«Μπούμερανγκ» γυρνούν οι λεηλασίες στις ΗΠΑ

Σε απόγνωση χιλιάδες πολίτες που κατεστράφησαν

Νέα Υόρκη.- Οι καθημερινές λεηλασίες που πραγματοποιούνται από ταραξίες μετά τις ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον του φόνου του Αφροαμερικανού Τζωρτζ Φλόυντ έχουν οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες πολίτες. Η κατάστασις είναι πλέον ανεξέλεγκτη με αποτέλεσμα η έκκλησις Τραμπ για επιστράτευση του στρατού για την προστασία των περιουσιών των απλών πολιτών να βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές.

Χιλιάδες διαδηλωτές σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν βγει στους δρόμους για πάνω από μια εβδομάδα διαμαρτυρόμενοι για την δολοφονία από λευκό αστυνομικό του 46χρονου Τζωρτζ Φλόυντ. Ένα από τα βασικά τους συνθήματα είναι το «Black Lives Matter» (Οι ζωές των μαύρων μετρούν), ωστόσο αυτό δεν ισχύει πάντα. Συγκεκριμένως, πολλές από τις διαδηλώσεις δεν έκλεισαν ειρηνικά, με κάποιους να βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν πλιάτσικο σε καταστήματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωσις μιας έγχρωμης γυναίκας, συνιδιοκτήτριας καταστήματος στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, που είδε τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά. Στο ξέσπασμά της, αναφέρει: «Μην μου λέτε ότι οι ζωές των μαύρων μετράνε. Λέτε ψέματα. Δείτε τι έκαναν στο μαγαζί μου. Θέλατε να καταστρέψετε το μαγαζί μου. Θέλατε λεφτά. Βρείτε δουλειά, όπως έκανα κι εγώ. Όχι να καταστρέφετε τους κόπους άλλων».

Λίγο νωρίτερα ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε αποδοκιμάσει τους κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών που δεν απεδέχθησαν την πρότασή του να στείλει τον αμερικανικό στρατό για να καταστείλει τις ταραχές. Ομάδες ταραχοποιών έσπασαν παράθυρα και λεηλάτησαν καταστήματα στην πόλη της Νέας Υόρκης, ενώ πυρπόλησαν καταστήματα στο Λος Άντζελες. «Η Νέα Υόρκη χάθηκε στους πλιατσικολόγους, τα κακοποιά στοιχεία, την Ριζοσπαστική Αριστερά, και όλες τις άλλες μορφές Ρεμαλιών και Αποβρασμάτων. Οι Κυβερνήτες αρνούνται να αποδεχθούν την προσφορά μου μιας Εθνοφρουράς που θα υπερισχύσει. Η πόλις της Νέας Υόρκης έχει γίνει κομμάτια», έγραψε ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter, αναφερόμενος στον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

Επίσης σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο ραδιόφωνο του δικτύου Fox ο Ντόναλντ Τραμπ υπεστήριξε ότι δεν ζήτησε να απομακρυνθούν από την Πλατεία Λαφαγιέτ της Ουάσιγκτων οι διαδηλωτές προκειμένου να πάει ο ίδιος σε μια ιστορική εκκλησία που είχε υποστεί ζημιές την προηγούμενη ημέρα και να φωτογραφηθεί εκεί, κρατώντας στο χέρι μια Βίβλο. Ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος διέψευσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών, όπως αναφέρουν πολλοί από αυτούς αλλά και δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες. «Όταν πήγα (σ.σ. στην εκκλησία) δεν είπα: Διώξτε τους. Δεν ήξερα ποιος ήταν εκεί», προσέθεσε.

Συμφώνως προς την εφημερίδα Washington Post, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ ήταν εκείνος που ζήτησε να απωθηθούν οι διαδηλωτές από την Πλατεία Λαφαγιέτ, αφού διεπίστωσε προηγουμένως ότι δεν είχε εφαρμοσθεί η απόφασις να διευρυνθεί η περίμετρος ασφαλείας γύρω από τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ διέψευσε ακόμη ότι τον μετέφεραν σε ένα ασφαλές καταφύγιο λόγω των διαδηλώσεων που ήταν σε εξέλιξη έξω από τον Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι πήγε όντως εκεί αλλά απλώς για να επιθεωρήσει τον χώρο. «Πρόκειται για ψευδή πληροφορία», είπε ο Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι ήταν ημέρα όταν πήγε στο καταφύγιο. Προσέθεσε, δε, ότι έχει πάει «δύο ή τρεις φορές» τις τελευταίες ημέρες, όμως πάντα για να κάνει «επιθεώρηση».

Ειδήσεις / Άρθρα

Ἐξοπλισμούς 6,3 δισ. εὐρώ παρήγγειλε ἡ Ἑλλάς στό Ἰσραήλ

Εφημερίς Εστία
Ἡ Ἑλλάδα καί τό Ἰσραήλ –μέ πρωτοβουλία τοῦ δεύτερου καί ὁρόσημο τίς βουλευτικές ἐκλογές του– σχεδιάζουν τήν ἀναβάθμιση τῆς διπλωματικῆς καί ἀμυντικῆς συνεργασίας τους, ἡ ὁποία εἶχε ἀναγκαστικά ἐπιβραδυνθεῖ, λόγῳ τῶν πολεμικῶν ἐξελίξεων στό Ἰράν καί τήν Γάζα ἐπί μακρύ χρονικό διάστημα

Ἔπεσε ὁ τζίρος σέ ἑπτά στίς δέκα ἐπιχειρήσεις κατά τίς θερινές ἐκπτώσεις

Εφημερίς Εστία
Μειώσεις τιμῶν 7% σέ 850 προϊόντα

Μέσα ἀπό τίς ἀσπρόμαυρες ἑλληνικές ταινίες

Δημήτρης Καπράνος
Ἔχω μανία μέ τίς παλιές, ἀσπρόμαυρες ἑλληνικές ταινίες

Ἡ woke μετάλλαξη τῆς Scotland Yard

Εφημερίς Εστία
Οἱ Σίχ ἐξαιροῦνται ἀπό τόν νόμο περί ποινικῆς δικαιοσύνης ἐνῷ δεκάδες εἶναι τά ἰσλαμικά δικαστήρια πού ἐφαρμόζουν τήν Σαρία

Ὑπό ἀμφισβήτηση τό εὐρώ στόν εὐρωπαϊκό Βορρᾶ

Εφημερίς Εστία
Γιά πρώτη φορά μετά τήν κυκλοφορία του τό 2001 καί τό Brexit τοῦ 2016 προελαύνουν σέ Γερμανία καί Γαλλία δυνάμεις πού ἐπιθυμοῦν τήν ἐπιστροφή στά ἐθνικά νομίσματα