Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει την Ιστορία της Δραχμής

Την Κυριακή 24.11 η εφημερίδα «δημοκρατία» παρουσιάζει για πρώτη φορά την Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας μέσα από τα χαρτονομίσματα της Δραχμής.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη Συλλογή Ιστορίας και Τέχνης που φιλοδοξεί να προσφέρει κάτι νέο σε φιλίστορες και νομισματιστές. Βάση της είναι τα χαρτονομίσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί από τους Έλληνες από τότε που γεννήθηκε το νεότερο ελληνικό κράτος, μετά την επανάσταση του 1821. Μια ολοκληρωμένη και ιδιαίτερα προσιτή συλλογή που περιλαμβάνει όχι μόνο τις επίσημες εκδόσεις του ελληνικού κράτους, αλλά και ειδικές εκδόσεις ελληνικών τραπεζών και ξένων δυνάμεων στη χώρα μας.

Το έργο προσφέρει, για πρώτη φορά, την απεικόνιση των χαρτονομισμάτων όσο πιο κοντά γίνεται στην τέλεια αρχική τους κατάσταση κατά την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τους, χάρη σε υπερσύγχρονη ψηφιακή επεξεργασία Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence–AI). Η απεικόνιση γίνεται σε σύγχρονες «γκραβούρες», δηλαδή λιθογραφικές αναπαραγωγές σε βαρύ χαρτί εξαιρετικής ποιότητας, με ανάγλυφη νομισματική διακόσμηση.

Πέρα από τα στοιχεία περί τα χαρτονομίσματα, στα τεύχη της συλλογής προσφέρεται σε 60 συνέχειες μια χρονολογική αφήγηση της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνικού Κράτους σαν ένα συνοπτικό αλλά απαραίτητο ιστορικό υπόβαθρο της περιόδου.

Την Κυριακή 24.11 θα κυκλοφορήσει ο 1ος τόμος «από το Ναυαρίνο στον Καποδίστρια» και τα 2 πρώτα χαρτονομίσματα.

Ειδήσεις / Άρθρα

Βεστφαλιανή τάξις ἐναντίον ἠθικιστικῆς ἡγεμονίας: Ἡ σύγκρουσις Ρωσσίας-Δύσεως γιά τούς κανόνες τοῦ διεθνοῦς συστήματος

Εφημερίς Εστία
Πῶς ἡ στροφή τῆς Δύσεως ἀπό τήν ἠθική στόν «ἠθικισμό» καί τήν νομική ἀσυμμετρία ἀποδομεῖ τήν διπλωματία, ὑπονομεύει τήν στρατηγική σκέψη καί συγκρούεται μέ τήν προσήλωση τῆς Μόσχας στήν κρατική κυριαρχία.

Παρασκευή 19 Αὐγούστου 1966

Εφημερίς Εστία
Πρό 60 ετων

«Γαλάζια Πατρίδα»: δόγμα ἤ διοίκηση τῆς θάλασσας;

Εφημερίς Εστία
τῆς Στέλλας Κυβέλου*

Ὁ πολέμιος τοῦ ἐχθροῦ, φίλος

Εφημερίς Εστία
τοῦ Κώστα Κόλμερ

Οὔτε ἀπαγόρευση, μά οὔτε καί «ἁρπαχτές»…

Δημήτρης Καπράνος
Ὁ Φίλιππος Τσεμπερούλης εἶναι ἕνας ἀπό τούς σπουδαιότερους Ἕλληνες μουσικούς.