ΕΤΟΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 1876
Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026

Η εφημερίδα μας ανοίγει τον δρόμο

Η «ΕΣΤΙΑ» ξεκινά από σήμερα να…

… δημοσιεύει τα ποσά που θα εισπράττει από την κρατική εκστρατεία επικοινωνίας και ενημερώσεως για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα χρήματα δεν είναι «κρατικά», της «Κυβερνήσεως» ή του «Δημοσίου», όπως λένε, αλλά των Ελλήνων πολιτών. Οι Έλληνες που αιμορραγούν ακόμα από τα μνημονιακά δεσμά αιμοδοτούν το κράτος, από το υστέρημά τους. Σε εκείνους οφείλουμε όλοι να δίδουμε λόγο και να παρέχουμε ικανοποιητικές εξηγήσεις για τις πράξεις και τις παραλείψεις μας.

Η δημοσιοποίησις, σε καθημερινή βάση, των ποσών που εισπράττουμε είναι μια από τις πολλές αποδείξεις που μπορούν να έχουν οι αναγνώστες μας και γενικά το κοινό ότι η «Εστία» πράττει όσα γράφει και δεν υιοθετεί την υποκριτική στάση εκείνων που οι σκοτεινές πράξεις τους απέχουν έτη φωτός από τις λαμπερές υποσχέσεις τους. Τον αγώνα για διαφάνεια και λογοδοσία τον ξεκινάμε από εμάς, δεν καλυπτόμαστε από την ένοχη σιωπή των άλλων.

Εννοείται ότι προτείνουμε και στα άλλα μέσα ενημερώσεως, έντυπα και ηλεκτρονικά, να δημοσιοποιούν με θρησκευτική ευλάβεια και το τελευταίο ευρώ που λαμβάνουν και θα λαμβάνουν από το κράτος. Έτσι, οι Έλληνες θα μπορούν να κάνουν τις συγκρίσεις τους, να δύνανται να συμπεράνουν αν τα ποσά που θα διανεμηθούν είναι αντίστοιχα με την απήχηση που έχει κάθε ΜΜΕ, αν γίνεται ορθολογική διαχείριση αυτών των κονδυλίων ή… πάρτυ κατασπαταλήσεως των χρημάτων των φορολογουμένων όπου προσκεκλημένοι είναι τα συνήθη φερέφωνα και οι “κολλητοί”.

Η ισχυρότερη ασπίδα του πολιτεύματος και του συλλογικού βίου είναι η γνώσις – και γνώσις δίχως αντικειμενική και εις βάθος πληροφόρηση δεν μπορεί να υπάρξει. Η «Εστία» θέλει να συνεισφέρει στην ουσιαστική πληροφόρηση των αναγνωστών και για όσα την αφορούν. Δεν είναι δυνατόν να αξιώνουμε διαρκώς την δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος αλλά να απαιτούμε… διακριτικότητα όταν μερίδιο από αυτά τα χρήματα προορίζεται για τον Τύπο.

Όλα στο φως, όλα αναλυτικά, ώστε όλοι να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Η «Εστία» έχει λάβει μέχρι σήμερα υπό μορφήν καταχωρήσεων εννέα χιλιάδες ευρώ (9.000€) από τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ (20.000.000€).

Ειδήσεις / Άρθρα

Ἀναγνωρίζουμε τό νέο ἐδαφικό καθεστώς τῆς Οὐκρανίας μέ μοντέλο Κοσσυφοπεδίου

Εφημερίς Εστία
Πῶς μελετᾶ τό Ὑπουργεῖο Ἐξωτερικῶν τήν ἐπίλυση τοῦ προβλήματος τῶν χιλιάδων ὁμογενῶν τῆς Μαριουπόλεως – Κίνησις μέ γενικώτερη πολιτική σημασία – Βίζες σέ λευκά χαρτιά μέ βάση τό προηγούμενο τῆς Πρίστινα κατά τήν μεταβατική περίοδο – Ντέ φάκτο ἀναγνώριση ὑπέρ τῆς Ρωσσίας συνιστοῦν τά ἔγγραφα χωρίς τόν ὅρο «Οὐκρανία»

Ὁ ἐκσυγχρονισμός τῶν Ἐνόπλων Δυνάμεων ἀπαιτεῖ πρωτίστως σοβαρότητα

Εφημερίς Εστία
ΜΕΡΙΚΕΣ σκέψεις ἐν ὄψει τῶν ἀλλαγῶν πού θεσμοθετοῦνται στό ὑπουργεῖο Ἐθνικῆς Ἀμύνης καί τῶν ἐντόνων ἀντιδράσεων πού ἔχουν ἐκδηλωθεῖ γιά αὐτές.

Δήλωσις Χριστοδουλίδη: Ὅποιος ἔχει στοιχεῖα νά πάει στόν εἰσαγγελέα

Εφημερίς Εστία
ΩΣ προϊόν «ὑβριδικοῦ πολέμου» χαρακτήρισε ἡ Κυπριακή Κυβέρνησις τό βίντεο πού ἔσκασε ὡς κεραυνός ἐν αἰθρίᾳ στήν αὐλή τοῦ Νίκου Χριστοδουλίδη, ἄποψις ἡ ὁποία ἔχει κάποια βάση.

Κανείς δέν φταίει, μόνον ἐμεῖς, οἱ Εὐρωπαῖοι

Δημήτρης Καπράνος
«Μά, πῶς πιαστήκαμε τόσο κορόιδα; Πῶς ζαλιστήκαμε καί ἀφήσαμε τήν Εὐρώπη μας νά κυλήσει τόσο χαμηλά;»

Η ΠΟΛΙΣ ΤΩΝ ΤΡΟΧΩΝ

Παύλος Νιρβάνας
Ἀπό τό ἀρχεῖο τῆς «Ἑστίας», 10 Ἰανουαρίου 1926