Μνημόνιο Κατανόησης ΑΔΜHE – ELICA SA για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου

Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding) υπεγράφη μεταξύ του ΑΔΜHE και της εταιρείας ELICA SA του Ομίλου Κοπελούζου, σχετικά με την έναρξη αποκλειστικών συζητήσεων για την αξιολόγηση της εισόδου του ΑΔΜΗΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που αναπτύσσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, GREGY – Green Energy Interconnector.  Η πρόθεση των Μερών είναι ο ΑΔΜΗΕ να αποκτήσει ποσοστό έως 33,3% της εταιρείας.

Το Μνημόνιο προβλέπει τη σύσταση Διοικούσας Επιτροπής, αποτελούμενης από 4 μέλη, για τον συντονισμό των συζητήσεων, την ανταλλαγή των πληροφοριών και τις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση των απαραίτητων συμβάσεων.

Τα Μέρη θα επιδιώξουν μέσω της συνεργασίας τους να αξιοποιήσουν την εξειδίκευση, την εμπειρία και την τεχνική, εμπορική και χρηματο-οικονομική τεχνογνωσία τους, για την ταχύτερη ανάπτυξη και υλοποίηση του έργου και την επιτυχέστερη διαχείριση του. Στο πλαίσιο του Μνημονίου, προβλέπεται επίσης η διεξαγωγή συζητήσεων ανάμεσα στα δύο Μέρη και τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αιγύπτου (EETC). Πρόθεση των Μερών είναι ο EETC, η ELICA και ο ΑΔΜΗΕ να συμμετέχουν στη μετοχική σύνθεση με ποσοστό 33,3% έκαστος. Επιπρόσθετα, προβλέπεται ότι ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να προχωρήσει, σε συνεργασία με την ELICA, σε πρόσθετες μελέτες για έργα υποδομής εσωτερικής μεταφοράς που ενδέχεται να απαιτηθούν για τη διασφάλιση της διασύνδεσης των εθνικών συστημάτων μεταφοράς με το έργο GREGY.

Το έργο GREGY – Green Energy Interconnector αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3.000 MW που θα παρέχει δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας. Το έργο GREGY θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, και διαμέσου της Ελλάδος στην Ευρώπη, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής  και του φαινομένου του θερμοκηπίου με τη σημαντική μείωση εκπομπών CO2. Το έργο GREGY θα παρέχει εναλλακτική λύση ενεργειακών πηγών και οδεύσεων για την Ευρώπη και θα μειώσει την εξάρτησή της από την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, μέσω της χρήσης καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθεί η ποιότητα, η αξιοπιστία και η ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των γειτονικών Ευρωπαϊκών χωρών, μετατρέποντας την Ελλάδα σε έναν σημαντικό κόμβο καθαρής ενέργειας στην Ν.Α. Ευρώπη και υποστηρίζοντας την επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ἑστία, Παρασκευή 29 Ἰουλίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΝΕΟΝ ΦΕΟΥΔΟΝ

Τό «σοῦπερ ἐκλογικό ἔτος» τοῦ 2027: Ἡ κατάρρευσις τοῦ Κέντρου καί τό ἠχηρό καμπανάκι γιά τήν Ἀθήνα

Μύρνα Νικολαΐδου
Ὄπισθεν τῶν μεγαλοστόμων διακηρύξεων τῶν Βρυξελλῶν καί τῆς ἀθεραπεύτου τεχνοκρατικῆς αὐταρεσκείας τῶν φιλελευθέρων διευθυντηρίων, ἡ εὐρωπαϊκή πραγματικότης ἀποδεικνύεται ἀδυσώπητος.

Ἐνόχλησις Μαξίμου γιά Φλωρίδη – Τριαντόπουλο

Εφημερίς Εστία
Γκάφα Μαρινάκη: Μίλησε γιά «τεκμήριο ἀθωότητος Τριαντόπουλου» πρίν παραπεμφθεῖ στό Εἰδικό Δικαστήριο – Δυσαρέσκεια γιά τό «κάρφωμα» στόν Πρωθυπουργό, πού ἀνοίγει ζήτημα «ἠθικῆς αὐτουργίας»

Ἑνιαία ἡ Δικαιοσύνη;

Μανώλης Κοττάκης
Στήν πράξη: «Δέν μπορεῖς, κυρία ἀντιπολίτευση, νά διαμαρτύρεσαι γιά τήν ἀρχειοθέτηση τῶν ὑποκλοπῶν καί τήν ἄλλη νά χαίρεσαι γιά τήν εἰσαγγελική πρόταση περί παραπομπῆς Τριαντόπουλου. Ἤ τά σέβεσαι ὅλα ἤ τίποτα. Ἀ λά κάρτ Δικαιοσύνη δέν ὑπάρχει».

Ντόναλντ Τράμπ: «Θά πουλήσω τά F-35 σέ ὅποιον θέλω»

Εφημερίς Εστία
Σέ μιά πρωτοφανῆ ἐπίδειξη ἀλαζονείας ὁ Ντόναλντ Τράμπ ἐδήλωσε ὅτι θά πουλήσει τά ἀμερικανικά μαχητικά F-35 στήν Τουρκία ἀγνοῶντας τίς ἔντονες ἐνστάσεις τοῦ Ἰσραήλ καί τοῦ Κογκρέσσου.