Μην ξεχάσετε την Β. Ήπειρο στην Σύνοδο Κορυφής

Απαιτείται αποφασιστική παρέμβασις για την ένταξη Αλβανίας-Σκοπίων

Η ΗΜΕΡΑ σήμερα είναι σημαντική. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν (έστω με τηλεδιάσκεψη) την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ. Την διεύρυνσή της στα Βαλκάνια, σε δύο χώρες για τις οποίες η Ελλάς έχει ζωτικό ενδιαφέρον αλλά από τις οποίες αντιμετωπίζει εχθρότητα και απειλές. Μιλάμε για την Αλβανία και τα Σκόπια. Δύο χώρες οι οποίες επιδεικνύουν έναντι της Ελλάδος αλαζονική συμπεριφορά, ερμηνεύοντας κάθε κίνηση καλή θελήσεως των Αθηνών ως απόδειξη αδυναμίας.

Αδυναμία θεωρούν τα Σκόπια ότι υπογράψαμε την συμφωνία των Πρεσπών. Αδυναμία θεωρεί η Αλβανία, την διστακτικότητά μας να παρέμβουμε αποφασιστικά υπέρ των αδελφών μας της Βορείου Ηπείρου.

Και σήμερα η ελληνική Κυβέρνησις καλείται να αποδείξει ότι έχουν λάθος. Ότι δεν είμαστε ούτε αδύναμοι, ούτε αδιάφοροι. Καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους και να απαιτήσει τον σεβασμό αυτών των δύο χωρών, αν θέλουν να συναινέσουμε στην ευρωπαϊκή τους πορεία. Και ιδιαιτέρως η Αλβανία πρέπει να δεσμευθεί σε δύο τομείς. Πρώτον να σεβασθεί τους Βορειοηπειρώτες. Να καταργήσει αμέσως όλο το πλέγμα της νομοθεσίας που εισήγαγε για να δημεύσει τις περιουσίες τους. Να σταματήσει όλες τις διώξεις εναντίον τους. Και δεύτερον να σταματήσει τις ανεδαφικές διεκδικήσεις στην Τσαμουριά. Να δηλώσει ότι δεν στηρίζει τις απαιτήσεις των επιγόνων των εγκληματιών πολέμου που έφυγαν από την Ελλάδα μετά τον πόλεμο για να γλυτώσουν τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης και να απαγορεύσει κάθε δραστηριότητά τους. Βάζοντας βέτο (όπως δικαιούται) σε κάθε συζήτηση των Τιράνων με την Ευρώπη μέχρις ότου συμμορφωθούν. Ίσως θα έπρεπε να απαιτήσουμε να υπογράψουν και την θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ μας, όπως αυτή συνομολογήθηκε το 2009.

Είναι η τελευταία ευκαιρία. Αν τώρα η ελληνική Κυβέρνησις δεν επιδείξει πυγμή, θα επιβεβαιώσει τις αλαζονικές απόψεις Αλβανών και Σκοπιανών και θα δείξει στους εταίρους μας ότι παραμένει φοβική και υποχωρητική. Αν οι εταίροι θέλουν αυτές τις δύο χώρες στην ευρωπαϊκή οικογένεια ας τις πιέσουν να φερθούν ευρωπαϊκά. Με πρώτο βήμα την αποδοχή των ελληνικών θέσεων. Απλά και χωρίς περιστροφές. Η συμμετοχή τους στην ΕΕ περνά από την Τσαμουριά και από την Βόρειο Ήπειρο. Αυτό πρέπει η Κυβέρνησις να δώσει να το καταλάβουν όλοι.

Βεβαίως δεν αρκεί να συμμορφωθούν με την πραγματικότητα όσον αφορά σε αυτά τα δύο ζητήματα. Υπάρχουν άλλες 13 προϋποθέσεις προς τις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν για να αρχίσουν ενταξιακές συνομιλίες. Με αυτές ας ασχοληθούν οι Βρυξέλλες. Για την Αθήνα προέχουν οι Βορειοηπειρώτες, προέχουν τα εγκλήματα των Τσάμηδων, προέχει η συμμόρφωσις των Σκοπίων.

Ανάμεσα στις προϋποθέσεις αυτές αναφέρεται ότι η Αλβανία πρέπει να προχωρήσει σε εκλογική μεταρρύθμιση συμφώνως προς τις συστάσεις του ΟΑΣΕ, διασφαλίζοντας την διαφανή χρηματοδότηση των κομμάτων, στην απρόσκοπτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της εύρυθμης λειτουργίας του Συνταγματικού και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την διεθνή εμπειρία και τις θέσεις της Επιτροπής της Βενετίας. Επίσης να προχωρήσει στην δημιουργία ειδικών δομών για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό το τελευταίο είναι απαραίτητο και για να επανέλθει η ευνομία στην Βόρειο Ήπειρο την οποία δυναστεύουν διεφθαρμένοι πολιτικοί που εργαλειοποιούν προς τούτο και κρατικές δομές και το οργανωμένο έγκλημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί πρόοδο στην έγκριση της νομοθεσίας σχετικώς με τον νόμο – πλαίσιο του 2017 για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, έγκριση του Νόμου για την απογραφή του πληθυσμού συμφώνως προς το Συμβούλιο της Ευρώπης και την προώθηση της διαδικασίας εγγραφής ακίνητων. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας δεν είναι μόνη διότι η επιβολή νομιμότητος στους τομείς αυτούς θα σημάνει ότι δεν θα μπορεί πλέον ο Έντι Ράμα να δημεύει τις περιουσίες των Ελλήνων.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί περιλαμβάνεται η ενεργοποίησις της ποινικής διαδικασίας κατά δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκληματικές συμπεριφορές, καθώς και η έναρξις της διαδικασίας διώξεως κατηγορουμένων για εξαγορά ψήφων. Επίσης η ολοκλήρωσις των διαδικασιών κατά υψηλοβάθμων κρατικών υπαλλήλων και πολιτικών αξιωματούχων, οι οποίες έχουν εσκεμμένα τελματωθεί.

Να θυμίσουμε ότι η Γαλλία και η Ολλανδία είχαν εκφράσει αμφιβολίες, για την ενταξιακή διαδικασία τόσο της Αλβανίας όσο και των Σκοπίων βασισμένες στην ανεπαρκή προσπάθεια για καταπολέμηση της διαφθοράς στις δύο χώρες. Τόσο το Παρίσι όσο και η Χάγη αναφέρεται πως έχουν μειώσει τις επιφυλάξεις τους το τελευταίο διάστημα.

Για την Ελλάδα όμως αυτά είναι δευτερεύοντα. Βασικό είναι τα Σκόπια και η Αλβανία να μην παραγνωρίζουν την πλήρως τεκμηριωμένη ιστορική αλήθεια. Δηλαδή, όπως το είχε θέσει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλου μιλώντας προ έτους στο μνημόσυνο των θυμάτων των Τσάμηδων στην Παραμυθιά:

«Με αισθήματα ειλικρινούς συγκίνησης βρίσκομαι σήμερα εδώ, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου ν’ αποτίσουμε, από κοινού, φόρο τιμής στην Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων της σφαγής των προκρίτων της Παραμυθιάς, που συντελέσθηκε στ’ Άγια και τιμημένα με αγώνες Ηρώων Ελλήνων αυτά χώματα, στις 29 Σεπτεμβρίου 1943. Μιας πραγματικής θηριωδίας, την οποία διέπραξαν οι ναζί κατακτητές της Πατρίδας μας σε συνεργασία, δυστυχώς, με τους Τσάμηδες, όπως αδιάψευστα αποδεικνύεται από την ιστορική έρευνα. Πράγμα το οποίο, όπως είναι ευνόητο, έχει βαρύνουσα σημασία ως προς τις κάθε είδους μελλοντικές μας σχέσεις με την γείτονα Αλβανία, η οποία δεν νομιμοποιείται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, να παραγνωρίζει αυτή την πλήρως τεκμηριωμένη ιστορική αλήθεια»…

Ειδήσεις / Άρθρα

Ὁ θαυμαστός νέος κόσμος

Εφημερίς Εστία
Τό ἄρρεν ὡς θῆλυ

Τό μέλλον πού ἔρχεται

Μανώλης Κοττάκης
ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ πού ἀκολούθησαν μετά τόν θρίαμβο τῆς ΝΔ στίς πρῶτες ἐκλογές τοῦ Μαΐου ἕως σήμερα, συνέβησαν τά ἑξῆς:

Σόκ στήν Γαλλία ἀπό ἐπίθεση Σύρου μέ μαχαίρι κατά 3χρονων παιδιῶν!

Εφημερίς Εστία
Σοκαρισμένη, ἀπό χθές τό πρωί, ἡ γαλλική κοινωνία, ἀπό τό μένος πού ἐπέδειξε Σύρος ὁπλοφόρος κατά τρίχρονων παιδιῶν στήν πόλη Ἀννεσύ, στίς Ἄλπεις.

Ὁ Θανάσης Σπυρόπουλος, ὁ Χατζηαβάτης καί ἡ πολιτική…

Δημήτρης Καπράνος
«Μπαμπᾶ, ὁ Σπυρόπουλος παίζει σήμερα στήν Λυκόβρυση!» Ὁ γυιός μας ἔψαχνε καί εὕρισκε πότε καί ποῦ ὑπῆρχε παράσταση Καραγκιόζη. Ἀπό πολύ μικρός, ἀγάπησε τό Θέατρο Σκιῶν.

Σάββατον, 8 Ἰουνίου 1963

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΜΕΖΕΔΕΣ!