Κάτω από τα 0 δολλάρια το αργό ΗΠΑ

Κατέρρευσαν κάτω από το μηδέν τα futures του αργού στη Νέα Υόρκη…

… κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό παραδόσεως Μαΐου στην Νέα Υόρκη έκλεισε στα -37,63 δολlάρια/βαρέλι, σε μία συνεδρίαση που ήταν εφιαλτική, καθώς επενδυτές και κερδοσκόποι είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν πετρέλαιο ελλείψει δυνατότητας υποθηκεύσεως.

Η κατάστασις διαμορφώθηκε εξ αιτίας μιας ιλιγγιώδους πτώσεως της ζητήσεως, ενώ τα αμερικανικά υποθέματα είναι κοντά στο επίπεδο του κορεσμού.

To βαρέλι του αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση τον Μάιο, του οποίου είναι η τελευταία ημέρα προσφοράς κατρακύλησε περίπου 38% στα 11,04 δολλάρια. Συγκριτικά, η τιμή του ήταν περίπου 114 δολάρια το 2011. Το βαρέλι του πετρελαίου Μπρεντ της βορείου θαλάσσης, ο ευρωπαϊκός όρος αναφοράς, επηρεάσθηκε λιγότερο, υποχωρώντας κατά 6,05% στα 26,38 δολλάρια.

Οι αγορές πετρελαίου δεν έχουν σταματήσει να βυθίζονται εδώ και εβδομάδες καθώς οι περιορισμοί των μετακινήσεων σε πολλές χώρες και η παράλυσις πολλών οικονομιών λόγω της κρίσεως του κορωνοϊού προκαλούν κατάρρευση της ζητήσεως, ενώ προμηνύεται βαθιά ύφεσις στην διεθνή οικονομία.

Από την πλευρά της προσφοράς, η αγορά κατακλύσθηκε από πετρέλαιο χαμηλού κόστους όταν η Σαουδική Αραβία, εξέχων μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), ξεκίνησε έναν πόλεμο τιμών με την Ρωσσία προκειμένου να εξασφαλίσει τον μέγιστο αριθμό μεριδίων της αγοράς. Οι δύο χώρες έδωσαν τέλος στη διαφωνία τους στις αρχές του μήνα, όταν δέχθηκαν, από κοινού με άλλες χώρες, να μειώσουν την παραγωγή τους σχεδόν κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ειδήσεις / Άρθρα

Eκτάκτως το Σάββατο 15.08 με την Εστία της Κυριακής: Η Ιστορία μέρα με τη μέρα

Εφημερίς Εστία
Εκτάκτως το Σάββατο 15.08 με την «Εστία» της Κυριακής: Τι έγινε σήμερα - Η Ιστορία μέρα με τη μέρα

​ Ποιά Ἑλλάδα θέλουμε;

Μύρνα Νικολαΐδου
Ἡ Βόρειος Ἑλλάδα ἔχει «βουλιάξει» καί αὐτό τό καλοκαίρι ἀπό Βαλκανίους ἐπισκέπτες.

Ἡ ἠχηρά σιωπή τοῦ ΠΑΣΟΚ «καίει» τήν Ἄννα Διαμαντοπούλου

Μανώλης Κοττάκης
Οἱ πολιτικοί ἔχουν ὡς ἀποστολή νά ἀποκρύπτουν τίς εἰδήσεις καί οἱ δημοσιογράφοι νά τίς ἀποκαλύπτουν

Τό παρελθόν νά ἐπιστρέψει ὡς μέλλον καί ἡ παράδοσις νά γίνει προοπτική γιά τούς νέους ἀνθρώπους!

Εφημερίς Εστία
Ὁ ξενών συναντήσεως τῶν Γάλλων Ἱπποτῶν τοῦ Τάγματος τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου στήν Ρόδο, νῦν Κατάλυμα τῆς Γαλλίας, συνεπλήρωσε 20 ἔτη ὡς χῶρος πολιτισμοῦ, διαλόγου καί παγκοσμίου ἀκτινοβολίας

Γιά τρίτη φορά στό ἀρχεῖο

Εφημερίς Εστία
Ἀπέρριψε τό αἴτημα ἀνασύρσεως ὁ Εἰσαγγελεύς τοῦ Ἀρείου Πάγου