ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025

Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Έκπτωσις τον Ιούνιο μόνο σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές

BΑΣΕΙ συγκεκριμένων συντελεστών θα υπολογίζεται η έκπτωσις φόρου που θα δικαιούνται όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχασαν εισοδήματα από το «κούρεμα» των ενοικίων. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμά το οικονομικό επιτελείο ότι θα υπάρξει δίκαιη κατανομή των απωλειών μεταξύ του κράτους και των ιδιοκτητών. Το μέτρο του κουρέματος των ενοικίων κατά 40% θα παραταθεί και για τον Ιούνιο μόνο για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και εργαζομένων οι οποίοι θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής και τον επόμενο μήνα.

«Τη μείωση κατά 40% των ενοικίων πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το καθεστώς για περιορισμένο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί έως το τέλος του 2020″ ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος προανήγγειλε και παρέμβαση για την στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων που εδέχθησαν πλήγμα “ώστε να μειώσουμε την επιβάρυνση του ιδιοκτήτη στην τρέχουσα φορολογική χρήση”.

Σε αυτό το πλαίσιο θα τεθεί σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν τα εισοδήματα που έχουν χάσει, ενώ θα πρέπει να γίνεται ταυτοποίηση και με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια που έχουν κατατεθεί στο Taxis. Αν το πραγματικό ενοίκιο δεν προκύπτει από το μισθωτήριο που έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ, δεν θα γίνεται έκπτωσις φόρου καθώς θα τεκμαίρεται προσπάθεια αποκρύψεως φορολογητέας ύλης. Με την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων στην πλατφόρμα, το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλέον πλήρη εικόνα για την πραγματική απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η έκπτωσις που θα υπολογίζεται, θα συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος που έχει καταλογισθεί, ενώ αν δεν προκύπτει χρεωστικό εκκαθαριστικό για τον ιδιοκτήτη ακινήτου τότε το ποσό της εκπτώσεως θα μεταφέρεται για να συμψηφισθεί με τον ΕΝΦΙΑ όπου η έκδοσις χρεωστικού εκκαθαριστικού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Προϋπόθεσις για να γίνει δεκτή η δήλωσις και να κατοχυρωθεί η έκπτωσις φόρου θα είναι να αποδειχθεί ότι η μη είσπραξις των ποσών που θα έχουν δηλωθεί αντιστοιχούν στο 40% των συμφωνηθέντων μισθωμάτων.

Το ποσό της εκπτώσεως που θα δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης συμφώνως προς πληροφορίες θα προσδιορίζεται με την εφαρμογή συντελεστών κλιμακούμενων από 10% έως 30% επί του δηλωθέντος ποσού εισοδηματικής απώλειας. Η κλιμάκωσις θα είναι αντιστρόφως ανάλογη του δηλωθέντος ποσού, θα ξεκινά από 30% για χαμηλά ποσά και θα περιορίζεται στο 10% για υψηλά.

Ειδήσεις / Άρθρα

«Βόμβα» ἀπό τόν Πρόεδρο Βουλῆς Λιβύης: Δέν ἀναγνωρίζουμε ΑΟΖ στήν Κρήτη!

Εφημερίς Εστία
Δῶρον ἄδωρον ἡ διακήρυξις τοῦ Ἀκίλα Σάλεχ ὅτι εἶναι ἄκυρο τό τουρκολιβυκό μνημόνιο ἐπειδή ἡ κυβέρνηση δέν εἶχε λάβει ψῆφο ἐμπιστοσύνης – Υἱοθετεῖ πλήρως τήν τουρκική θέση ὅτι ἡ μέση γραμμή χαράσσεται ἀπό τήν ἠπειρωτική Ἑλλάδα καί ὄχι τά νησιά

Δέν εἶναι ταινία, εἶναι Ἱστορία γιά νά τήν κρατᾶς φυλακτό!

Μανώλης Κοττάκης
Παρακολούθησα τήν πρώτη προβολή τῆς ταινίας «Καποδίστριας» τοῦ Γιάννη Σμαραγδῆ μαζί μέ τόν διευθυντή φωτογραφίας τοῦ φίλμ Δημήτρη Σταύρου ἀπό τά ὀρεινά τοῦ «Ἑλληνικοῦ Κόσμου».

Μέτρα Μητσοτάκη γιά δανειολῆπτες σέ ἑλβετικό φράγκο, ἀγρότες καί στεγαστικό

Εφημερίς Εστία
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στήν ὁμιλία του στήν Βουλή, πρό τῆς ἐγκρίσεως τοῦ προϋπολογισμοῦ τοῦ 2026 μέ ὀνομαστική ψηφοφορία (ἐνεκρίθη μέ 159 ψήφους «ναί», ἔναντι 136 «ὄχι» σέ σύνολο 295 ψηφισάντων), ἀνεφέρθη σέ μιά σειρά μέτρων, μεταξύ τῶν ὁποίων μέτρα γιά τούς δανειολῆπτες σέ ἑλβετικό φράγκο, τόν ΟΠΕΚΕΠΕ, τούς ἀγρότες καί τό στεγαστικό τῶν δημοσίων ὑπαλλήλων.

Μνήμη Μπόστ, μνήμη ἑνός ἄλλου πολιτισμοῦ

Δημήτρης Καπράνος
Πέρασαν τριάντα χρόνια ἀπό τό 1995, ὁπότε μᾶς ἄφησε γιά πάντα ὁ Μέντης Μποσταντζόγλου (Μπόστ), ὁ ἄνθρωπος πού ἐπέβαλε τό δικό του, μοναδικό, ὕφος στόν χῶρο τοῦ Πολιτισμοῦ.

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 1965

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ