν

Εφημερίς Εστία
Ἰταλία καί Φινλανδία ζητοῦν τήν κατάργηση τῆς Συνθήκης – Καί γεωπολιτική παράμετρο κρύβει ἡ ἀποσταθεροποίησις (Ἰσραήλ – Παλαιστίνη)