Παγκόσμια εκστρατεία για τα έντυπα ΜΜΕ

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων IFJ και η Παγκόσμια Ενωση UNI Global Union, που εκπροσωπούν περίπου 21 εκατομμύρια εργαζόμενους στον Τύπο σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε κοινή εκστρατεία για να διασφαλίσουν το μέλλον της δημοσιογραφίας, με τίτλο «Υπερασπιστείτε τις θέσεις εργασίας-Υπερασπιστείτε τη Δημοκρατία -Υπερασπιστείτε τα Εντυπα ΜΜΕ» .

Η κρίση του Covid-19 επιτάχυνε τη μείωση των διαφημιστικών εσόδων στα μέσα ενημέρωσης, φαινόμενο που παρατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μόνο φέτος, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 20%. Μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων διοχετεύθηκε στους γίγαντες της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, το 2018, η Google κέρδισε 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τις ειδήσεις, αυτά τα χρήματα δεν μοιράσθηκαν με τους δημοσιογράφους, που παρήγαγαν τις ειδήσεις.

Η κοινή εκστρατεία των δύο Ομοσπονδιών αποσκοπεί στη θεσμοθέτηση από τις κυβερνήσεις πακέτων διάσωσης του συνολικού τομέα έντυπων ΜΜΕ (δημοσιογραφία, εκδόσεις, εκτύπωση και διανομή) και στη φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών των γιγάντων της τεχνολογίας, όπως Amazon, Google και Facebook, στις οποίες διαφεύγουν τα διαφημιστικά έσοδα από τις επιχειρήσεις ΜΜΕ.

Καθώς εξελίσσεται η σοβαρή οικονομική κρίση, οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις μέλη τους, ζητούν την παρέμβαση των κυβερνήσεων προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας του τομέα έντυπων μέσων, που εκπροσωπούν την ποιότητα, τη δημοσιογραφική δεοντολογία, την αλληλεγγύη, τα εργασιακά δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

O Anthony Bellanger, Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ προειδοποιεί: «Η υγειονομική κρίση που ξέσπασε έχει αυξήσει σημαντικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας των ΜΜΕ. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιδράσουν αμέσως. Ο τομέας αυτός είναι κοινωνικό αγαθό και σημαντικός πυλώνας των δημοκρατιών μας. Οι κυβερνήσεις το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Πράγματι, με την κρίση του Covid οι κυβερνήσεις αναγνώρισαν την ουσιαστική βαρύτητα του τομέα. Σήμερα όμως δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούν από το μπαλκόνι τους, το πλοίο να βυθίζεται».

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ειδήσεις / Άρθρα

Ντοκουμέντο: Ἔτσι θά καταργηθεῖ ὁ σταυρός ἀπό τήν ἑλληνική σημαία!

Μανώλης Κοττάκης
Ἔγγραφη προειδοποίησις τῆς Γενικῆς Γραμματείας Θρησκευμάτων τοῦ Ὑπουργείου Παιδείας πρός τό Νομικό Συμβούλιο τοῦ Κράτους ἐν ὄψει τῆς διαμόρφωσης τῶν θέσεων τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας γιά τήν δίκη στό Εὐρωπαϊκό Δικαστήριο μέ θέμα τήν κατάργηση τῶν εἰκόνων στίς αἴθουσες τῶν δικαστηρίων μετά ἀπό προσφυγή τῆς Ἕνωσης Ἀθέων

Nέα Καλλίπολις στά Στενά;

Εφημερίς Εστία
Aπό τήν ἐποχή τοῦ Τρωικοῦ πολέμου μέχρις τῆς ἐκστρατείας τῆς Καλλιπόλεως (1915-16) στήν εἴσοδο τοῦ Ἑλλησπόντου, τά Στενά ἦταν δύσκολο νά καταληφθοῦν ἀπό ναυτικές μόνο δυνάμεις.

Παρέμβασις Τασούλα στήν ἀτζέντα τῶν ἐκλογῶν!

Εφημερίς Εστία
Νά γίνουν μέ ἐθνικά καί ὄχι ἰδεολογικά κριτήρια

Οἱ «νοικοκυραῖοι» εἶναι οἱ εὐάλωτες κοινωνικές ὁμάδες

Δημήτρης Καπράνος
Ἐπίθεση μέσα στόν συρμό τοῦ μετρό, γιά νά ἁρπάξουν τήν ἁλυσίδα ἀπό τόν λαιμό ἑνός ἐπιβάτη!

Τετάρτη 16 Μαρτίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ