Μεγάλη Εβδομάδα κεκλεισμένων των θυρών

Τι προτείνει ο Ιερώνυμος στην Κυβέρνηση για το Πάσχα

Να λειτουργήσουν – κεκλεισμένων των θυρών- από το Σάββατο του Λαζάρου όλες οι εκκλησίες της χώρας με τον ελάχιστο αριθμό κληρικών και ψαλτών. Αυτό ζητεί από την Πολιτεία η Ιερά Σύνοδος, τα μέλη της οποίας είχαν χθες για πρώτη φορά τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητήσουν με ποιον τρόπο θα λειτουργήσουν οι ναοί το εφετινό Πάσχα. Κατά την εισήγησή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος διεμήνυσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος «εμπιστεύεται απόλυτα την υπεύθυνη ελληνική Πολιτεία που από την πρώτη στιγμή έχει χειρισθεί εξαιρετικά αυτή τη μεγάλη δοκιμασία και ακολουθεί τις επιταγές και τις υποδείξεις των αρμόδιων για την προστασία της υγείας Αρχών». Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι όπως επισημαίνεται η Εκκλησία «αναλαμβάνει πλήρως την πνευματική ευθύνη της μετοχής των πιστών στη Θ. Λατρεία με τη χρήση μέσων που προσφέρει η τεχνολογία, δια του πνευματικού συντονισμού και της ενώσεως της προσευχής όλων από τα σπίτια τους.

Έστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό της Εκκλησίας και σε ορισμένους μητροπολίτες και κληρικούς που τοποθετήθηκαν αρνητικά στα μέτρα λέγοντας ότι το εκκλησιαστικό καθήκον κλήρου και λαού επιβάλλει τη συμμόρφωση προς αυτά (έκτακτα μέτρα) και αποτελεί «όχι απλώς νόμιμη αλλά και κανονική, και θεάρεστη συμπεριφορά». Ο κ. Ιερώνυμος αναγνωρίζει ότι θα προκύψει μεγάλο πρόβλημα από τις μαζικές συναθροίσεις που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. «Γι’ αυτό ακριβώς από την αρχή και πολλές φορές και η ΔΙΣ και ο Πρόεδρός Της, της έχουν ζητήσει να κάνουν οι πιστοί τα σπίτια τους μικρές Εκκλησίες», παρατήρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Ο λόγος του κατά την χθεσινή σύνοδο ήταν διαλλακτικός και επιχείρησε να ρίξει τους τόνους που κάποιοι μεμονωμένοι είχαν επιχειρήσει να ανεβάσουν. «Ο περιορισμός της δημόσιας λατρείας δεν θίγει τη θεμελιώδη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας που εδράζεται στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και άρα δε συγκρούεται με το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Η Εκκλησία της Ελλάδος ομολογεί ότι το ‘’Ποτήριον της Ζωής’’ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού διαφοροποιεί, ουσιωδώς, την Εκκλησία από κάθε άλλη φιλανθρωπική οργάνωση, ως πηγή ζωής και αθανασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Έτσι η Ιερά Σύνοδος συμφωνεί μέχρι τις 11 Απριλίου οι Ακολουθίες να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, υπό την προϋπόθεση της τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής ή διαδικτυακής καλύψεως. Εν συνεχεία, από το Σάββατο του Λαζάρου (την Κυριακή των Βαϊων και μετά) οι Ακολουθίες προτείνει να διεξάγονται – πάντα κεκλεισμένων των θυρών- με το ελάχιστο δυνατό αριθμό κληρικών και ψαλτών, συμφώνως προς τις υποδείξεις της Πολιτείας.

Η Ιερά Σύνοδος πιστεύει ότι με την πρότασή της, ήτοι της νομίμου τελέσεως της Θείας Λειτουργίας στους ναούς (κεκλεισμένων των θυρών), «θα κρατηθεί άσβεστη η λαμπάδα της Θείας Λατρείας, η οποία για την Εκκλησία είναι ‘’κοινή’’ και ‘’δημόσια’’ εφ όσον λαμβάνει χώρα εντός του Ιερού Ναού επί της καθαγιασμένης Αγίας Τραπέζης, ακόμη και αν μετέχει στο Μυστήριο μόνον ένας ιερέας και ένας πιστός».

Η ΔΙΣ έδωσε εντολή στην Γενική Διεύθυνση των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος από σήμερα να είναι σε ανοικτή γραμμή με τους διοικητές των νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν την νόσο για την παροχή του απαραιτήτου υγειονομικού εξοπλισμού και την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών τους. Επίσης να ευρίσκεται σε επικοινωνία με τον Ελληνικό Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας, προκειμένου να ενισχυθούν ως προς τις αυξημένες τους ανάγκες στα σύνορα της χώρας. Η Εκκλησία διαθέτει τα κοινωνικά ιατρεία της «Αποστολής» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τα Ενοριακά Δίκτυα όλων των Μητροπόλεων στη διάθεση του στρατηγικού σχεδιασμού της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδήσεις / Άρθρα

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας τήν ἐγγύηση ἀξιωματούχου τοῦ ΟΣΕ;

Μανώλης Κοττάκης
Συναντήθηκε συνεργάτης τοῦ κ. Μητσοτάκη μέ ἄλλον ἀξιωματοῦχο τοῦ ΟΣΕ καί τόν ἐνημέρωσε ὅτι «θά πάει φυλακή», ἀλλά θά «ἀνταμειφθεῖ»; – Ἡ μυστική συνάντησις τοῦ Πρωθυπουργοῦ μέ ὀλιγάρχη

Στό χεῖλος τῆς καταστροφῆς…

Εφημερίς Εστία
ΔΙΕΡΩΤΩΜΕΘΑ πόσοι τόν Ἰούλιο τοῦ 1939 περίμεναν ὅτι μετά δύο μῆνες θά ξέσπαγε ὁ μεγαλύτερος Ἀρμαγεδδών στήν ἱστορία τῆς ἀνθρωπότητος.

Ἡ Κρήτη, ὁ Καζαντζάκης, ἡ Στέλλα κι ὁ Σεφέρης

Δημήτρης Καπράνος
Πέρασα ἕνα ἀκόμη ὄμορφο τριήμερο στήν Κρήτη.

Σάββατον, 28 Μαρτίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΝΙΚΗ

Ξεχάστε τίς ἐκλογές τῆς παραγραφῆς τό «στικάκι» ἔχει ἀφήσει ἴχνη

Μανώλης Κοττάκης
Τό Σύνταγμα ἄλλαξε, ἀλλά ὄχι ὁ νόμος περί εὐθύνης Ὑπουργῶν! – Εἶναι ἀλήθεια ὅτι «κομιστής» τῶν μονταρισμένων διαλόγων στά ΜΜΕ εἶναι Βουλευτής τῆς ΝΔ; – Ἡ πανομοιότυπος τακτική: Στά «σκυλιά» οἱ χαμηλόβαθμοι λειτουργοί γιά νά γλυτώνουν οἱ ἔνοχοι: ὁ σταθμάρχης στά Τέμπη, ἀξιωματοῦχοι τῆς ΕΥΠ στίς ὑποκλοπές, ἡ συνεργάτις τοῦ Γραμματέως τοῦ Ὑπουργείου Ἐσωτερικῶν στά «μαίηλ» τῆς ἐπιστολικῆς ψήφου – Σύστημα ἡ καταστροφή τῶν ἀποδείξεων