Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου: Εθνικός στόχος που δεν πρέπει να χαθεί η απορρόφηση εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων

Ομιλία στο 5th Athens Investment Forum

Την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων, σε κάθε επίπεδο, ώστε να μη χαθεί ο κοινός στόχος της υλοποίησης κρίσιμων εθνικών υποδομών λόγω καθυστερήσεων ή ανταγωνιστικών σκοπιμοτήτων, τόνισε o Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 5th Athens Investment Forum, το οποίο διοργανώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) με τη συμμετοχή κορυφαίων κυβερνητικών και επιχειρηματικών στελεχών.

Συμμετέχοντας στην ενότητα «Νέα έργα και επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα λόγω των «πράσινων υποδομών» – Βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακός μετασχηματισμός στον κατασκευαστικό κλάδο», με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή, ο κ. Εξάρχου σημείωσε πως τα 118 μεγάλα έργα «πράσινων υποδομών», που έχουν δρομολογηθεί στην Ελλάδα ως το 2030, «συνιστούν τη μεγαλύτερη εθνική πρόκληση και ευκαιρία για τον ευρύτερο μετασχηματισμό των υποδομών της χώρας μας, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξής της», προσθέτοντας πως «είναι καθοριστική η δημιουργία ενός πλαισίου fast track διαδικασιών για τα έργα αυτά, καθώς η επιτυχής υλοποίησή τους θα αλλάξει για πάντα την εικόνα της Ελλάδας και θα ενισχύσει τη θέση της ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού για εγχώριους και ξένους επενδυτές».

Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat ανέφερε πως η ολοκλήρωση των μεγάλων «πράσινων» έργων υποδομών θα κριθεί από την άμεση απορρόφηση της κρατικής και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, αλλά και από τη δέσμευση των απαιτούμενων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και την επάρκεια τεχνογνωσίας και εμπειρίας από την πλευρά των αναδόχων, ενώ τόνισε πως η υπάρχουσα, εξαιρετική, συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου και του κατασκευαστικού κλάδου θα πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά κυρίως να διευρυνθεί.

Ως προς τα νέα δεδομένα και τις δοκιμασίες που έχουν προκύψει στις κατασκευές εξαιτίας του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου, της ενεργειακής κρίσης και του διψήφιου πληθωρισμού, ο κ.Εξάρχου υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά η πληθωριστική πίεση στο κόστος υλικών και υπηρεσιών», συμπληρώνοντας ότι «χρειάζεται τα μέλη του κλάδου να συστρατευτούν με μια μεγάλη δόση ανιδιοτέλειας, καθώς ο πόλεμος και οι ανταγωνιστικές ακρότητες είναι πολύ εύκολο να οδηγήσουν τον κατασκευαστικό κλάδο σε μια νέα κρίση, με απρόβλεπτες συνέπειες».

Ο κ. Εξάρχου επεσήμανε τη χρησιμότητα υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών από επιχειρήσεις και κράτος, καθώς και τη σημασία τους για το μέλλον. Οι εταιρείες θα πρέπει να δουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως ευκαιρία για βελτίωση στην πορεία τους προς μια βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Αντίστοιχα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους θα βοηθήσει στην ομαλότερη και έγκαιρη υλοποίηση των κατασκευαστικών έργων, μειώνοντας τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και διευκολύνοντας την επενδυτική δραστηριότητα.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Εξάρχου σημείωσε: «Η ευκαιρία του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης τόσο για τη χώρα όσο και για τον κλάδο είναι μπροστά μας και δεν πρέπει να τη χάσουμε. Εκτός από υγιείς εταιρείες με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, απαιτούνται ταυτόχρονα συναίνεση, συνεργασία και γρήγορες διαδικασίες, ιδιαίτερα από την πλευρά της πολιτείας, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Ως χώρα και ως κλάδος, οφείλουμε να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο προς την επιτυχία. Έναν δρόμο που θα περιλαμβάνει καινοτομία, ενεργειακή αυτάρκεια, διαφάνεια, εμπιστοσύνη, συνεργασία και που θα οδηγεί σε μια Ελλάδα ισχυρή κοινωνικά και οικονομικά, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις και που θα προσφέρει σε όλους, πολίτες και επιχειρήσεις, ένα βιώσιμο μέλλον».

Ειδήσεις / Άρθρα

Ὁ κρυφός ρυθμιστής τῶν ἐκλογῶν

Μανώλης Κοττάκης
Γιατί τό ΚΚΕ δέν ἐπιθυμεῖ τήν παλινόρθωση τοῦ ΣΥΡΙΖΑ καί προσπαθεῖ νά θέσει ἐκτός Βουλῆς τό MέΡΑ25 τοῦ Γιάνη Βαρουφάκη – Ποιόν θά ὠφελήσει ἡ ἀνακατανομή τῆς ἀριστερῆς ψήφου Ἡ ἀφαίρεσις τῆς σκουριᾶς καί τά νέα καθήκοντα στίς νέες συνθῆκες

Ἀκαταδίωκτο ἀπό τίς Ἐρινύες δέν ὑπάρχει

Εφημερίς Εστία
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ἡ λέξις «ἐπιτροπή» εἶναι σέ πολλές περιπτώσεις συνώνυμη μέ τήν ἀνευθυνότητα.

Τό ἕνα τρίτο τῶν πολιτῶν συμφωνεῖ μέ τήν πρόταση Ἀνδρουλάκη

Εφημερίς Εστία
ΤΟ 31,6% τῶν ψηφοφόρων συμφωνεῖ μέ τήν πρόταση τοῦ κ. Νίκου Ἀνδρουλάκη γιά Πρωθυπουργό Χ. Τό ποσοστό αὐτό, δηλαδή, ἀπορρίπτει τόσο τόν κ. Μητσοτάκη ὅσο καί τόν κ. Τσίπρα.

Ἡ πολιτική ὀρθότης καί ὁ νέος ὁλοκληρωτισμός

Δημήτρης Καπράνος
Ἀποτροπιασμό προκαλεῖ πλέον ἡ πολιτική ὀρθότης, ἡ μέθοδος, δηλαδή, μέ τήν ὁποία ἡ σημερινή, στεῖρα ἕως ἀρνητική σέ παραγωγή ἰδεῶν καί ἔργων ἐποχή, ἔχει παρέμβει γιά νά ἀποκαταστήσει τήν τάξη.

Σάββατον, 30 Μαρτίου 1963

Πρό 60 ἐτῶν
O KΟΣΜΟΣ ΤΕΡΑΤΟΛΟΓΙΑΙ