ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ο Μπόλτον ”καίει” τον Τραμπ στο νέο του βιβλίου

Τον κατηγορεί ότι «συμμάχησε» με Κίνα και Τουρκία

Ουάσιγκτων.- Υπό ασφυκτική πίεση ευρίσκεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά τις εκρηκτικές αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας Τζων Μπόλτον. Συμφώνως προς απόσπασμα του  βιβλίου του Μπόλτον «The Room Where It Happened», που δημοσιεύθηκε στην Wall Street Journal, ο Τραμπ ζήτησε από την Κίνα να χρησιμοποιήσει την οικονομική της δύναμη για να τον βοηθήσει να παραμείνει στο πόστο του και μάλιστα εν μέσω  του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου το περασμένο καλοκαίρι. Επίσης αναφέρει ότι ο Τραμπ έκανε χάρες  στον Ερντογάν.

Αναλυτικώτερα, κατά την διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεως του Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της Συνόδου της G-20 στην Ιαπωνία τον Ιούνιο του 2019 οι δύο ηγέτες συζήτησαν την αντιπαλότητα  που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. «Τότε ο Τραμπ έστρεψε, προς έκπληξη όλων, την συζήτηση στις επικείμενες αμερικανικές εκλογές κάνοντας έναν υπαινιγμό για την οικονομική δυνατότητα της Κίνας και παρεκάλεσε τον Σι να διασφαλίσει ότι θα νικήσει. Υπεγράμμισε την σημασία των αγροτών και τις αυξημένες κινεζικές αγορές σόγιας και σιταριού στο εκλογικό αποτέλεσμα», ανέφερε ο Μπόλτον που έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις κατά του Τραμπ από τον περασμένο Σεπτέμβριο που καρατομήθηκε. Και μπορεί η κυβέρνησις Τραμπ να προσέφυγε στην Δικαιοσύνη για να αποτρέψει την κυκλοφορία του βιβλίου του Μπόλτον, αλλά αποσπάσματά του διέρρευσαν σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Συμφώνως προς τον ίδιο ο Τραμπ φάνηκε να υποστηρίζει την ιδέα του Σι Τζινπίνγκ για άρση του περιορισμού στον αριθμό των προεδρικών θητειών. «Ο Σι είπε ότι θα ήθελε να συνεργασθεί με τον Τραμπ για άλλα έξι χρόνια και ο Τραμπ απήντησε πως ορισμένοι λένε ότι θα πρέπει να καταργηθεί για τον ίδιο ο συνταγματικός περιορισμός για δύο θητείες όσον αφορά στους προέδρους των ΗΠΑ. Ο Σι είπε ότι οι ΗΠΑ κάνουν πολλές εκλογές, επειδή δεν ήθελε να χάσει τον Τραμπ, ο οποίος έγνευσε καταφατικά», σημειώνει.

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ αναφέρει ακόμη στο βιβλίο του περιπτώσεις όπου ο Τραμπ απεπειράθη να σταματήσει ποινικές δικαστικές έρευνες για να κάνει χάρες σε δικτάτορες. Σε μια από τις περιπτώσεις αυτές το 2018 ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε μια συζήτηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος του έδωσε ένα υπόμνημα που υπεστήριζε ότι ήταν αθώα μια τουρκική εταιρεία που τελούσε υπό έρευνα στις ΗΠΑ.«Ο Τραμπ τότε είπε στον Ερντογάν ότι θα φρόντιζε το θέμα, εξηγώντας ότι οι συγκεκριμένοι Εισαγγελείς δεν ήταν δικοί του άνθρωποι, αλλά του Ομπάμα, ένα πρόβλημα που θα το έλυνε με την αντικατάστασή τους από δικά του άτομα», γράφει ο Μπόλτον, που έχει ισχυρισθεί στο παρελθόν ότι ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος λαμβάνει τις αποφάσεις του για την Τουρκία βάσει των προσωπικών συμφερόντων του.

Επι πλέον, τον Νοέμβριο του 2018 με μια αλλόκοτη δήλωσή του υπερασπίσθηκε τον Σαουδάραβα πρίγκηπα-διάδοχο Μωχάμεντ Μπιν Σαλμάν για την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασσόγκι λέγοντας ότι «η Γη είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος» και «ίσως να το έκανε, ίσως και όχι». Όπως υποστηρίζει ο Μπόλτον στόχος του Τραμπ ήταν να προκαλέσει ντόρο με τις δηλώσεις του για να εκτρέψει την προσοχή των ΜΜΕ από την κόρη του Ιβάνκα, που χρησιμοποιούσε το προσωπικό της e-mail για κρατικές υποθέσεις, ενώ ο ίδιος είχε εξαπολύσει σφοδρότατη κριτική κατά της Χίλαρι Κλίντον το 2016 για τον ίδιο λόγο. «Αυτό θα εκτρέψει την προσοχή από την Ιβάνκα», φέρεται να είπε ο Τραμπ.

Ο Μπόλτον αποκαλύπτει ακόμη στο βιβλίο ορισμένα τεράστια κενά στις γνώσεις του Τραμπ ειδικά όσον αφορά στην γεωγραφία. Κάποια στιγμή ο ένοικος του Λευκού Οίκου φέρεται να ρώτησε αν η Φινλανδία αποτελεί τμήμα της ρωσσικής επικράτειας, ενώ συχνά μπέρδευε τα ονόματα του νυν με τον πρώην πρόεδρο του Αφγανιστάν. Η Washington Post σημειώνει ότι ο Μπόλτον υποστηρίζει επίσης ότι ο Τραμπ θεωρούσε ότι θα ήταν «cool» μια εισβολή στην Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο. Άλλωστε ο ίδιος θεωρούσε –κατά το βιβλίο του Μπόλτον- ότι η λατινοαμερικανική χώρα ήταν «στην πραγματικότητα κομμάτι των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι εν λόγω αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητος ενώ η δημοτικότης του Τραμπ ευρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μεταξύ των οποίων και μια των Reuters/Ipsos που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα, δείχνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν αυξάνει την διαφορά του από τον Ντόναλντ Τραμπ λιγώτερο από πέντε μήνες πριν από τις 3 Νοεμβρίου που θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές. Συμφώνως  προς τις δημοσκοπήσεις οι απόψεις του εκλογικού σώματος έχουν αλλάξει ριζικά μετά την δολοφονία  του Τζωρτζ Φλόυντ από λευκό αστυνομικό. Ο Μπάιντεν έχει αυτή την στιγμή προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων επί του Τραμπ, απολαμβάνοντας την στήριξη κατοίκων των προαστίων, των ανεξάρτητων και των υψηλά αμειβόμενων. Ακόμη και οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών -άνδρες, λευκές γυναίκες από τα προάστια και ψηφοφόροι άνω των 55 ετών- άλλαξαν στρατόπεδο υπέρ του Μπάιντεν. Μέχρι τον Μάιο ο Τραμπ προηγείτο στις προτιμήσεις των ηλικιωμένων ψηφοφόρων.

Ειδήσεις / Άρθρα

Κοσσυφοπέδιο: Ἡ Κύπρος κατεψήφισε, ἡ Ἑλλάς …ὑπερεψήφισε!

Εφημερίς Εστία
Ὑπέρ τῆς ἐντάξεώς του στό Συμβούλιο τῆς Εὐρώπης ἐτάχθησαν οἱ βουλευτές τῆς ΝΔ στήν Κοινοβουλευτική Συνέλευση – Ἀποχή ἐπέλεξε ὁ Ἀλέξης Τσίπρας – Ὀργή Βελιγραδίου κατά Ἀθηνῶν – Ὁ γερμανικός δάκτυλος, ἡ Μεγάλη Ἀλβανία καί τό παρασκήνιο τῆς ψηφοφορίας – Στό Συμβούλιο Ὑπουργῶν ὁ τελικός λόγος

Ἐθνικιστής ὁ Καζαντζάκης; Σωβινιστής ὁ Βελουχιώτης;

Μανώλης Κοττάκης
Ὅταν ἡ Δημοκρατία ἀπαγορεύει, ἐξελίσσεται σέ ἄκρο

Ειρων o Δένδιας κατά τῆς Αγκύρας: «Θά σᾶς ἐρωτοῦμε καί γιά νά …ψαρεύουμε;»

Εφημερίς Εστία
Ἐπίθεσις τοῦ τουρκικοῦ Τύπου στόν κ. Μητσοτάκη γιά τά θαλάσσια πάρκα

Πῶς λειτουργεῖ ληστρικά τό βαθύ κράτος

Δημήτρης Καπράνος
Σήμερα θά σᾶς διηγηθῶ μία ἀρκετά περίεργη, ἀλλά 100% ἑλληνική ἱστορία.

Σάββατον, 18 Ἀπριλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ