ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Παναγιώτης Λιάκος: Πρόσκληση στην εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου του «Η αλήθεια για τον Ελευθέριο Βενιζέλο»

Ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Παναγιώτης Λιάκος και η «ΑΜΜΩΝ» εκδοτική σας προσκαλούν στην παρουσίαση του αποκαλυπτικού βιβλίου «Η αλήθεια για τον Ελευθέριο Βενιζέλο».

Το βιβλίο αναφέρεται μεταξύ άλλων στον χρηματισμό του Ελευθέριου Βενιζέλου από τους Αγγλογάλλους, στα «δωράκια» από τον μεγαλέμπορο όπλων Ζαχάρωφ και στο αίτημα του Ελευθέριου Βενιζέλου προς την Ανταντ να κάνει τους Έλληνες να πεινάσουν για να εκθρονίσουν τον Βασιλιά.

Συγκλονιστικές είναι και οι αποκαλύψεις ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος πληρώθηκε από τους Τούρκους προκειμένου να καταδίδει Έλληνες επαναστάτες στην Κρήτη και να οδηγεί αθώους στην κρεμάλα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την μαντινάδα που γράφτηκε το 1893, την περίοδο που το νησί συγκλονιζόταν από την καταδίκη σε θάνατο και την εκτέλεση δύο Ελλήνων χριστιανών.

«Πάρε φτερά του Κόρακα, καρδία του Δογκισώτη
Ιπποτισμό του Γιαχουντή φιλί του Ισκαριώτη
Του Λορεντζάκι το σχοινί, του Παπαδάκη πόνο
Το αίμα που πλημμύρισε το φετεινό το χρόνο
Της όχεντρας το λύγισμα, της αλεπούς το μάτι
Και της πατρίδος έρωτα από τον Εφιάλτη
Του λιακονιού την αμορφία, τη ζέστη του χειμώνα
Του Βενιζέλου της ψυχής να έχης την εικόνα».

Μαντινάδα που τραγουδήθηκε στην Κρήτη το 1893 την περίοδο που το νησί συγκλονιζόταν από την καταδίκη σε θάνατο και την εκτέλεση δύο Ελλήνων χριστιανών, του Αντώνιου Λαρεντζάκη και του Γεώργιου Παπαδάκη. Οι Λαρεντζάκης και Παπαδάκης το 1893 κατηγορήθηκαν άδικα για τον φόνο ενός μουσουλμάνου, του Τουρκοκρητικού Τεφίκ Βέη Μπάντρη ή Μπαντράκη. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος όχι μόνο ήταν δικηγόρος της πολιτικής αγωγής αλλά αγωνίστηκε με φανατισμό για να εκτελεστεί γρήγορα η θανατική ποινή των δύο νέων ώστε να μην υπάρξει χρόνος για να δοθεί σουλτανική χάρη ή να γίνει αναψηλάφηση της δίκης και να προσκομιστούν στοιχεία που θα αποδείκνυαν την αθωότητά τους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Γενναδίου 8, Αθήνα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Δρ. Αλκιβιάδης Κ. Κεφαλάς, τ. Διευθυντής Ερευνών Ε.Ι.Ε., τ. καθηγητής πανεπιστημίου

Χρήστος Χρηστίδης, αξιωματικός ε.α., Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Α.Α.Σ.

Στέργιος Καλόγηρος, δημοσιογράφος, Βεργίνα TV

Απόσπασμα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης.

Ειδήσεις / Άρθρα

«Ἡ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας ἤ… ζευγᾶς ζευγᾶς κ. Σακελλαροπούλου»

Εφημερίς Εστία
«Εἶναι νίκη τῶν δικαιωμάτων ἡ ἔκπτωση τοῦ ἀξιώματος τῆς Προέδρου ἀπό τόν ἑνωτικό ὑπερκομματικό χαρακτῆρα του καί ἡ συμμετοχή σέ δημόσια ἐπινίκια γιά τόν γάμο σέ οἰνοπωλεῖο;» – «Ἡ σιωπή εἶναι προδοσία τοῦ λειτουργήματος τοῦ Κλήρου» – «Οἱ δηλώσεις πού ἔκαναν βουλευτές, θά τούς ἀκολουθοῦν στό μέλλον»

Ἡ ἠθική χρεοκοπία: Συνηθίσαμε τόν βοῦρκο

Μανώλης Κοττάκης
ΣΗΜΕΡΑ θά εἶμαι ὀλίγον ἐξομολογητικός.

Πρότασις μομφῆς Τσίπρα κατά τοῦ «νάρκισσου» Κασσελάκη

Εφημερίς Εστία
ΒΟΜΒΑ μεγατόνων στήν Κουμουνδούρου ἔρριξε ὁ πρώην Πρόεδρος τοῦ ΣΥΡΙΖΑ κ. Ἀλέξης Τσίπρας, λίγες ὧρες πρίν ἀνέβει ὁ κ. Στέφανος Κασσελάκης στό βῆμα τοῦ Συνεδρίου.

Ἡ ἄλλη πλευρά τοῦ «μένουμε σπίτι»…

Δημήτρης Καπράνος
Δέν εἶναι λίγες οἱ φορές πού λές «σήμερα θά κάνω αὐτό», ἀλλά δέν τό κάνεις ποτέ.

Σάββατον, 22 Φεβρουαρίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
O ΚΟΣΜΟΣ ΕΠΑΝΟΔΟΥ ΜΑΤΑΙΩΣΙΣ