ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: 200+1 Χρόνια Πνεύμα Γαλάζιο και Λευκό

6η Παρουσίαση της Περιοδεύουσας Εικαστικής Έκθεσης στην Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά

Οι καλλιτέχνες του Πολιτιστικού Ομίλου «Κέντρο Τέχνης– Marble Art Museum», υπό την αιγίδα του “Πολεμικού Μουσείου” της Αθήνας διοργανώνουν την 6η  κατά σειρά παρουσίαση της περιοδεύουσας Εικαστικής Έκθεσης με τίτλο:

«ΠΕΙΡΑΙΑΣ: 200+1 Χρόνια Πνεύμα Γαλάζιο και Λευκό»

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022 και ώρα 8 το βράδυ  στην Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι:

Κίμων Αξαόπουλος, Γιώργος Γκιζάρης, Χρύσα Δαπόντε,Βούλα Δασκαλοπούλου,  Σταυριέλενα Δημητρακοπούλου, Βίκυ Ζαγουρή,  Αστέρη Θεοχάρη,  Άντα Κάζαγλη, Ειρήνη Μονομμάτου, Κέλλυ Καντανολέων, Μαρία Καραγεωργίου, Γιώργος Καρποντίνης, Αρετή Κατσιγιάννη, Σπύρος Κόικας, Αλέκος Λιάπης, Μπέτυ Λυρίτη, Κυριάκος, Μαριόλης,Μαριλένα Μέλη, Μαγδαλένα Μελισουργάκη, Ελένη Ντίνια, Μπούνταλη,  Φωτεινή Παππά, Ανδριανή Παπαλέκα, Μαριέττα Παπαχειμώνα, Ιωάννα Παρασκευά,Παναγιώτα Πιτσιρή, Αθανάσιος- Παναγιώτη Προβελεγγιάδης,  Δημήτρης Σίμος, Γαρυφαλλιά Σιωρά, Κατερίνα Σταμπολίτη, Βασίλης Τσιτσιπάκος, Γεωργία Φιλαδιτάκη, Ρένα Φλώρου, Αντώνης Φουκαράς, Δημήτρης Ψωμοδότης.

Κατερίνα Σταμπολίτη

Παρουσιάζονται επίσης  έργα γλυπτικής σε πέτρα και μάρμαρο, από την συλλογή του Κέντρο Τέχνης – Marble Art Museum.

Τα έργα πραγματεύονται την πορεία του Ελληνικού Έθνους από το 1821 έως και σήμερα, αποδίδοντας εικαστικά με ποικίλες αισθητικές τεχνοτροπίες τα σημαντικά γεγονότα της ιστορικής διαδρομής που διανύουμε.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της όλης πρωτοβουλίας αποτελεί η ανάδειξη της σπουδαιότητας του ρόλου της γυναίκας Ελληνίδας που έχει διαπρέψει κατά την περίοδο των 200+1 χρόνων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Πρόκειται για εκδήλωση που απευθύνεται σε μικρούς, νέους και μεγάλους, οι οποίοι διακατέχονται από το αίσθημα της αγάπης για την Πατρίδα αλλά και τις τέχνες. Παράλληλα καλλιεργείται μια θετική δυναμική στα μέλη της σύγχρονης κοινωνίας, διότι επισημαίνεται η αποτελεσματικότητα του ηρωικού αγώνα εναντίον της βαρβαρότητας που κατέστησε την Ελλάδα εφαλτήριο και παράδειγμα προς μίμηση για την αντιμετώπιση αντίστοιχων απειλών και προβλημάτων του σήμερα.

Άλλωστε ο αγώνας για ελευθερία και αξιοπρέπεια είναι διαρκής και ως εκ τούτου συνεχίζεται…

Ένα αξιοσημείωτο γεγονός είναι πως την ίδια χρονική περίοδο με την Ελλάδα (1821) χώρες της Λατινικής Αμερικής έδιναν τον δικό τους αγώνα ανεξαρτησίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην έκθεση συμμετέχουν και καλλιτέχνες από τις χώρες της Αργεντινής, του Περού, του Μεξικού και της Γουατεμάλας οι οποίες συμπληρώνουν 200 χρόνια ανεξαρτησίας. Να σημειώσουμε επίσης πως οι καλλιτέχνες αυτοί φιλοτέχνησαν έργα αποκλειστικά για την συγκεκριμένη έκθεση.

Διεθνείς Συμμετοχές

JorgeLuisChavarriaAleman (Guatemala), NereidaApaza (Peru) HernánBenedetti (Argentina), RaúlChuquimia (Peru), IoannaLin (China), MarianaMotoko (Mexico), JuanaPage (Argentina), AlvaroSánchez (Guatemala)

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν πραγματεύονται το θέμα πέρα από ρομαντισμούς και άγονες προσκολλήσεις στο ένδοξο κατά τα άλλα παρελθόν. Εκφράζουν αρμονικά την επανάσταση –τις μάχες, τη λύτρωση, την λευτεριά, τη χαρά και τον πόνο – μέσω του καλλιτεχνικού τους έργου.

Πηγή έμπνευσης των καλλιτεχνών αποτελούν οι μνήμες των ιστορικών γεγονότων και τα συναισθήματα που προκαλούν, οι προσωπικές εμπειρίες αναφορικά με το σπινθηροβόλο ελληνικό πνεύμα στην διαχρονική του πορεία και στο πλαίσιο του σύγχρονου τρόπου ζωής. Διαχειρίζονται το θέμα με την αισθητική του χρώματος και της μορφής αποδίδοντας εικαστικά ο καθένας ξεχωριστά, με την τεχνοτροπία που τον διακρίνει δημιουργώντας ατομικό ή συλλογικό έργο.

Με αυτά τα δεδομένα ο εικαστικός πλούτος των έργων παραδίδεται προς θέαση και προβληματισμό στο φιλότεχνο κοινό.

Υπενθυμίζουμε πως η έκθεση ξεκίνησε την περιοδεία της από την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου στις 24 Μαΐου 2021 και στη συνεχεία παρουσιάστηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών στις 9 Ιουνίου 2021, στο Μουσείο Μπουμπουλίνας του Δήμου Σπετσών στις 24 Αυγούστου, στο Δήμο Μεγίστης (Καστελόριζο) στις 9 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του Βουλευτικού του Δήμου Ναυπλίου το Δεκέμβριο του 2021. Επίσης πρόκειται να επισκεφθεί και άλλες πόλεις οι οποίες έχουν διαδραματίσει ιστορικό ρόλο κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Ειδήσεις / Άρθρα

Σύμφωνο ἐγκαταλείψεως ἐθνικῶν θέσεων!

Μανώλης Κοττάκης
Καί ἐπισήμως ἡ μειονότης τῆς Θράκης στήν ἀτζέντα τοῦ ἑλληνοτουρκικοῦ διαλόγου! – Μαδρίτη 2: «Μονομερής ἐνέργεια» τά 12 μίλια καί ἡ στρατιωτικοποίησις τῶν νησιῶν – «Κίνδυνος» τά ὁπλισμένα μαχητικά ἀεροσκάφη μας – Κάθε «νέα διαφορά» ἐπιλύεται «μέ διάλογο, διαιτησία ἤ δικαστικό διακανονισμό»!

Μικρά ἀναστήματα καί νεοραγιαδισμός

Εφημερίς Εστία
ΣΕ μιά συνάντηση σάν τήν χθεσινή, δέν ἀρκεῖ νά διαβάσει κανείς προσεκτικά τά ἐπίσημα κείμενα.

Τί περιλαμβάνει ἡ «Διακήρυξις τῶν Ἀθηνῶν»

Εφημερίς Εστία
ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΝ ἀπό κάθε δήλωση καί ἐνέργεια πού θέτει σέ κίνδυνο τήν εἰρήνη καί σταθερότητα στήν περιοχή καί νά προσπαθήσουν τίς ὅποιες διαφορές νά τίς λύσουν μέσῳ ἀπ’ εὐθείας διαβουλεύσεων ἤ μέ ἄλλα μέσα ἀμοιβαίας ἐπιλογῆς συνεφώνησαν Ἑλλάς καί Τουρκία.

«Καζάν-καζάν», ἀλλά δῶστε καί σῶστε…

Δημήτρης Καπράνος
Στά ἑλληνικά, ἐδῶ καί πέντε χιλιάδες χρόνια, νησιά τοῦ Αἰγαίου, τήν Λέσβο, τήν Χίο, τήν Σάμο, τήν Κῶ, τήν Ρόδο, τά καλοκαίρια οἱ περισσότεροι ξένοι τουρίστες προέρχονται ἀπό τήν Τουρκία.

Σάββατον, 7 Δεκεμβρίου 1963

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΤΟ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ;