Πολιτική σύγκρουσις για τις ηχογραφήσεις Βαρουφάκη

Η ΝΔ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει «εάν συντόνιζε όσα καταστροφικά καταγγέλλει»

Οι αποκαλύψεις που έκανε ο επί κεφαλής του ΜέΡΑ25 ΓιάνηςΒαρουφάκης στην διαδικτυακή συνέντευξη που παρεχώρησε στον διευθυντή της «Εστίας» Μανώλη Κοττάκη έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, καθώς για πρώτη φορά μίλησε με λεπτομέρειες για τις ηχογραφήσεις στο Eurogroup, αλλά και την γνώμη που έχει για τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη, την Μέρκελ και τον Σώϋμπλε. Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορές που υπάρχουν στο βιβλίο του «Ανίκητοι Ηττημένοι» και την ταινία του Γαβρά «Ενήλικοι στην αίθουσα» δήλωσε ότι έχει δώσει σε στικάκια όλα τα Eurogprous (και όχι μόνο ένα) στο Υπουργικό Συμβούλιο γιατί είχε υποχρέωση να το κάνει! «Ελπίζω να το κάνει και ο κ. Σταϊκούρας. Δεν καταλαβαίνω. Πιστεύετε εσείς ότι πρέπει ο κ. Σταϊκούρας να πηγαίνει στο Eurogroup, να γίνεται όλη αυτή η συζήτηση για το εάν θα χαλαρώσει η όχι το δημοσιονομικό σύμφωνο και να μην ξέρει ο πρωθυπουργός τι ειπώθηκε;» διερωτήθη. Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε κλήση facetime με τον τότε Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και ότι τον είχε ηχογραφήσει. Η ΝΔ κάλεσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει εάν ήξερε αλλά κυρίως «αν συντόνιζε και έδινε τις εντολές για όσα καταστροφικά για την αξιοπιστία της χώρας καταγγέλλει ο κ. Βαρουφάκης».Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι οι ηχογραφήσεις των Eurogroup όχι μόνο έγιναν εν γνώσει του κ. Τσίπρα και των υπουργών του αλλά συνεχίζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της “περήφανης διαπραγμάτευσης” με το υλικό να παραδίδεται στο υπουργικό συμβούλιο”, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

“Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί άλλο να κρύβεται. Πρέπει να απαντήσει όχι μόνο, πια, για το αν ήξερε αλλά κυρίως για το αν συντόνιζε και έδινε τις εντολές για όσα καταστροφικά για την αξιοπιστία της χώρας καταγγέλλει ο κ. Βαρουφάκης” προσθέτει στην ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα.

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Κοττάκη για την σχέση του με τον Πρωθυπουργό ο επί κεφαλής του ΜέΡΑ25 είπε ότι έχει δηλώσει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που δείχνει έναν πολιτικό πολιτισμό, δείχνει να θέλει να εγκαθιδρύσει έναν πολιτικό πολιτισμό και αυτό είναι πολύ θετικό. Ωστόσο εξέφρασε την απογοήτευσή του διότι «από το καλοκαίρι και μετά βλέπω μία συμπεριφορά η οποία δεν συνάδει μ’ αυτό που ήθελα να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε. Τι να πετύχουμε; Μια έντονη πολιτική αντιπαράθεση μέσα σε πολιτισμένο πλαίσιο και με τη δυνατότητα συνεργασίας σε κάποια πράγματα όπου θα υπάρξει κοινωνικό όφελος».
Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή ότι κανείς δεν θα ήξερε τον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα εάν δεν είχε πτωχεύσει η χώρα το 2010 και ότι είναι και οι δύο «προϊόντα της χρεωκοπίας». «Ένα κόμμα του 3% κυβέρνησε, εγώ έφυγα από το πανεπιστήμιο -χωρίς να το θέλω κιόλας- και κατέληξα στο υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα είναι ότι βρεθήκαμε μαζί προσπαθώντας –μέσα από τη δική μας σκέψη και στη βάση μιας συμφωνίας- να αλλάξουμε κάτι. Αυτό δεν το κάναμε», δήλωσε.

Σε ερώτηση για την πιθανότητα κυβερνητικής συνεργασίας, ο κ. Βαρουφάκηςυπεγράμμισε ότι «ευχής έργον θα ήταν να έχουμε μία Κυβέρνηση, η οποία κάνει αυτά που χρειάζεται ο τόπος. Το πρόβλημα είναι ότι διαφωνούμε μεταξύ μας για το ποια είναι αυτά που χρειάζεται ο τόπος. Δεν βλέπω πώς μπορούμε να συγκυβερνήσουμε με οποιοδήποτε από τα κόμματα που έχουν υπογράψει μνημόνιο. Και αυτό δεν είναι βεντέτα εναντίον μνημονιακών κομμάτων, είναι ότι έχουμε βασική διαφορά», προσέθεσε.

Απεκάλυψε ότι το 1977 συναντήθηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου που όχι μόνο του έδωσε συστατική επιστολή για να σπουδάσει σε βρεταννικό πανεπιστήμιο, αλλά του είπε τι να σπουδάσει (μαθηματική οικονομική) και σε ποιο πανεπιστήμιο να εγγραφεί (πανεπιστήμιο του Essex). Τέλος, δήλωσε ότι θα του λείψουν πολύ η Μέρκελ και ο Σώϋμπλε. «Παρά το γεγονός ότι η Μέρκελ έκανε πολύ μεγάλη ζημιά στην Ευρώπη, έχει ένα τεράστιο κεφάλαιο που θα μπορούσε να το έχει θέσει στην υπηρεσία της ενοποίησης της Ευρώπης και το έθεσε στην υπηρεσία της αποδόμησης της Ευρώπης. Το χειρότερο είναι ότι όταν φύγει θα μας λείψει γιατί αυτοί που θα έρθουν θα είναι ήσσονος σημασίας μπροστά της, θα είναι ακόμη χειρότεροι, θα είναι λιγότερο ταλαντούχοι, λιγότερο επιδέξιοι και ίσως και πιο μπουνταλάδες», είπε.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ἤθελαν καί νά τόν …παρασημοφορήσουν

Εφημερίς Εστία
Ἀσύλληπτη ἐπιπολαιότης τῆς Ἡρώδου Ἀττικοῦ – Ἡ χειρότερη σέ δημοτικότητα – Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας, ἀπό καταβολῆς τοῦ θεσμοῦ (41%), εἶχε περιλάβει στήν λίστα τῶν τιμητικῶν διακρίσεων, μαζί μέ τόν ὑβριστή τοῦ Λιμενικοῦ, καί τόν πατέρα Ἀντώνιο!

Ὕφεσις 2% στήν Εὐρωζώνη ἄν συνεχισθεῖ ὁ πόλεμος

Εφημερίς Εστία
ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ἐπίπεδα τοῦ 2009…

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 1962

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ

Πολῖτες ἀπειλοῦν νά πυρπολήσουν τούς διαχειριστές τῶν κόκκινων δανείων!

Εφημερίς Εστία
Ὀργή καί ἀγανάκτησις γιά τίς αὐξήσεις 25% στίς μηνιαῖες δόσεις συμβάσεων τῆς τελευταίας πενταετίας – Ἀνησυχία στούς λεγόμενους “servicers” – Ζητοῦν προστασία ἀπό τήν Κυβέρνηση

Ὁ ἐπιδοματικός καπιταλισμός

Μανώλης Κοττάκης
ΑΚΟΥΓΑ χθές τό πρωί, στήν ἐκπομπή τοῦ Παύλου Τσίμα, στόν «Σκάι», τόν πρώην ὑπουργό Οἰκονομικῶν Νῖκο Χριστοδουλάκη μέ τόν ὁποῖο μᾶς δένουν σχέσεις ἀμοιβαίας ἐκτίμησης, νά ἀναλύει τά βασικά προβλήματα τῆς ἑλληνικῆς οἰκονομίας.