ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2026

Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Έκπτωσις τον Ιούνιο μόνο σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές

BΑΣΕΙ συγκεκριμένων συντελεστών θα υπολογίζεται η έκπτωσις φόρου που θα δικαιούνται όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχασαν εισοδήματα από το «κούρεμα» των ενοικίων. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμά το οικονομικό επιτελείο ότι θα υπάρξει δίκαιη κατανομή των απωλειών μεταξύ του κράτους και των ιδιοκτητών. Το μέτρο του κουρέματος των ενοικίων κατά 40% θα παραταθεί και για τον Ιούνιο μόνο για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και εργαζομένων οι οποίοι θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής και τον επόμενο μήνα.

«Τη μείωση κατά 40% των ενοικίων πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το καθεστώς για περιορισμένο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί έως το τέλος του 2020″ ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος προανήγγειλε και παρέμβαση για την στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων που εδέχθησαν πλήγμα “ώστε να μειώσουμε την επιβάρυνση του ιδιοκτήτη στην τρέχουσα φορολογική χρήση”.

Σε αυτό το πλαίσιο θα τεθεί σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν τα εισοδήματα που έχουν χάσει, ενώ θα πρέπει να γίνεται ταυτοποίηση και με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια που έχουν κατατεθεί στο Taxis. Αν το πραγματικό ενοίκιο δεν προκύπτει από το μισθωτήριο που έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ, δεν θα γίνεται έκπτωσις φόρου καθώς θα τεκμαίρεται προσπάθεια αποκρύψεως φορολογητέας ύλης. Με την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων στην πλατφόρμα, το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλέον πλήρη εικόνα για την πραγματική απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η έκπτωσις που θα υπολογίζεται, θα συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος που έχει καταλογισθεί, ενώ αν δεν προκύπτει χρεωστικό εκκαθαριστικό για τον ιδιοκτήτη ακινήτου τότε το ποσό της εκπτώσεως θα μεταφέρεται για να συμψηφισθεί με τον ΕΝΦΙΑ όπου η έκδοσις χρεωστικού εκκαθαριστικού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Προϋπόθεσις για να γίνει δεκτή η δήλωσις και να κατοχυρωθεί η έκπτωσις φόρου θα είναι να αποδειχθεί ότι η μη είσπραξις των ποσών που θα έχουν δηλωθεί αντιστοιχούν στο 40% των συμφωνηθέντων μισθωμάτων.

Το ποσό της εκπτώσεως που θα δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης συμφώνως προς πληροφορίες θα προσδιορίζεται με την εφαρμογή συντελεστών κλιμακούμενων από 10% έως 30% επί του δηλωθέντος ποσού εισοδηματικής απώλειας. Η κλιμάκωσις θα είναι αντιστρόφως ανάλογη του δηλωθέντος ποσού, θα ξεκινά από 30% για χαμηλά ποσά και θα περιορίζεται στο 10% για υψηλά.

Ειδήσεις / Άρθρα

Μήνυμα Δένδια στόν Πρωθυπουργό: Μέ τό Διεθνές Δίκαιο δέν παίζουμε!

Εφημερίς Εστία
Καί «ἄνοιγμα» στήν Ντόρα Μπακογιάννη, ἡ ὁποία δήλωσε σέ Ἐπιτροπή τῆς Βουλῆς «μήν περιμένεις ἀπό κανέναν τρίτο νά σταθεῖ ἀνάμεσα σέ ἐσένα καί σέ ἐκεῖνον πού σέ ἀπειλεῖ» – Δύο πορεῖες στρατιωτικῶν κατά τοῦ νομοσχεδίου γιά τίς Ἔνοπλες Δυνάμεις, στήν Βουλή καί στά γραφεῖα τῆς ΝΔ στήν Πειραιῶς

Ὁ κόσμος ἀνήκει στούς ὑπομονετικούς

Μανώλης Κοττάκης
Παραμονή Χριστουγέννων, ἡ ἐφημερίδα μας ἀποκάλυψε, σέ πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της, πληροφορίες γιά τό ὑπό ἵδρυση κόμμα Καρυστιανοῦ, οἱ ὁποῖες ἐπιβεβαιώθηκαν μέχρι κεραίας τήν περασμένη Δευτέρα.

Καταγγελίες γιά δωροδοκίες Χριστοδουλίδη καί ὑπουργῶν του στήν Κύπρο

Εφημερίς Εστία
Πολιτική ἀναταραχή προεκάλεσε στήν Κύπρο ἡ διαρροή βίντεο, τό ὁποῖο ὑποστηρίζει ὅτι ἀποκαλύπτει μιά παράνομη «πορεία τοῦ χρήματος» γιά τήν ἐκλογή τοῦ Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ὅταν οἱ δῆμοι καί οἱ τράπεζες ἐμπαίζουν τόν πολίτη

Δημήτρης Καπράνος
Καιρός εἶναι νά ἀρχίσω νά διηγοῦμαι τά παθήματά μου, ὡς πολίτης αὐτῆς τῆς χώρας, ἡ ὁποία ἔχει τό χούι νά βασανίζει τούς ἀνθρώπους της.

Σάββατον, 8 Ἰανουαρίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ Ο ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ