ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026

Μακάριος Λαζαρίδης: «Να μετονομαστεί η σήραγγα Συμβόλου, σε σήραγγα “Νικολάου Μάρτη”»

Τη μετονομασία της σήραγγας Συμβόλου στην Εγνατία Οδό σε σήραγγα «Νικολάου Μάρτη», ζητά ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης

Το σχετικό αίτημα, που -όπως υπογραμμίζει- έχει «έντονο συμβολισμό για την Καβάλα, αλλά και τη Μακεδονία μας γενικότερα», υπέβαλε ο κ. Λαζαρίδης με επιστολή του στον Πρόεδρο και στο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εγνατίας Οδού Α.Ε., κ. Γ. Κωνσταντόπουλο και Κ. Κουτσούκο αντίστοιχα,  την οποία κοινοποίησε και στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή.

Αιτιολογώντας το σκεπτικό της πρότασής του, σημειώνει ότι «η μαχητική και ασυμβίβαστη προσωπικότητα του Νικολάου Μάρτη με καταγωγή από την Μουσθένη Καβάλας, αλλά και η καταλυτική συμβολή του στη μελέτη, τεκμηρίωση και προαγωγή της ελληνικότητας της Μακεδονίας καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του και από όλες τις θέσεις που υπηρέτησε, οφείλουν να αναγνωρισθούν και να τιμηθούν».

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Λαζαρίδης κάνει στη συγγραφή από τον αείμνηστο Νικόλαο Μάρτη του βιβλίου «Η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας», το οποίο το 1985 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και «συγκίνησε κάθε Έλληνα. Παράλληλα, όμως, αφόπλισε κάθε πλαστογράφο με την αυθεντικότητα, την πολυσυλλεκτικότητα των στοιχείων του και την σφαιρική θωράκιση της ελληνικότητας και μοναδικότητας της Μακεδονίας και των Μακεδόνων».

Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι «τόσο ως πολίτες, αλλά και ως θεσμικοί εκπρόσωποι, έχουμε την υποχρέωση να μεριμνούμε για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ενίσχυση προτύπων που έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων».

Στο πλαίσιο αυτό και σε «αναγνώριση μνήμης και τιμής, αλλά και αφορμή γνώσης της προσφοράς και της συμβολής» του Νικολάου Μάρτη, ο κ. Λαζαρίδης ζητά την προώθηση του αιτήματός του υπόψιν του Διοικητικού Συμβουλίου της Εγνατίας Οδού Α.Ε.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ἑστία, Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Πρό 60 ετων

Ἀβεβαιότης στήν ἀγορά ἐμπορευματοκιβωτίων

Δημήτρης Καπράνος
Ἡ ἀβεβαιότης εἶναι τό στοιχεῖο τό ὁποῖο κυριαρχεῖ, αὐτήν τήν ἐποχή, στόν χῶρο τῆς ἀγορᾶς τῶν πλοίων μεταφορᾶς ἐμπορευματοκιβωτίων

Λεώνη Γιαγδζόγλου: Ομαδική έκθεση κεραμικής «Οι Αόρατοι»

Εφημερίς Εστία
GeoChromia: Ομαδική έκθεση κεραμικής | έως 13 Σεπτεμβρίου 2026 | ARTLAB by Think of Serifos, Σέριφος

Στήν Θέουτα, μετά τήν ἀποτυχία τῆς προσκλήσεως τῆς 15ης Αὐγούστου, τό πρόβλημα παραμένει

Εφημερίς Εστία
Ἡ ἱσπανική συνοριακή πόλη ἐξακολουθεῖ νά βρίσκεται ἀντιμέτωπη μέ μιά πρωτοφανῆ ἀνθρωπιστική καί διοικητική κρίση

Ὁ Τύπος, ἡ πολιτική καί ἡ ἐθνική ἀνεξαρτησία

Μανώλης Κοττάκης
O Yπουργός Ὑγείας Ἄδωνις Γεωργιάδης εἶχε τήν εὐγενῆ καλοσύνη νά μοῦ στείλει χθές τό πρωί τήν ἀνάρτησή του στό Τwitter