Κάτω από τα 0 δολλάρια το αργό ΗΠΑ

Κατέρρευσαν κάτω από το μηδέν τα futures του αργού στη Νέα Υόρκη…

… κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό παραδόσεως Μαΐου στην Νέα Υόρκη έκλεισε στα -37,63 δολlάρια/βαρέλι, σε μία συνεδρίαση που ήταν εφιαλτική, καθώς επενδυτές και κερδοσκόποι είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν πετρέλαιο ελλείψει δυνατότητας υποθηκεύσεως.

Η κατάστασις διαμορφώθηκε εξ αιτίας μιας ιλιγγιώδους πτώσεως της ζητήσεως, ενώ τα αμερικανικά υποθέματα είναι κοντά στο επίπεδο του κορεσμού.

To βαρέλι του αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση τον Μάιο, του οποίου είναι η τελευταία ημέρα προσφοράς κατρακύλησε περίπου 38% στα 11,04 δολλάρια. Συγκριτικά, η τιμή του ήταν περίπου 114 δολάρια το 2011. Το βαρέλι του πετρελαίου Μπρεντ της βορείου θαλάσσης, ο ευρωπαϊκός όρος αναφοράς, επηρεάσθηκε λιγότερο, υποχωρώντας κατά 6,05% στα 26,38 δολλάρια.

Οι αγορές πετρελαίου δεν έχουν σταματήσει να βυθίζονται εδώ και εβδομάδες καθώς οι περιορισμοί των μετακινήσεων σε πολλές χώρες και η παράλυσις πολλών οικονομιών λόγω της κρίσεως του κορωνοϊού προκαλούν κατάρρευση της ζητήσεως, ενώ προμηνύεται βαθιά ύφεσις στην διεθνή οικονομία.

Από την πλευρά της προσφοράς, η αγορά κατακλύσθηκε από πετρέλαιο χαμηλού κόστους όταν η Σαουδική Αραβία, εξέχων μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), ξεκίνησε έναν πόλεμο τιμών με την Ρωσσία προκειμένου να εξασφαλίσει τον μέγιστο αριθμό μεριδίων της αγοράς. Οι δύο χώρες έδωσαν τέλος στη διαφωνία τους στις αρχές του μήνα, όταν δέχθηκαν, από κοινού με άλλες χώρες, να μειώσουν την παραγωγή τους σχεδόν κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ειδήσεις / Άρθρα

Γιατί ἡ Ἑλλάς δέν καταγγέλλει τήν παραβίαση τῆς Διακηρύξεως τῶν Ἀθηνῶν;

Εφημερίς Εστία
Ὁ Ἐρντογάν τήν παρεβίασε δύο φορές: Μέ τίς προκλητικές δηλώσεις γιά τήν κατάληψη τῆς ἐλεύθερης Κύπρου καί μέ τό βέτο πού θέτει στήν ἄσκηση τῆς ἐθνικῆς κυριαρχίας μας στίς Ἀνατολικές Κυκλάδες – Θά νομιμοποιήσουμε διά τοῦ διαλόγου τίς γκρίζες ζῶνες;

Ροῦχα μαζί πού πλύθηκαν

Μανώλης Κοττάκης
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ νά πάρω στά σοβαρά τόν Πρόεδρο τοῦ ΣΥΡΙΖΑ, κύριο Κασσελάκη, ἀλλά λυπᾶμαι. Δέν δύναμαι.

«Θαῦμα» Κασσελάκη: Διέγραψε τόν Παπανώτα

Εφημερίς Εστία
ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ τῶν ὑποψήφιων εὐρωβουλευτῶν τοῦ ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Σοφίας Μπεκατώρου καί Δώρας Τσαμπάζη, ὅπως καί τοῦ ὑπουργοῦ Ὑγείας κ. Ἄδωνι Γεωργιάδη, ὑπέκυψε ὁ κ. Στέφανος Κασσελάκης.

Στόν Ὑμηττό, στόν Ἰλισσό καί στόν ὑπέροχο Μᾶνο

Δημήτρης Καπράνος
Κι ἔχει ἀνάψει ἡ κουβέντα περί μουσικῆς κι ἔχουμε φθάσει στό κεφάλαιο «Μᾶνος Χατζιδάκις».

Σάββατον, 18 Ἀπριλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΜΠΕΛΗΔΩΝ ΕΟΡΤΗ!