Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Έκπτωσις τον Ιούνιο μόνο σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές

BΑΣΕΙ συγκεκριμένων συντελεστών θα υπολογίζεται η έκπτωσις φόρου που θα δικαιούνται όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχασαν εισοδήματα από το «κούρεμα» των ενοικίων. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμά το οικονομικό επιτελείο ότι θα υπάρξει δίκαιη κατανομή των απωλειών μεταξύ του κράτους και των ιδιοκτητών. Το μέτρο του κουρέματος των ενοικίων κατά 40% θα παραταθεί και για τον Ιούνιο μόνο για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και εργαζομένων οι οποίοι θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής και τον επόμενο μήνα.

«Τη μείωση κατά 40% των ενοικίων πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το καθεστώς για περιορισμένο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί έως το τέλος του 2020″ ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος προανήγγειλε και παρέμβαση για την στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων που εδέχθησαν πλήγμα “ώστε να μειώσουμε την επιβάρυνση του ιδιοκτήτη στην τρέχουσα φορολογική χρήση”.

Σε αυτό το πλαίσιο θα τεθεί σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν τα εισοδήματα που έχουν χάσει, ενώ θα πρέπει να γίνεται ταυτοποίηση και με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια που έχουν κατατεθεί στο Taxis. Αν το πραγματικό ενοίκιο δεν προκύπτει από το μισθωτήριο που έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ, δεν θα γίνεται έκπτωσις φόρου καθώς θα τεκμαίρεται προσπάθεια αποκρύψεως φορολογητέας ύλης. Με την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων στην πλατφόρμα, το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλέον πλήρη εικόνα για την πραγματική απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η έκπτωσις που θα υπολογίζεται, θα συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος που έχει καταλογισθεί, ενώ αν δεν προκύπτει χρεωστικό εκκαθαριστικό για τον ιδιοκτήτη ακινήτου τότε το ποσό της εκπτώσεως θα μεταφέρεται για να συμψηφισθεί με τον ΕΝΦΙΑ όπου η έκδοσις χρεωστικού εκκαθαριστικού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Προϋπόθεσις για να γίνει δεκτή η δήλωσις και να κατοχυρωθεί η έκπτωσις φόρου θα είναι να αποδειχθεί ότι η μη είσπραξις των ποσών που θα έχουν δηλωθεί αντιστοιχούν στο 40% των συμφωνηθέντων μισθωμάτων.

Το ποσό της εκπτώσεως που θα δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης συμφώνως προς πληροφορίες θα προσδιορίζεται με την εφαρμογή συντελεστών κλιμακούμενων από 10% έως 30% επί του δηλωθέντος ποσού εισοδηματικής απώλειας. Η κλιμάκωσις θα είναι αντιστρόφως ανάλογη του δηλωθέντος ποσού, θα ξεκινά από 30% για χαμηλά ποσά και θα περιορίζεται στο 10% για υψηλά.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ἡ Μεγάλη Ἀποκαθήλωσις: Ὅταν ἡ πολιτική ὕβρις προσκρούει στήν δικαιοσύνη

Μύρνα Νικολαΐδου
Ἄλλος ἕνας ἔνοικος τῆς Ντάουνινγκ Στρήτ ἀποχωρεῖ ἀπό τό προσκήνιο κακήν-κακῶς, ἐπιβεβαιώνοντας πώς ἡ ἀπόστασις μεταξύ τῶν μεγαλοστόμων προεκλογικῶν ὑποσχέσεων καί τῆς πολιτικῆς ἀνυποληψίας εἶναι πλέον ἀπελπιστικῶς μικρή.

Τά σκάνδαλα τῆς ἐμπορευματοποίησης καί τῆς χλιδῆς τοῦ Ζαππείου

Μανώλης Κοττάκης
Τό ἰλιγγιῶδες ποσό τῶν 22,5 ἑκατ. εὐρώ γιά τήν ἀνακαίνισή του σέ νέο Μαξίμου γιά τίς ἀνάγκες τῆς Προεδρίας τῆς ΕΕ – Τά 2 ἑκατ. εὐρώ γιά τό νέο «ντιζάιν» – Ὁ ἐκλεκτός τῆς ἐξουσίας Πρόεδρος καί ἡ σύγκρουση μέ τό ΥΠΠΟ

Ἀπρέπεια Μητσοτάκη σέ Ξαρχάκο

Μανώλης Κοττάκης
Ἡ ἀκατανόητη ἐνέργεια τοῦ Πρωθυπουργοῦ ἐσκίασε τήν λαμπρή πρωτοβουλία τοῦ Προέδρου τῆς Βουλῆς Νικήτα Κακλαμάνη νά τιμήσει τόν «μεγάλο αἱρετικό» καί νά ἀνοίξει τό Κοινοβούλιο στόν Πολιτισμό

Οἱ ὕποπτες συναλλαγές HΠΑ-Ἀγκύρας

Εφημερίς Εστία
«Δῶρο» χαρακτηρίσθηκε ἡ ἀπόφασις νά πωληθοῦν στήν Τουρκία ἀμερικανικοί ἀεροπορικοί κινητῆρες ἀξίας 700 ἑκατ. δολλαρίων προκειμένου νά χρησιμοποιηθοῦν στά μαχητικά τύπου Kaan πού ἀναπτύσσει ἡ γείτων. Τό ἐρώτημα εἶναι, «δῶρο» ἀπό ποιόν καί πρός ποιόν;

Ὑπόσχεσις Τράμπ στήν Τουρκία γιά F-35

Εφημερίς Εστία
Οὐάσιγκτων.- Μιά ἡμέρα μετά τήν εἴδηση ὅτι ἡ ἀμερικανική General Electic θά ἐξοπλίσει μέ ὑπερσύγχρονους κινητῆρες τά μαχητικά ἀεροσκάφη Kaan πού σχεδιάζει ἡ Τουρκία, ὁ Ἀμερικανός Πρόεδρος προανήγγειλε ἕνα δῶρο στόν φίλο του Ἐρντογάν.