Μνημόνιο Κατανόησης ΑΔΜHE – ELICA SA για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου

Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding) υπεγράφη μεταξύ του ΑΔΜHE και της εταιρείας ELICA SA του Ομίλου Κοπελούζου, σχετικά με την έναρξη αποκλειστικών συζητήσεων για την αξιολόγηση της εισόδου του ΑΔΜΗΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που αναπτύσσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, GREGY – Green Energy Interconnector.  Η πρόθεση των Μερών είναι ο ΑΔΜΗΕ να αποκτήσει ποσοστό έως 33,3% της εταιρείας.

Το Μνημόνιο προβλέπει τη σύσταση Διοικούσας Επιτροπής, αποτελούμενης από 4 μέλη, για τον συντονισμό των συζητήσεων, την ανταλλαγή των πληροφοριών και τις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση των απαραίτητων συμβάσεων.

Τα Μέρη θα επιδιώξουν μέσω της συνεργασίας τους να αξιοποιήσουν την εξειδίκευση, την εμπειρία και την τεχνική, εμπορική και χρηματο-οικονομική τεχνογνωσία τους, για την ταχύτερη ανάπτυξη και υλοποίηση του έργου και την επιτυχέστερη διαχείριση του. Στο πλαίσιο του Μνημονίου, προβλέπεται επίσης η διεξαγωγή συζητήσεων ανάμεσα στα δύο Μέρη και τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αιγύπτου (EETC). Πρόθεση των Μερών είναι ο EETC, η ELICA και ο ΑΔΜΗΕ να συμμετέχουν στη μετοχική σύνθεση με ποσοστό 33,3% έκαστος. Επιπρόσθετα, προβλέπεται ότι ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να προχωρήσει, σε συνεργασία με την ELICA, σε πρόσθετες μελέτες για έργα υποδομής εσωτερικής μεταφοράς που ενδέχεται να απαιτηθούν για τη διασφάλιση της διασύνδεσης των εθνικών συστημάτων μεταφοράς με το έργο GREGY.

Το έργο GREGY – Green Energy Interconnector αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3.000 MW που θα παρέχει δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας. Το έργο GREGY θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, και διαμέσου της Ελλάδος στην Ευρώπη, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής  και του φαινομένου του θερμοκηπίου με τη σημαντική μείωση εκπομπών CO2. Το έργο GREGY θα παρέχει εναλλακτική λύση ενεργειακών πηγών και οδεύσεων για την Ευρώπη και θα μειώσει την εξάρτησή της από την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, μέσω της χρήσης καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθεί η ποιότητα, η αξιοπιστία και η ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των γειτονικών Ευρωπαϊκών χωρών, μετατρέποντας την Ελλάδα σε έναν σημαντικό κόμβο καθαρής ενέργειας στην Ν.Α. Ευρώπη και υποστηρίζοντας την επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδήσεις / Άρθρα

Πῶς θά ἐπιστρέψουμε στίς πλειοψηφίες

Εφημερίς Εστία
Καί πῶς θά ἀπαλλαγοῦμε ἀπό τούς κεκράκτες τοῦ φανατισμοῦ – Ἄν δέν κάνουμε κάτι γιά τήν Δημοκρατία, θά μᾶς ξεψυχήσει στά χέρια

Κρίσιμο τέστ συνοχῆς ἡ ψηφοφορία γιά τήν ἄρση ἀσυλίας τῶν βουλευτῶν

Εφημερίς Εστία
Γιά αὔριο εἶναι προγραμματισμένη ἡ συνεδρίασις τῆς Ὁλομελείας τῆς Βουλῆς, ἡ ὁποία θά κληθεῖ νά λάβει τήν ἀπόφαση γιά τίς ἄρσεις ἀσυλίας τῶν 13 ἐν συνόλῳ βουλευτῶν.

Ἐπί τέλους, ὄχι ἄλλα κάγκελα

Δημήτρης Καπράνος
Ἀντιγράφω ἀπό τό ρεπορτάζ: «Σημεῖο στό ὁποῖο ἀρκετοί μαθητές κάθονται καθημερινά εἶναι τό μπαλκόνι ἀπό τό ὁποῖο γλίστρησε καί ἔπεσε ἡ 13χρονη μαθήτρια ἀπό τό 7ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου.

Πέμπτη, 21 Ἀπριλίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΑ!

Τελεσίγραφο βουλευτῶν τῆς ΝΔ: Ἤ στά ψηφοδέλτια ἤ φεύγουμε!

Μανώλης Κοττάκης
Τήν συμπερίληψή τους ἐκ νέου στίς λίστες τῆς παρατάξεως περιμένουν νά ἀκούσουν ἀπό τόν Πρωθυπουργό ὅσοι βουλευτές διωχθοῦν ἀπό τήν Εὐρωπαϊκή Εἰσαγγελία, ἀλλιῶς … – Τέλη Ἀπριλίου ἡ σύγκλησις τῆς Κοινοβουλευτικῆς Ὁμάδος – Στίς 21 Ἀπριλίου ἔρχεται ἡ Κοβέσι στούς Δελφούς μέ «ἄγριες διαθέσεις»