Κέρδη και ζημίες από το νέο εργατικό δίκαιο

ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε μία νέα ζοφερή πραγματικότητα ευρίσκονται οι εργαζόμενοι της χώρας από την επέλαση του κορωνοϊού

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιουργούνται στην αγορά εργασίας δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, με την τηλεργασία, την εκ περιτροπής εργασίας, την αναστολή των συμβάσεων εργασίας, την δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού από τη μία επιχείρηση στην άλλη, το δικαίωμα μη καταβολής του δώρου του Πάσχα. Μετά την βίαιη ανατροπή που έφεραν στο εργασιακό περιβάλλον τα μνημόνια, ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγήσουν στην πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Όπως εκτιμάται, ακόμη και η παροχή επιδόματος 800 ευρώ, μέσω της αναστολής συμβάσεων εργασίας μπορεί να ανοίξει παράθυρο για μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Και τούτο διότι η απαγόρευσις απολύσεων έχει περιορισμένη χρονική ισχύ και μετά την επιστροφή στην κανονικότητα, οι εργοδότες μπορούν να προχωρήσουν σε δραστική μείωση του προσωπικού τους. Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που έχουν δημοσιοποιηθεί περιγράφουν το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας. Κατ’ αρχάς προβλέπεται η δυνατότης λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα νέο τρόπο οργανώσεως της εργασίας, με μια νέα μορφή εκ περιτροπής εργασίας. Σε άλλο άρθρο προβλέπεται πως ο εργοδότης του οποίου η επιχειρηματική δραστηριότης πλήττεται σημαντικά κατά τις κείμενες κανονιστικές πράξεις, μπορεί να μεταφέρει προσωπικό από επιχείρηση του ομίλου σε επιχείρηση του ιδίου ομίλου, κατόπιν σχετικής μεταξύ τους συμφωνίας.

Επίσης, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του COVID 19, δύνανται να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, προκειμένου να προσαρμοσθούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον .Τους οδηγούν δηλαδή σε ένα άτυπο καθεστώς αδείας άνευ αποδοχών, με επιδότηση από το κράτος. Ταυτοχρόνως παρέχεται η δυνατότης να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας, τηλεργασίας όπου ο εργοδότης οφείλει να τηρεί τους όρους των ατομικών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.

Ειδήσεις / Άρθρα

Τό πιό κοφτερό μαχαίρι τό βαμβάκι «Δέν εἶναι καθῆκον σας οἱ ἀπάτες»

Εφημερίς Εστία
Κατήγγειλε τήν «οἰκογενειοκρατία», τήν «κατάχρηση ἐξουσίας» καί τό «ἐμπόριο ἐπιρροῆς» τῆς πολιτικῆς μας τάξεως – Κάλεσε τόν Ἄρειο Πάγο νά προσφύγει στό Εὐρωδικαστήριο ἄν δέν συμφωνεῖ μέ τήν ἀνανέωση τῆς θητείας τῶν τριῶν Εὐρωπαίων Εἰσαγγελέων «Ἀπομαγνητοφωνοῦμε ἐπισυνδέσεις μέ ἕναν μόνο ἀστυνομικό» – «Ἡ κοκαΐνη στό λιμάνι δέν πέφτει ἀπό τόν οὐρανό»

Μᾶς ἔκανε νά πιστέψουμε ξανά στήν Εὐρώπη

Μανώλης Κοττάκης
Καί νά νιώσουμε ντροπή γιά τήν Ἑλληνική Δημοκρατία

Προβεβλημένο θέμα στόν γαλλικό Τύπο τό δημοσίευμα τῆς «Ἑστίας» γιά τά Mirage

Εφημερίς Εστία
ΟΙ γαλλικές ἱστοσελίδες Le Parisien καί Le Parisien Matin ἀναπαρήγαγαν τό δημοσίευμα τῆς «Ἑστίας» τῆς 21ης Ἀπριλίου, συμφώνως πρός τό ὁποῖο ὁ Γάλλος Πρόεδρος Ἐμμανυέλ Μακρόν, κατά τήν ἐπίσκεψή του στήν Ἀθήνα αὔριο, θά προτείνει στόν Κυριάκο Μητσοτάκη νά ἀνταλλάξει τά 43 Mirage (τά ὁποῖα προτίθεται νά στείλει στήν Οὐκρανία) μέ 43 Rafale.

«Δέν ὑπάρχει καθαρή χώρα», εἶπε ἡ Εἰσαγγελεύς

Δημήτρης Καπράνος
Ἄς μᾶς ἐπιτραπεῖ νά ἀσχοληθοῦμε μέ τήν χθεσινή συνέντευξη τῆς συμπαθοῦς κυρίας Κοβέσι.

Σάββατον, 23 Ἀπριλίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ