Μεγάλη Εβδομάδα κεκλεισμένων των θυρών

Τι προτείνει ο Ιερώνυμος στην Κυβέρνηση για το Πάσχα

Να λειτουργήσουν – κεκλεισμένων των θυρών- από το Σάββατο του Λαζάρου όλες οι εκκλησίες της χώρας με τον ελάχιστο αριθμό κληρικών και ψαλτών. Αυτό ζητεί από την Πολιτεία η Ιερά Σύνοδος, τα μέλη της οποίας είχαν χθες για πρώτη φορά τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητήσουν με ποιον τρόπο θα λειτουργήσουν οι ναοί το εφετινό Πάσχα. Κατά την εισήγησή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος διεμήνυσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος «εμπιστεύεται απόλυτα την υπεύθυνη ελληνική Πολιτεία που από την πρώτη στιγμή έχει χειρισθεί εξαιρετικά αυτή τη μεγάλη δοκιμασία και ακολουθεί τις επιταγές και τις υποδείξεις των αρμόδιων για την προστασία της υγείας Αρχών». Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι όπως επισημαίνεται η Εκκλησία «αναλαμβάνει πλήρως την πνευματική ευθύνη της μετοχής των πιστών στη Θ. Λατρεία με τη χρήση μέσων που προσφέρει η τεχνολογία, δια του πνευματικού συντονισμού και της ενώσεως της προσευχής όλων από τα σπίτια τους.

Έστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό της Εκκλησίας και σε ορισμένους μητροπολίτες και κληρικούς που τοποθετήθηκαν αρνητικά στα μέτρα λέγοντας ότι το εκκλησιαστικό καθήκον κλήρου και λαού επιβάλλει τη συμμόρφωση προς αυτά (έκτακτα μέτρα) και αποτελεί «όχι απλώς νόμιμη αλλά και κανονική, και θεάρεστη συμπεριφορά». Ο κ. Ιερώνυμος αναγνωρίζει ότι θα προκύψει μεγάλο πρόβλημα από τις μαζικές συναθροίσεις που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. «Γι’ αυτό ακριβώς από την αρχή και πολλές φορές και η ΔΙΣ και ο Πρόεδρός Της, της έχουν ζητήσει να κάνουν οι πιστοί τα σπίτια τους μικρές Εκκλησίες», παρατήρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Ο λόγος του κατά την χθεσινή σύνοδο ήταν διαλλακτικός και επιχείρησε να ρίξει τους τόνους που κάποιοι μεμονωμένοι είχαν επιχειρήσει να ανεβάσουν. «Ο περιορισμός της δημόσιας λατρείας δεν θίγει τη θεμελιώδη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας που εδράζεται στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και άρα δε συγκρούεται με το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Η Εκκλησία της Ελλάδος ομολογεί ότι το ‘’Ποτήριον της Ζωής’’ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού διαφοροποιεί, ουσιωδώς, την Εκκλησία από κάθε άλλη φιλανθρωπική οργάνωση, ως πηγή ζωής και αθανασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Έτσι η Ιερά Σύνοδος συμφωνεί μέχρι τις 11 Απριλίου οι Ακολουθίες να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, υπό την προϋπόθεση της τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής ή διαδικτυακής καλύψεως. Εν συνεχεία, από το Σάββατο του Λαζάρου (την Κυριακή των Βαϊων και μετά) οι Ακολουθίες προτείνει να διεξάγονται – πάντα κεκλεισμένων των θυρών- με το ελάχιστο δυνατό αριθμό κληρικών και ψαλτών, συμφώνως προς τις υποδείξεις της Πολιτείας.

Η Ιερά Σύνοδος πιστεύει ότι με την πρότασή της, ήτοι της νομίμου τελέσεως της Θείας Λειτουργίας στους ναούς (κεκλεισμένων των θυρών), «θα κρατηθεί άσβεστη η λαμπάδα της Θείας Λατρείας, η οποία για την Εκκλησία είναι ‘’κοινή’’ και ‘’δημόσια’’ εφ όσον λαμβάνει χώρα εντός του Ιερού Ναού επί της καθαγιασμένης Αγίας Τραπέζης, ακόμη και αν μετέχει στο Μυστήριο μόνον ένας ιερέας και ένας πιστός».

Η ΔΙΣ έδωσε εντολή στην Γενική Διεύθυνση των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος από σήμερα να είναι σε ανοικτή γραμμή με τους διοικητές των νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν την νόσο για την παροχή του απαραιτήτου υγειονομικού εξοπλισμού και την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών τους. Επίσης να ευρίσκεται σε επικοινωνία με τον Ελληνικό Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας, προκειμένου να ενισχυθούν ως προς τις αυξημένες τους ανάγκες στα σύνορα της χώρας. Η Εκκλησία διαθέτει τα κοινωνικά ιατρεία της «Αποστολής» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τα Ενοριακά Δίκτυα όλων των Μητροπόλεων στη διάθεση του στρατηγικού σχεδιασμού της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ἡ ἀδιέξοδη ἐνεργειακή μετάβαση

Εφημερίς Εστία
Ἐντύπωση προκαλοῦν ἡ ἀντίδραση τῆς Κομμισσιόν καί οἱ τοποθετήσεις διαφόρων ἀνώτερων στελεχῶν της, ἐν ὄψει τῶν μέτρων πού πρέπει νά ληφθοῦν γιά τήν ἀντιμετώπιση τῆς νέας ἐνεργειακῆς κρίσης, ἡ ὁποία μαστίζει τήν Εὐρώπη τούς τελευταίους μῆνες.

«Ποτέ δέν θεώρησα νεκρούς ὅσους ἔφερε στό φῶς ἡ ἀρχαιολογική σκαπάνη»

Εφημερίς Εστία
ΕΦΗ ΣΑΠΟΥΝΑ-ΣΑΚΕΛΛΑΡΑΚΗ: Ἐπί ἕξι δεκαετίες ὑπηρετεῖ τήν ἐπιστήμη τῆς Ἀρχαιολογίας

Ὁ Τάφος τῆς Κρίσεως: Ἐκεῖ ὅπου οἱ ψυχές λογοδοτοῦν

Εφημερίς Εστία
H ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ

Στό ἐρώτημα «ἄν ἀνηφορίζει κανείς τήν Ἀκρόπολη, γιά νά τήν δεῖ, πεζῇ ἤ μέ αὐτοκίνητο, ἀπαντῶ: μέ τά γόνατα!»

Εφημερίς Εστία
Ὁ κορυφαῖος νεωτεριστής ἀρχιτέκτων Λέ Κορμπυζιέ, μέγας γνώστης τῶν μυστικῶν τῆς Ἀκροπόλεως, ἀναφερόμενος στόν Παρθενῶνα, εἶχε δηλώσει: «Παραμένω ἀνίκανος νά καταλάβω τό μεγαλεῖο αὐτοῦ τοῦ πράγματος. Ἕνας ἄγριος καί ἀπελπισμένος ἀγῶνας...»

Περί ὀλιγαρχῶν, συμφερόντων καί λοιπῶν δαιμονίων

Δημήτρης Καπράνος
Συνηθίζεται, οἱ Πρόεδροι καί οἱ Πρωθυπουργοί, ὅταν πηγαίνουν στό ἐξωτερικό γιά ἐπίσημες συναντήσεις, νά παίρνουν μαζί τους ἐπιχειρηματίες ἀπό τήν πατρίδα τους, μέ σκοπό τήν σύναψη συμφωνιῶν μέ ἐπιχειρηματίες τοῦ κράτους πού ἐπισκέπτονται ἤ μέ τό ἴδιο τό κράτος.