ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2026

Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Έκπτωσις τον Ιούνιο μόνο σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές

BΑΣΕΙ συγκεκριμένων συντελεστών θα υπολογίζεται η έκπτωσις φόρου που θα δικαιούνται όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχασαν εισοδήματα από το «κούρεμα» των ενοικίων. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμά το οικονομικό επιτελείο ότι θα υπάρξει δίκαιη κατανομή των απωλειών μεταξύ του κράτους και των ιδιοκτητών. Το μέτρο του κουρέματος των ενοικίων κατά 40% θα παραταθεί και για τον Ιούνιο μόνο για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και εργαζομένων οι οποίοι θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής και τον επόμενο μήνα.

«Τη μείωση κατά 40% των ενοικίων πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το καθεστώς για περιορισμένο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί έως το τέλος του 2020″ ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος προανήγγειλε και παρέμβαση για την στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων που εδέχθησαν πλήγμα “ώστε να μειώσουμε την επιβάρυνση του ιδιοκτήτη στην τρέχουσα φορολογική χρήση”.

Σε αυτό το πλαίσιο θα τεθεί σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν τα εισοδήματα που έχουν χάσει, ενώ θα πρέπει να γίνεται ταυτοποίηση και με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια που έχουν κατατεθεί στο Taxis. Αν το πραγματικό ενοίκιο δεν προκύπτει από το μισθωτήριο που έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ, δεν θα γίνεται έκπτωσις φόρου καθώς θα τεκμαίρεται προσπάθεια αποκρύψεως φορολογητέας ύλης. Με την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων στην πλατφόρμα, το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλέον πλήρη εικόνα για την πραγματική απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η έκπτωσις που θα υπολογίζεται, θα συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος που έχει καταλογισθεί, ενώ αν δεν προκύπτει χρεωστικό εκκαθαριστικό για τον ιδιοκτήτη ακινήτου τότε το ποσό της εκπτώσεως θα μεταφέρεται για να συμψηφισθεί με τον ΕΝΦΙΑ όπου η έκδοσις χρεωστικού εκκαθαριστικού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Προϋπόθεσις για να γίνει δεκτή η δήλωσις και να κατοχυρωθεί η έκπτωσις φόρου θα είναι να αποδειχθεί ότι η μη είσπραξις των ποσών που θα έχουν δηλωθεί αντιστοιχούν στο 40% των συμφωνηθέντων μισθωμάτων.

Το ποσό της εκπτώσεως που θα δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης συμφώνως προς πληροφορίες θα προσδιορίζεται με την εφαρμογή συντελεστών κλιμακούμενων από 10% έως 30% επί του δηλωθέντος ποσού εισοδηματικής απώλειας. Η κλιμάκωσις θα είναι αντιστρόφως ανάλογη του δηλωθέντος ποσού, θα ξεκινά από 30% για χαμηλά ποσά και θα περιορίζεται στο 10% για υψηλά.

Ειδήσεις / Άρθρα

Μέ ἐπί κεφαλῆς ἕναν Παπαδόπουλο θά κατέλθει στίς ἐκλογές ὁ Ἠλίας Κασιδιάρης!

Εφημερίς Εστία
Τά σενάρια ἐπιστροφῆς τοῦ πρώην βουλευτῆ τῆς «Χρυσῆς Αὐγῆς», μέσῳ «δούρειου ἵππου» στήν Βουλή, καί τά δημοκρατικά ἀναχώματα

Σωσίβιο στόν κ. Κασιδιάρη ἐπένδυση στήν ἀποστασία

Εφημερίς Εστία
Τόν χαρακτήρισε «ἀντισυστημικό»! – Ἡ χλιαρή ἀντίδρασις τοῦ κ. Μητσοτάκη, ὁ ὁποῖος θά τόν ἀφήσει νά ἐπιτίθεται σέ Σαμαρᾶ καί Δένδια, μέχρι νά ἀποφασίσει ἄν θά τόν ἀποκλείσει μέ νέα τροπολογία ἤ θά διευκολύνει τήν κάθοδό του

Oἱ «σκεπτόμενοι»

Μανώλης Κοττάκης
ΟΙ προσεχεῖς ἐκλογές ἔχουν ὅλες τίς προϋποθέσεις γιά νά εἶναι διαφορετικές

Ὁ κ. Γιαννίτσης «πόνεσε» τό Μαξίμου: Ἐπιτίθεται στήν διαφθορά Σημίτη!

Εφημερίς Εστία
Ἐνόχλησις Μητσοτάκη ἀπό τίς δηλώσεις τοῦ στενοῦ συνεργάτη τοῦ πρώην Πρωθυπουργοῦ γιά τό «200 φορές περισσότερη διαφθορά σήμερα»

Ἑστία, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Πρό 60 ετων: «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΓΑ ΣΥΜΒΟΛΟΝ» - «ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΠΡΟΙΚΟΔΟΤΗΣΙΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ»