ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2026

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει την Ιστορία της Δραχμής

Την Κυριακή 24.11 η εφημερίδα «δημοκρατία» παρουσιάζει για πρώτη φορά την Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας μέσα από τα χαρτονομίσματα της Δραχμής.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη Συλλογή Ιστορίας και Τέχνης που φιλοδοξεί να προσφέρει κάτι νέο σε φιλίστορες και νομισματιστές. Βάση της είναι τα χαρτονομίσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί από τους Έλληνες από τότε που γεννήθηκε το νεότερο ελληνικό κράτος, μετά την επανάσταση του 1821. Μια ολοκληρωμένη και ιδιαίτερα προσιτή συλλογή που περιλαμβάνει όχι μόνο τις επίσημες εκδόσεις του ελληνικού κράτους, αλλά και ειδικές εκδόσεις ελληνικών τραπεζών και ξένων δυνάμεων στη χώρα μας.

Το έργο προσφέρει, για πρώτη φορά, την απεικόνιση των χαρτονομισμάτων όσο πιο κοντά γίνεται στην τέλεια αρχική τους κατάσταση κατά την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τους, χάρη σε υπερσύγχρονη ψηφιακή επεξεργασία Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence–AI). Η απεικόνιση γίνεται σε σύγχρονες «γκραβούρες», δηλαδή λιθογραφικές αναπαραγωγές σε βαρύ χαρτί εξαιρετικής ποιότητας, με ανάγλυφη νομισματική διακόσμηση.

Πέρα από τα στοιχεία περί τα χαρτονομίσματα, στα τεύχη της συλλογής προσφέρεται σε 60 συνέχειες μια χρονολογική αφήγηση της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνικού Κράτους σαν ένα συνοπτικό αλλά απαραίτητο ιστορικό υπόβαθρο της περιόδου.

Την Κυριακή 24.11 θα κυκλοφορήσει ο 1ος τόμος «από το Ναυαρίνο στον Καποδίστρια» και τα 2 πρώτα χαρτονομίσματα.

Ειδήσεις / Άρθρα

Δῶρο Τράμπ σέ Ἐρντογάν τά F-35 μέ τήν ἀνοχή Νετανυάχου

Εφημερίς Εστία
Διεβεβαίωσε ὅτι δέν θά ἀποτελοῦν ἀπειλή γιά τό Ἰσραήλ, ἀλλά δέν εἶπε λέξη γιά τό ἐνδεχόμενο νά χρησιμοποιηθοῦν κατά τῆς Ἑλλάδος

Πόλεμος στόν ὁρίζοντα: Οἱ ἄξονες ἀναβιώνουν

Μανώλης Κοττάκης
Oλα Oσα συμβαίνουν στό τέλος τοῦ 2025 δέν προοιωνίζονται ἕνα ἀνέφελο 2026.

Μέ ἀπειλές προστίμων προσπαθεῖ ἡ Κυβέρνησις νά κάμψει τούς ἀγρότες

Εφημερίς Εστία
Θά Aλλάξει στάση ἡ Κυβέρνησις γιά τά μπλόκα μετά τίς ἑορτές καί ἤδη ἐξετάζουν τήν ἐπιβολή προστίμου γιά τά τρακτέρ στίς ἐθνικές ὁδούς.

Ἐμεῖς θά σχεδιάζουμε καί θά ἐλπίζουμε

Δημήτρης Καπράνος
«Ἀρχιμηνιά κι ἀρχιχρονιά».

Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 1965

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΚΑΛΑΝΔΑ