ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2026

“Mπλόκο» σε ταμείο για την α΄ κατοικία

Οι δανειστές αρνούνται χρήση κρατικών πόρων για αγορά-επενοικίαση

ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ενός κρατικού ταμείου που θα προβαίνει στην εξαγορά των κατοικιών χαμηλής αξίας ώστε να υλοποιείται η μέθοδος sales and lease back για τις ιδιαιτέρως ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που θα χάσουν το σπίτι τους, μετά την άρση του καθεστώτος προστασίας, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Το ζήτημα συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη με τους επί κεφαλής των δανειστών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία, καθώς διετυπώθησαν αντιρρήσεις από ορισμένες πλευρές ως προς την χρήση των πόρων από το Δημόσιο για την λειτουργία του κρατικού ταμείου. Όπως ειπώθηκε στις ΗΠΑ, όπου εφαρμόζεται ένα αντίστοιχο μοντέλο, λειτουργεί μέσα από ιδιωτικά κεφάλαια.

Η Κυβέρνησις στηρίζεται στο ισπανικό μοντέλο όπου προβλέπεται η μεταβίβασις του ακινήτου στην τράπεζα και η διαμονή του δανειολήπτου στην κατοικία ως ενοικιαστού για όση περίοδο χρειασθεί μέχρι την αποπληρωμή της οφειλής. Συμφώνως προς το ισπανικό μοντέλο, η κυριότης του ακινήτου περιέρχεται στην τράπεζα και ο δανειολήπτης – ενοικιαστής μπορεί να την επανακτήσει με την αποπληρωμή του δανείου στο τέλος της περιόδου.

Η πρότασις έχει ενταχθεί στον νέο πτωχευτικό κώδικα που ετοιμάζει η Κυβέρνησις και θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο καθεστώς για την α΄ κατοικία. Συμφώνως προς τον σχεδιασμό εφ’ όσον δανειολήπτης πτωχεύει, η πρώτη κατοικία του θα μπορεί να αποκτηθεί από κρατικό φορέα, ο οποίος θα του επαναμισθώνει το ακίνητο με την προϋπόθεση ότι εντάσσεται στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, δηλαδή πληροί αυστηρά οικονομικά κριτήρια. Ο πολίτης θα καταβάλλει ενοίκιο για την διαμονή του στο σπίτι. Το μίσθωμα θα ορίζεται βάσει του μέσου κυμαινόμενου επιτοκίου στεγαστικού δανείου, αναπροσαρμοσμένο στο επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης. Το προσχέδιο του νόμου προβλέπει μίσθωση του ακινήτου στον δανειολήπτη για 12 χρόνια –πληρώνοντας ενοίκιο, ενώ αυτός θα μπορεί, στην τριετία από την έναρξη της μισθώσεως, να ζητήσει την μετατροπή της συμβάσεως σε μίσθωση με δικαίωμα επαναγοράς σε 20 χρόνια. Στην περίπτωση που δεν καταβάλλει τρία μισθώματα θα λύεται η σύμβασις.

Ειδήσεις / Άρθρα

Στό φῶς ἡ παρέμβασις τῶν ΗΠΑ γιά τόν διαμοιρασμό τοῦ Αἰγαίου

Μανώλης Κοττάκης
Ὁ ρόλος τοῦ Ἀμερικανοῦ προεδρικοῦ ἀπεσταλμένου Ρίτσαρντ Γκρενέλλ πού ἐπεσκέφθη τήν Ἀθήνα καί ἡ διεθνής διαιτησία Οἱ μυστικές διαπραγματεύσεις Ἑλλάδος-Τουρκίας στήν ἕδρα τοῦ ΝΑΤΟ στίς Βρυξέλλες καί στήν Γενεύη

«Παῖδες ἐν καμίνῳ» Ἀναστάσης Παπαληγούρας, in Memoriam

Εφημερίς Εστία
ΕΧΑΣΑ ἕναν φίλο, συναγωνιστή καί συνάδελφο. Ἕναν ἀδερφό. Τόν Ἀναστάση Π. Παπαληγούρα.

Ὁ Μᾶρκο Ρούμπιο θύμισε στούς Εὐρωπαίους ὅτι εἴμαστε Χριστιανοί

Εφημερίς Εστία
Μόναχο.– Αὐτό πού δέν τολμοῦν οὔτε ὡς λέξη οὔτε ὡς πραγματικότητα νά ἀναφέρουν οἱ Εὐρωπαῖοι ἡγέτες στίς ὁμιλίες τους, τό ἔπραξε ὁ Ἀμερικανός ὑπουργός Ἐξωτερικῶν στήν ὁμιλία του στήν Διάσκεψη τοῦ Μονάχου.

Ἡ θηριωδία ἀπέκτησε εἰκόνα καί πρόσωπα

Δημήτρης Καπράνος
Εἶναι συγκλονιστικές οἱ φωτογραφίες ἀπό τήν ἐκτέλεση τῶν διακοσίων Ἑλλήνων στήν Καισαριανή, πού εἶδαν προχθές γιά πρώτη φορά τό φῶς τῆς δημοσιότητος.

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
O ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΣΚΕΨΙΣ