Η Αλβανία καταδίκασε ερήμην Βορειοηπειρώτη

Οκτώ χρόνια φυλάκιση επειδή συμμετείχε σε συγκέντρωση

Το δικαστήριο του Αργυροκάστρουκατεδίκασε ερήμην σε οκτώ χρόνια και έξι μήνες τον Βορειοηπειρώτη ΜόντηΚολίλαεπειδή τόλμησε να διοργανώσει και να μιλήσει σε συγκέντρωση υπέρ της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Πρόκειται για μια απόφαση που θυμίζει την περίοδο του Χότζα και δεν συνάδει με το φιλοευρωπαϊκό προφίλ που προβάλλει η ΚυβέρνησιςΡάμα. Οι κατηγορίες του κ. Κολίλα, αντιπροέδρου της Κινήσεως για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, ήσαν «πρόκληση μίσους και ταραχών, διάδοση αντισυνταγματικών κειμένων και οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια». Η αλβανική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία υποστηρίζει ότι ο καταδικασμένος συμμετείχε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2018 στους ΒουλιαράτεςΑργυροκάστρου για την επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914), με το οποίο οι Μεγάλες Δυνάμεις και η ίδια η Αλβανία είχαν αναγνωρίσει αυτονομία στην Βόρειο Ήπειρο. Ο κ. Κολίλα ενημερώθηκε για την καταδίκη του, ενόσω ευρίσκετο στην Αθήνα.

Τόσο οι κατήγοροι όσο και οι δικαστές δεν παρουσίασαν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο κ. Κολίλαςπροσέβαλε τα εθνικά σύμβολα της Αλβανίας, όπως ισχυρίζονται. Η επίμαχη εκδήλωσις πραγματοποιήθηκε παρουσία των τοπικών αρχών του Δήμου Δροπόλεως και της Κοινότητος Βουλιαρατών, ενώ νομικά καλυπτόταν από το Άρθρο 7 της Συμβάσεως Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων. Το εν λόγω Άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα Μέρη θα επιληφθούν να εξασφαλίσουν σε κάθε πρόσωπο που ανήκει σε εθνική μειονότητα το σεβασμό του δικαιώματος στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης και στην ελευθερία του συνεταιρισμού, στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας».

Η Κίνησις για την Αναγέννηση της Β. Ηπείρου τονίζει ότι η απόφασις της αλβανικής Δικαιοσύνης «αποδεικνύει ότι η πολιτική και τα ευχολόγια όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1990 έως σήμερα, περί ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, έχουν αποτύχει παταγωδώς». Καλεί την ελληνική Κυβέρνηση, την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό «του αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου ΜόντηΚολίλα καθώς και ολόκληρου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού που δοκιμάζεται ξανά τα τελευταία χρόνια από την τακτική λευκής εθνοκάθαρσης που ασκεί εναντίον του ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα»

Ο κ.Κολίλαςείναι πολίτης της Αλβανίας και της Ελλάδος, ενώ η σύζυγός του είναι αδερφή του Αριστοτέλη Γκούμα, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2010 από Αλβανούς εξτρεμιστές επειδή μιλούσε ελληνικά στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Η ΈνωσιςΧειμαρριωτών με έδρα την Αθήνα ανεκοίνωσε ότι «μετά από 30 χρόνια ‘’Δημοκρατίας’’, δεν μπορούμε παρά να είμαστε σίγουροι πως η απόφαση αυτή δεν ξεφεύγει από την διαχρονική πλέον στρατηγική εκφοβισμού και καταπάτησης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σκοπό την ήπια γενοκτονία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού».

«Η μόχλευση της φυλάκισης ως μέτρο εκφοβισμού δεν είναι πρωτοφανής για το αλβανικό κράτος. Ο σκοπός και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την καταδίκη του Μ. Κολίλα, ταυτίζεται με την δίκη των 5 βουλευτών της Ομόνοιας το 1994 καθώς και με την καταδίκη των πέντε Χειμαρραίων το 2003 σε τριετή ποινή φυλάκισης με παρόμοιο κατηγορητήριο», καταλήγει η ανακοίνωσις.

Προφανώς στα Τίρανα, βλέποντας ότι υπάρχουν ακόμη μέλη της ΕΕΜ που δραστηριοποιούνται στα κοινά, σκέφτηκαν πως η απόδοση σχεδόν τριπλάσιας ποινής, θα αυξήσει την αποτελεσματικότητά της ως μέσο εκφοβισμού και αποτροπής».

Μέχρι αυτή τη στιγμή, δε υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση για την καταδίκη του ομογενή, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδήσεις / Άρθρα

Τό τέλος τῆς ἐμπιστοσύνης πρός τό Κράτος γιά 1 ἑκατομμύριο ἑλληνικές ἐπιχειρήσεις

Εφημερίς Εστία
Πῶς ἡ Κυβέρνησις μέ ἐμπροσθοφυλακή τούς παρόχους ἠλεκτρικῆς ἐνεργείας τούς ζητεῖ νά ἐπιστρέψουν ἐπιδοτήσεις γιά μειώσεις λογαριασμῶν τοῦ ἠλεκτρικοῦ ρεύματος κατά τήν περίοδο τῆς κρίσεως • Ἡ χειρότερη μορφή λαϊκισμοῦ, ἡ ἐξαπάτησις τοῦ πολίτου

Βήματα ἀναγνωρίσεως τοῦ ψευδοκράτους ἐνῷ ἡ Ἑλλάς ἀδρανεῖ

Εφημερίς Εστία
Μιά πρόσφατη ἐξέλιξις ἀποδεικνύει τίς προθέσεις τήν Ἀγκύρας γιά τήν ἀναγνώριση τοῦ παράνομου ψευδοκράτους στήν Κύπρο.

Ἡ Κυβέρνηση χάνει τήν ἀγορά

Μανώλης Κοττάκης
ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ-καταγγελίες πού ἔκανε χθές ὁ πρόεδρος τοῦ Ἐπαγγελματικοῦ Ἐπιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου γιά τά ποσά πού ζητοῦν ἀπό ἐλεύθερους ἐπαγγελματίες καί μικρομεσαίους ἐπιχειρηματίες οἱ ἑταιρεῖες παροχῆς ρεύματος νά ἐπιστρέψουν ἆρον ἆρον (ἀπό μειώσεις στήν τιμή τοῦ ἠλεκτρικοῦ ρεύματος τήν περίοδο 2022-2024 ἐπειδή αὐτά δέν ἐγκρίθηκαν ὡς ἐπιδοτήσεις ἀπό τήν Εὐρωπαϊκή Ἕνωση) ἀποτελοῦν τήν κορυφή τοῦ παγόβουνου στήν σχέσεις τῆς Κυβερνήσεως μέ τήν ἀγορά.

MRB: Χαμηλές πτήσεις γιά ὅλο τό πολιτικό σύστημα

Εφημερίς Εστία
Χαμηλές ἐπιδόσεις γιά ὅλα τά κόμματα διαπιστώνει δημοσκόπησις τῆς MRB, ἡ ὁποία διεξήχθη στό διάστημα 27 Ἰουνίου μέ 4 Ἰουλίου. Πρώτη παραμένει ἡ ΝΔ στίς προτιμήσεις τῶν ψηφοφόρων ἄν καί τό ποσοστό της βαίνει μειούμενο.

Ἁπλές συστάσεις ἀπό ΗΠΑ στούς Σκοπιανούς γιά τήν παραβίαση τῶν Πρεσπῶν

Εφημερίς Εστία
Σε «ΑΠΛΕΣ» συστάσεις πρός τούς Σκοπιανούς ἐξαντλοῦνται οἱ προσπάθειες τῶν ΗΠΑ γιά τήν τήρηση τῆς Συμφωνίας τῶν Πρεσπῶν. Αὐτό ἐδήλωσε μάλιστα ὁ πρέσβυς τῶν ΗΠΑ στήν Ἀθήνα, Τζώρτζ Τσούνης, σέ συνέντευξη πού παρεχώρησε στό ΕΡΤ NEWS.