Η Κίνα απέκρυψε πληροφορίες στην αρχή της πανδημίας

Πεκίνο.- Η Κίνα απέκρυψε πληροφορίες από τον ΠΟΥ…

… για την επικινδυνότητα του κορωνοϊού στην αρχή της πανδημίας συμφώνως προς ηχογραφήσεις που επικαλείται το Associated Press. Τις πρώτες κρίσιμες ημέρες της πανδημίας, ο ΠΟΥ ήθελε να αντλήσει πληροφορίες από την Κίνα. Οι αξιωματούχοι διεμαρτύροντο σε συναντήσεις την εβδομάδα της 6ης Ιανουαρίου ότι το Πεκίνο δεν μοιράζεται τα δεδομένα που απαιτούνται για την αξιολόγηση της επικινδυνότητος του ιού στον υπόλοιπο κόσμο. Η Κίνα επιβεβαιώνει ότι ο ιός είναι μεταδοτικός μόλις στις 20 Ιανουαρίου και στις 30 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Παίρνουμε ελάχιστες πληροφορίες» δήλωσε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ και τεχνική επί κεφαλής για τον Covid-19, κατά το πρακτορείο. «Προφανώς δεν αρκεί για να γίνει επαρκής σχεδιασμός», προσέθεσε. Ο επί κεφαλής αξιωματούχος του ΠΟΥ στην Κίνα Γκάουντεν Γκαλέα είπε σε μία από αυτές τις ηχογραφήσεις: «Αυτή την στιγμή είμαστε στο στάδιο που μας δίδουν (πληροφορίες) 15 λεπτά πριν εμφανισθούν στην κρατική τηλεόραση».

Οι αποκαλύψεις έρχονται εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων και πιέσεων για έλεγχο ως προς τους χειρισμούς της Κίνας στο ξέσπασμα της επιδημίας, που έχει σκοτώσει πάνω από 375.000 ανθρώπους στον κόσμο, ενώ τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 6 εκατομμύρια. Ο επί κεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας Αντανόμ Γεμπρεγεζούς που στο παρελθόν είχε επαινέσει την Κίνα για την καθιέρωση νέων προτύπων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέφερε ότι το προσωπικό και η ηγεσία εργάσθηκαν νυχθημερόν βάσει των κανόνων του Οργανισμού για να μοιράσουν τις πληροφορίες με όλα τα κράτη-μέλη εξ ίσου. Υπενθυμίζεται ότι οι αναφορές για έναν ιό τύπου Sars ξεκίνησαν από την Ουχάν τον Δεκέμβριο. Χωρίς όμως ιδιαίτερη προβολή. Στις 9 Ιανουαρίου, τα κινεζικά μέσα ενημερώσεως ανεκοίνωσαν ότι η ασθένεια ήταν αποτέλεσμα ενός νέου κορωνοϊού, που όπως όμως ανέφεραν, δεν ήταν μεταδοτικός. Δύο εβδομάδες αργότερα ανεκάλεσαν. Οι αρχές επέβαλαν lockdown στην Ουχάν στις 23 Ιανουαρίου. Ωστόσο μέχρι τότε τουλάχιστον 5 εκατομμύρια κάτοικοι είχαν φύγει, ταξιδεύοντας εντός και εκτός συνόρων.

Ειδήσεις / Άρθρα

Τό «ἀφεντικό» ἀπειλεῖ μέ διάσπαση τήν ΝΔ

Μανώλης Κοττάκης
Σταχυολογῶ ὁρισμένες ἀπόψεις-σκέψεις πού διατύπωσε ὁ τέως γενικός γραμματεύς τῆς Κυβερνήσεως καί ἀνηψιός τοῦ Πρωθυπουργοῦ Γρηγόρης Δημητριάδης στήν ἐξαιρετική συνέντευξη «Μπέν Χούρ» πού παραχώρησε στόν Θανάση Λάλα:

Συνωστισμός στήν Ἀθήνα!

Εφημερίς Εστία
Ἐν τέλει, ὁ Ἀμερικανός Πρόεδρος πῆγε μόνον στήν Ἄγκυρα, ὅπου μάλιστα ἐξεφράσθη μέ ἐνθουσιώδη τρόπο γιά τόν Ταγίπ Ἐρντογάν, ἐνῷ ἀπέφυγε καί νά ἀνταλλάξει μιάν ἁπλῆ χειραψία μέ τόν Ἕλληνα Πρωθυπουργό.

Πρωταθλήτρια στήν φορολόγηση τῆς ἐργασίας καί στούς ἐμμέσους φόρους ἡ Ἑλλάς

Εφημερίς Εστία
H Eλλάς ἐξακολουθεῖ νά στηρίζει τά δημόσια ἔσοδά της σέ ἰδιαιτέρως ὑψηλή φορολογική ἐπιβάρυνση τῆς ἐργασίας καί σέ ηὐξημένη ἐξάρτηση ἀπό τούς ἐμμέσους φόρους, ὅπως ἀποκαλύπτει ἡ Ἐτησία Ἔκθεσις Φορολογίας 2026 τῆς Γενικῆς Διευθύνσεως Φορολογίας καί Τελωνειακῆς Ἑνώσεως τῆς ΕΕ.

Μιά ἐξαιρετική βραδυά στήν μαγική Ἐπίδαυρο

Δημήτρης Καπράνος
Ἔτσι, ἀπό παιδί τοῦ δημοτικοῦ σχολείου καί ὡς μαθητής γυμνασίου, εἶχα τήν εὐκαιρία νά παρακολουθήσω σπουδαῖες παραστάσεις, συνοδεύοντας τόν πατέρα μου, πού μέ ἔπαιρνε συχνά μαζί του, συνήθως μόνο ἐμένα, ἀλλά ἐνίοτε καί μέ τά ἀδέλφια μου.

Ἑστία, Τετάρτη 13 Ἰουλίου 1966

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΟΝΔΡΟΕΙΔΗΣ ΠΡΟΦΑΣΙΣ