ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2026

Κλείνει το Κέντρο για τα αυτοκίνητα

Από τα μέτρα για τον κορωνοϊό στον «Μεγάλο Περίπατο»

ΑΛΛΑΖΕΙ για πάντα η ζωή στο Κέντρο των Αθηνών, καθώς το επόμενο διάστημα θα απαγορευθεί αυστηρώς η κυκλοφορία σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Βάσει της Κοινής Υπουργικής Αποφάσεως τα προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα στο ιστορικό Κέντρο της πόλεως επιβάλλονται «λόγω αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού και οι οποίοι επιβάλλουν, ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, τον περιορισμό κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς και την αύξηση του χώρου για τη μετακίνηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπια μέσα μετακίνησης στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας». Η απόφασις, ωστόσο, συνδυάζεται με την πρόταση του Δήμου Αθηναίων για απαγορεύση κυκλοφορίας που ουσιαστικά είναι η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Μεγάλος Περίπατος» του Δήμου με συνολικό μήκος διαδρομής 6,8 χιλιόμετρα και ο οποίος περιλαμβάνει την ενοποίηση του ιστορικού Κέντρου. Οι δρόμοι που αφορούν στην ΚΥΑ είναι οι εξής: Στην Πλάκα, στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς, Μητροπόλεως – Ερμού – Αθηνάς – Σταδίου – Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγίων Ασωμάτων. Η οδός Σταδίου παραμένει σε κυκλοφορία στο σύνολό της. Ελευθέρας θα έχουν μέλη της Κυβερνήσεως, βουλευτές, Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και περιφερειάρχες. Επίσης εκείνοι που κινούνται για άσκηση των καθηκόντων τους και υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, πάντα για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Η απαγόρευσις θα αρχίσει το επόμενο διάστημα και το πλήρες χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί περί τα τέλη Ιουνίου. Η διάρκειά του θα είναι 3+3 μήνες, ενώ στους παραβάτες οδηγούς θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ, όπως ακριβώς και στην περίοδο του lockdown.

Παραλλήλως θα ξεκινήσουν τα έργα για την πεζοδρόμηση πολλών οδικών αρτηριών. Βάσει του σχεδιασμού που έχει κάνει ο Δήμος θα απαγορευθεί η κυκλοφορία σε μεγάλος μέρος του εμπορικού τριγώνου και της Πλάκας. Εντός αυτών θα κινούνται μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι και όσοι έχουν ειδική άδεια. Οι οδοί Μητροπόλεως, Ηρώδου Αττικού, Ερμού (το υπόλοιπο) και Αθηνάς θα είναι ελεύθερες από αυτοκίνητα. Επίσης θα περιορισθεί αρκετά η κίνησις οχημάτων επί της οδού Πανεπιστημίου και θα πεζοδρομηθεί η Λεωφόρος Όλγας.

Ειδήσεις / Άρθρα

Νικέλιο: Τό μέταλλο πίσω ἀπό τήν πράσινη μετάβαση

Εφημερίς Εστία
Ἀπό τόν ἀνοξείδωτο χάλυβα στίς μπαταρίες τῶν ἠλεκτρικῶν ὀχημάτων Ἡ νέα γεωπολιτική τῶν κρισίμων πρώτων ὑλῶν καί ἡ πρόκλησις τῆς βιωσίμου μεταλλουργίας

Ἡ ταξιαρχία καί ἡ ἁπλῆ πραγματικότης

Δημήτρης Καπράνος
Οὐδείς, ἀσφαλῶς, λογικός ἄνθρωπος ἔχει «σκιαχτεῖ» ἐπειδή οἱ Τοῦρκοι μετέφεραν μιά ταξιαρχία τους στά Σώκια, ἀπέναντι ἀπό τήν Σάμο.

«Ἀπεμάκρυνε» τό Καστελλόριζο ἀπό νησιωτική καί ἠπειρωτική Ἑλλάδα!

Εφημερίς Εστία
ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Οἱ Μυκῆνες τῶν Ἀθηνῶν εἶναι προσβάσιμες… μέ τό λεωφορεῖο τοῦ Κόκκινου Μύλου!

Εφημερίς Εστία
Ἡ ἀπίστευτος ἱστορία τοῦ θολωτοῦ μυκηναϊκοῦ τάφου τῶν... Ἀθηνῶν, πού δύναται νά ἐπισκεφθεῖ κανείς... μέ τό λεωφορεῖο 755

Η χρονιά του Μπετόβεν, η χρονιά του Μεγάρου

Εφημερίς Εστία
Από τον Μπετόβεν και την Μάρθα Άργκεριχ μέχρι την Cleveland Orchestra, τον Θεόδωρο Κουρεντζή και τον Λεωνίδα Καβάκο, η νέα καλλιτεχνική περίοδος φιλοδοξεί να μετατρέψει την Αθήνα σε έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς του ευρωπαϊκού πολιτιστικού χάρτη