Μην ξεχάσετε την Β. Ήπειρο στην Σύνοδο Κορυφής

Απαιτείται αποφασιστική παρέμβασις για την ένταξη Αλβανίας-Σκοπίων

Η ΗΜΕΡΑ σήμερα είναι σημαντική. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν (έστω με τηλεδιάσκεψη) την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ. Την διεύρυνσή της στα Βαλκάνια, σε δύο χώρες για τις οποίες η Ελλάς έχει ζωτικό ενδιαφέρον αλλά από τις οποίες αντιμετωπίζει εχθρότητα και απειλές. Μιλάμε για την Αλβανία και τα Σκόπια. Δύο χώρες οι οποίες επιδεικνύουν έναντι της Ελλάδος αλαζονική συμπεριφορά, ερμηνεύοντας κάθε κίνηση καλή θελήσεως των Αθηνών ως απόδειξη αδυναμίας.

Αδυναμία θεωρούν τα Σκόπια ότι υπογράψαμε την συμφωνία των Πρεσπών. Αδυναμία θεωρεί η Αλβανία, την διστακτικότητά μας να παρέμβουμε αποφασιστικά υπέρ των αδελφών μας της Βορείου Ηπείρου.

Και σήμερα η ελληνική Κυβέρνησις καλείται να αποδείξει ότι έχουν λάθος. Ότι δεν είμαστε ούτε αδύναμοι, ούτε αδιάφοροι. Καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους και να απαιτήσει τον σεβασμό αυτών των δύο χωρών, αν θέλουν να συναινέσουμε στην ευρωπαϊκή τους πορεία. Και ιδιαιτέρως η Αλβανία πρέπει να δεσμευθεί σε δύο τομείς. Πρώτον να σεβασθεί τους Βορειοηπειρώτες. Να καταργήσει αμέσως όλο το πλέγμα της νομοθεσίας που εισήγαγε για να δημεύσει τις περιουσίες τους. Να σταματήσει όλες τις διώξεις εναντίον τους. Και δεύτερον να σταματήσει τις ανεδαφικές διεκδικήσεις στην Τσαμουριά. Να δηλώσει ότι δεν στηρίζει τις απαιτήσεις των επιγόνων των εγκληματιών πολέμου που έφυγαν από την Ελλάδα μετά τον πόλεμο για να γλυτώσουν τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης και να απαγορεύσει κάθε δραστηριότητά τους. Βάζοντας βέτο (όπως δικαιούται) σε κάθε συζήτηση των Τιράνων με την Ευρώπη μέχρις ότου συμμορφωθούν. Ίσως θα έπρεπε να απαιτήσουμε να υπογράψουν και την θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ μας, όπως αυτή συνομολογήθηκε το 2009.

Είναι η τελευταία ευκαιρία. Αν τώρα η ελληνική Κυβέρνησις δεν επιδείξει πυγμή, θα επιβεβαιώσει τις αλαζονικές απόψεις Αλβανών και Σκοπιανών και θα δείξει στους εταίρους μας ότι παραμένει φοβική και υποχωρητική. Αν οι εταίροι θέλουν αυτές τις δύο χώρες στην ευρωπαϊκή οικογένεια ας τις πιέσουν να φερθούν ευρωπαϊκά. Με πρώτο βήμα την αποδοχή των ελληνικών θέσεων. Απλά και χωρίς περιστροφές. Η συμμετοχή τους στην ΕΕ περνά από την Τσαμουριά και από την Βόρειο Ήπειρο. Αυτό πρέπει η Κυβέρνησις να δώσει να το καταλάβουν όλοι.

Βεβαίως δεν αρκεί να συμμορφωθούν με την πραγματικότητα όσον αφορά σε αυτά τα δύο ζητήματα. Υπάρχουν άλλες 13 προϋποθέσεις προς τις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν για να αρχίσουν ενταξιακές συνομιλίες. Με αυτές ας ασχοληθούν οι Βρυξέλλες. Για την Αθήνα προέχουν οι Βορειοηπειρώτες, προέχουν τα εγκλήματα των Τσάμηδων, προέχει η συμμόρφωσις των Σκοπίων.

Ανάμεσα στις προϋποθέσεις αυτές αναφέρεται ότι η Αλβανία πρέπει να προχωρήσει σε εκλογική μεταρρύθμιση συμφώνως προς τις συστάσεις του ΟΑΣΕ, διασφαλίζοντας την διαφανή χρηματοδότηση των κομμάτων, στην απρόσκοπτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της εύρυθμης λειτουργίας του Συνταγματικού και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την διεθνή εμπειρία και τις θέσεις της Επιτροπής της Βενετίας. Επίσης να προχωρήσει στην δημιουργία ειδικών δομών για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό το τελευταίο είναι απαραίτητο και για να επανέλθει η ευνομία στην Βόρειο Ήπειρο την οποία δυναστεύουν διεφθαρμένοι πολιτικοί που εργαλειοποιούν προς τούτο και κρατικές δομές και το οργανωμένο έγκλημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί πρόοδο στην έγκριση της νομοθεσίας σχετικώς με τον νόμο – πλαίσιο του 2017 για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, έγκριση του Νόμου για την απογραφή του πληθυσμού συμφώνως προς το Συμβούλιο της Ευρώπης και την προώθηση της διαδικασίας εγγραφής ακίνητων. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας δεν είναι μόνη διότι η επιβολή νομιμότητος στους τομείς αυτούς θα σημάνει ότι δεν θα μπορεί πλέον ο Έντι Ράμα να δημεύει τις περιουσίες των Ελλήνων.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί περιλαμβάνεται η ενεργοποίησις της ποινικής διαδικασίας κατά δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκληματικές συμπεριφορές, καθώς και η έναρξις της διαδικασίας διώξεως κατηγορουμένων για εξαγορά ψήφων. Επίσης η ολοκλήρωσις των διαδικασιών κατά υψηλοβάθμων κρατικών υπαλλήλων και πολιτικών αξιωματούχων, οι οποίες έχουν εσκεμμένα τελματωθεί.

Να θυμίσουμε ότι η Γαλλία και η Ολλανδία είχαν εκφράσει αμφιβολίες, για την ενταξιακή διαδικασία τόσο της Αλβανίας όσο και των Σκοπίων βασισμένες στην ανεπαρκή προσπάθεια για καταπολέμηση της διαφθοράς στις δύο χώρες. Τόσο το Παρίσι όσο και η Χάγη αναφέρεται πως έχουν μειώσει τις επιφυλάξεις τους το τελευταίο διάστημα.

Για την Ελλάδα όμως αυτά είναι δευτερεύοντα. Βασικό είναι τα Σκόπια και η Αλβανία να μην παραγνωρίζουν την πλήρως τεκμηριωμένη ιστορική αλήθεια. Δηλαδή, όπως το είχε θέσει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλου μιλώντας προ έτους στο μνημόσυνο των θυμάτων των Τσάμηδων στην Παραμυθιά:

«Με αισθήματα ειλικρινούς συγκίνησης βρίσκομαι σήμερα εδώ, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου ν’ αποτίσουμε, από κοινού, φόρο τιμής στην Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων της σφαγής των προκρίτων της Παραμυθιάς, που συντελέσθηκε στ’ Άγια και τιμημένα με αγώνες Ηρώων Ελλήνων αυτά χώματα, στις 29 Σεπτεμβρίου 1943. Μιας πραγματικής θηριωδίας, την οποία διέπραξαν οι ναζί κατακτητές της Πατρίδας μας σε συνεργασία, δυστυχώς, με τους Τσάμηδες, όπως αδιάψευστα αποδεικνύεται από την ιστορική έρευνα. Πράγμα το οποίο, όπως είναι ευνόητο, έχει βαρύνουσα σημασία ως προς τις κάθε είδους μελλοντικές μας σχέσεις με την γείτονα Αλβανία, η οποία δεν νομιμοποιείται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, να παραγνωρίζει αυτή την πλήρως τεκμηριωμένη ιστορική αλήθεια»…

Ειδήσεις / Άρθρα

Τόν Νοέμβριο παραδίδεται στούς πιστούς ὁ νέος Ἱερός Ναός τοῦ Ἁγίου Νικολάου στό Σημεῖο Μηδέν μετά 21 χρόνια

Εφημερίς Εστία
Ὁ Πρόεδρος τῆς Ὀργανωτικῆς Ἐπιτροπῆς Ἀποπερατώσεως τοῦ Ναοῦ Ἄντριου Βενιόπουλος μίλησε στήν «ΕτΚ» γιά τό ὅραμά του νά γίνει ὁ ναός ὁ «Παρθενώνας τῆς Ὀρθοδοξίας», ἀπευθύνοντας πρόσκληση στούς πιστούς ὅλων τῶν θρησκειῶν νά προσευχηθοῦν καί νά διαλογισθοῦν ἐντός τῶν πυλῶν του.

Τζώρτζ Τζιτζίκος: Ὁ Ἑλληνοαμερικανός πού ἡγεῖται τῆς προσπάθειας διασώσεως τῶν Χριστιανῶν ἀνά τόν κόσμο

Εφημερίς Εστία
Ἡ «Ετκ» συνάντησε τόν πρόεδρο τῆς Ὀρθόδοξης Ἐπιτροπῆς Δημοσίων Ὑποθέσεων (OPAC) Τζώρτζ Τζιτζίκο στήν Ἀθήνα καί συνωμίλησε μαζί του γιά τήν ἀνάγκη προστασίας τῶν χριστιανῶν πού εὑρίσκονται ὑπό διωγμόν, ἀλλά καί τήν διάδοση τῆς Ὀρθοδοξίας στά βάθη τῆς Ἀνατολῆς – Ὁ Ἑλληνοαμερικανός ἐπιχειρηματίας ὑπῆρξε στενός συνεργάτης τοῦ Ντόναλντ Τράμπ, τοῦ πατέρα καί υἱοῦ Μπούς καί ἄλλων Ρεπουμπλικανῶν ὑποψηφίων γιά τήν προεδρία.

Την Κυριακή 02.10 με την Εστία της Κυριακής: Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ • 1944

Εφημερίς Εστία
Όλη η ιστορική αλήθεια για  την Απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές, μέσα από αυθεντικά ντοκουμέντα.

Ὁ παραπαίων καί ὁ ἀδίστακτος

Εφημερίς Εστία
«Χαμένος στό διάστημα» μετά ἀπό κάθε ὁμιλία του ὁ Πρόεδρος Μπάιντεν, ἐνῶ ἡ Δύσις ἀναζητεῖ ἐναγωνίως ἡγεσία – Μέ τήν πλάτη στόν τοῖχο ὁ Πούτιν ἀπειλεῖ τόν πλανήτη μέ πυρηνικό ὁλοκαύτωμα καί ὑπόσχεται διαγραφές δανείων σέ ὅσους ἐπιστρατεύονται

Μητσοτάκης: Νά τά βροῦμε ὅπως ὁ Βενιζέλος μέ τόν Κεμάλ

Εφημερίς Εστία
ΧΕΙΡΑ φιλίας στόν τουρκικό λαό ἔτεινε χθές τό βράδυ ἀπό…