Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Έκπτωσις τον Ιούνιο μόνο σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές

BΑΣΕΙ συγκεκριμένων συντελεστών θα υπολογίζεται η έκπτωσις φόρου που θα δικαιούνται όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχασαν εισοδήματα από το «κούρεμα» των ενοικίων. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμά το οικονομικό επιτελείο ότι θα υπάρξει δίκαιη κατανομή των απωλειών μεταξύ του κράτους και των ιδιοκτητών. Το μέτρο του κουρέματος των ενοικίων κατά 40% θα παραταθεί και για τον Ιούνιο μόνο για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και εργαζομένων οι οποίοι θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής και τον επόμενο μήνα.

«Τη μείωση κατά 40% των ενοικίων πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το καθεστώς για περιορισμένο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί έως το τέλος του 2020″ ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος προανήγγειλε και παρέμβαση για την στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων που εδέχθησαν πλήγμα “ώστε να μειώσουμε την επιβάρυνση του ιδιοκτήτη στην τρέχουσα φορολογική χρήση”.

Σε αυτό το πλαίσιο θα τεθεί σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν τα εισοδήματα που έχουν χάσει, ενώ θα πρέπει να γίνεται ταυτοποίηση και με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια που έχουν κατατεθεί στο Taxis. Αν το πραγματικό ενοίκιο δεν προκύπτει από το μισθωτήριο που έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ, δεν θα γίνεται έκπτωσις φόρου καθώς θα τεκμαίρεται προσπάθεια αποκρύψεως φορολογητέας ύλης. Με την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων στην πλατφόρμα, το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλέον πλήρη εικόνα για την πραγματική απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η έκπτωσις που θα υπολογίζεται, θα συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος που έχει καταλογισθεί, ενώ αν δεν προκύπτει χρεωστικό εκκαθαριστικό για τον ιδιοκτήτη ακινήτου τότε το ποσό της εκπτώσεως θα μεταφέρεται για να συμψηφισθεί με τον ΕΝΦΙΑ όπου η έκδοσις χρεωστικού εκκαθαριστικού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Προϋπόθεσις για να γίνει δεκτή η δήλωσις και να κατοχυρωθεί η έκπτωσις φόρου θα είναι να αποδειχθεί ότι η μη είσπραξις των ποσών που θα έχουν δηλωθεί αντιστοιχούν στο 40% των συμφωνηθέντων μισθωμάτων.

Το ποσό της εκπτώσεως που θα δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης συμφώνως προς πληροφορίες θα προσδιορίζεται με την εφαρμογή συντελεστών κλιμακούμενων από 10% έως 30% επί του δηλωθέντος ποσού εισοδηματικής απώλειας. Η κλιμάκωσις θα είναι αντιστρόφως ανάλογη του δηλωθέντος ποσού, θα ξεκινά από 30% για χαμηλά ποσά και θα περιορίζεται στο 10% για υψηλά.

Ειδήσεις / Άρθρα

ΑΑΔΕ: Πῶς φορολογοῦνται ἐπιζωπίᾳ καὶ ψιλὴ κυριότητα

Εφημερίς Εστία
Διευκρινίσεις τῆς ΑΑΔΕ – Πῶς ἐπηρεάζει ἡ ἡλικία τοῦ ἐπικαρπωτοῦ – Ἡ διάρκεια τοῦ δικαιώματος

Ὅλα τριγύρω ἀλλάζουνε κι ὅλα τά ἴδια μένουν

Δημήτρης Καπράνος
Ἐπειδή ἴσως θεωρηθοῦν ὑπερβολικά ὅσα γράψαμε προχθές γιά τήν κτηνώδη κατάσταση πού ἐπικρατεῖ στόν Δῆμο Σαλαμῖνος στόν τομέα τῆς καθαριότητας

Χάνοντας τόν πόλεμο τοῦ μέλλοντος

Εφημερίς Εστία
Μαζική διάδοσις φθηνῶν drones καί ταχεῖα ἐξέλιξις τῆς Τεχνητῆς Νοημοσύνης μειώνουν τό τεχνολογικό προβάδισμα τῶν Ἡνωμένων Πολιτειῶν καί ἀλλάζουν ριζικῶς τήν ἰσορροπία ἰσχύος στόν κόσμο

Μία Ἑλληνίς, ἀπόγονος… τῶν Σειρήνων τῆς «Ὀδυσσείας», κατέκτησε τήν ὑφήλιο μέ ἤχους ἀρχαίας λύρας!

Εφημερίς Εστία
Στήν «Ὀδύσσεια» τοῦ Κρίστοφερ Νόλαν ἀκούεται μιά ἀρχαία ἑλληνική ἑπτάχορδος χέλυς λύρα (ἀπό καύκαλο χελώνης), πού ἑρμηνεύει μουσικῶς ἡ ἐκ Θεσσαλονίκης ὁρμωμένη Ρόζα Φραγκοράπτη.

Παρασκευή, 12 Αὐγούστου 1966

Εφημερίς Εστία
Πρό 60 ετων