ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026

Οι Τούρκοι στοχεύουν και την Frontex

Προκλήσεις στο στενό των Οινουσσών και στον αέρα Λέσβου και Λήμνου

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ στον αέρα και στην θάλασσα προεκάλεσαν χθες οι Τούρκοι, οι οποίοι δεν εδίστασαν να παρενοχλήσουν ακόμη και την Frontex, καθώς σκάφη της ακτοφυλακής τους προέβησαν σε επικινδύνους ελιγμούς στο στενό των Οινουσσών. Το τουρκικό σκάφος παρενοχλούσε ταυτοχρόνως και Έλληνες ψαράδες, το πλέον ενδεικτικό όμως των προθέσεών τους ήταν το γεγονός ότι ενεφανίσθη και δεύτερο τουρκικό περιπολικό, όταν παρενέβη το σκάφος του Λιμεναρχείου Χίου.

Την ίδια στιγμή, τρία ζεύγη τουρκικών μαχητικών πραγματοποιούσαν υπερπτήσεις επάνω από τις νησίδες Λειψοί, Αρκιοί, Αγαθονήσι και Παναγιά για να συνεχίσουν με ανάλογες προκλήσεις επάνω από την Πάτμο, την Λέσβο και την Λήμνο. Συγκεκριμένως πέταξαν επάνω από τους Λειψούς πέντε φορές, τους Αρκιούς δύο φορές, και από μία επάνω από την Πάτμο, τις Οινούσσες, το Αγαθονήσι, και την Παναγιά. Αποκορύφωμα είναι ότι επαναλαμβανόμενα πετούσαν επάνω από την Λέσβο και την Λήμνο, από τις 13:59 έως τις 15:20. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τις υπερπτήσεις επάνω από την Λέσβο και την Λήμνο διέπραξαν πετώντας σε ύψος 5.000 έως 7.000 ποδών, δηλαδή αρκετά χαμηλά για να γίνονται αισθητοί από τους κατοίκους. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της προκλήσεως σημειώνουμε ότι το ύψος στο οποίο πετούν τα αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας είναι άνω των 30.000 ποδών. Είναι λοιπόν σαφές πόσο εμφανείς κατέστησαν χθες οι Τούρκοι τις υπερπτήσεις τους.

Η πρόκλησις στην θάλασσα εσημειώθη όταν τουρκικό σκάφος εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Βάτου των Οινουσσών και άρχισε τους ελιγμούς, παρενοχλώντας τόσο το σκάφος της Frontex όσο και ελληνικό αλιευτικό που ψάρευε σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου από τις ελληνικές ακτές. Μάλιστα εκάλεσαν και την Frontex και το ελληνικό αλιευτικό να φύγουν από το σημείο, λέγοντάς τους πως ευρίσκονται σε τουρκικά ύδατα. Όταν δε κατέφθασε σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου, οι Τούρκοι ανέβασαν την ένταση και έστειλαν και δεύτερο σκάφος τους. Το σκηνικό της εντάσεως κράτησε τέσσερεις ώρες με τα δυο σκάφη του τουρκικού λιμενικού να κάνουν συνεχώς ελιγμούς.

«Περιστατικά σαν το σημερινό (χθεσινό) τείνουν να γίνουν καθημερινότητα στο ανατολικό Αιγαίο και δεν μας εκπλήσσουν, δεν μας πτοούν και τα αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος πλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός. Προσέθεσε ότι «το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κλιμακούμενες προκλήσεις των τελευταίων μηνών στο ανατολικό Αιγαίο, αναβάθμισε στο μέγιστο δυνατό επίπεδο τα μέτρα φύλαξης των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας, ενισχύοντας τη δύναμή του τόσο σε μέσα όσο και σε στελεχιακό δυναμικό, με αποτέλεσμα την εξάλειψη των μεταναστευτικών ροών από θαλάσσης».

Επεσήμανε εξ άλλου ότι «το γεγονός αυτό φαίνεται ότι έχει προκαλέσει αμηχανία και εκνευρισμό προς την τουρκική πλευρά και για το λόγο αυτό προβαίνουν σε ενέργειες που αντιβαίνουν σε κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, όπως οι παρενοχλήσεις στη Χίο».

Ειδήσεις / Άρθρα

ΦΡΑΝΣΙΣ ΦΟΡΝΤ ΚΟΠΠΟΛΑ: Ἡ… Τέχνη χρόνια δέν κοιτᾶ!

Εφημερίς Εστία
Ὁ 87ετής κορυφαῖος σκηνοθέτης ἐδήλωσε ὅτι «τώρα, τό Χόλλυγουντ δέν μέ θέλει πιά

Τό λιοντάρι στήν χρυσοχοΐα: Ἡ συμβολική γλῶσσα τῶν ἀρχαιοελληνικῶν κοσμημάτων

Εφημερίς Εστία
Τό λιοντάρι ἦταν ἀπό τήν Ἀρχαιότητα ἕνα ἀγαπημένο θέμα σέ πολλούς πολιτισμούς

«Χέρι» στίς θυρίδες ἀπό τόν Τσίπρα

Εφημερίς Εστία
Τί ὁμολόγησε γιά τό περιουσιολόγιο ὁ ἀναπληρωτής τομεάρχης Οἰκονομικῶν τῆς ΕΛΑΣ

Οἱ κρυφές δημοσκοπήσεις καί τά ἀλαλάζοντα κύμβαλα

Μανώλης Κοττάκης
Τίς δημοσκοπήσεις ἑταιρειῶν πού δέν εἶναι μέλη τῆς ESOMAR καί δέν ὑπόκεινται στόν ἔλεγχό της μήν τίς παίρνετε τοῖς μετρητοῖς.

Ἀμερικανική παρέμβασις ὑπέρ τῆς Μονῆς τοῦ Σινᾶ

Εφημερίς Εστία
Η Υπόθεσις τῆς Μονῆς Ἁγίας Αἰκατερίνης στό Σινᾶ εἰσέρχεται στήν πλέον κρίσιμη φάση της.