Για απείθεια «διώκεται» ο Βαρουφάκης

Διαβιβάζεται το πόρισμα της προανακρίσεως του Λιμεναρχείου στην Δικαιοσύνη

ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ Αιγίνης, έχοντας ολοκληρώσει την έρευνα σχετικώς με το συμβάν που είχε πρωταγωνιστή τον Γιάνη Βαρουφάκη την περασμένη εβδομάδα, σχημάτισε δικογραφία. Σε αυτήν περιλαμβάνονται και οι δύο καταθέσεις των παρισταμένων, με τα πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν όταν ο επί κεφαλής του ΜέΡΑ 25 αρνήθηκε να προβεί σε έλεγχο όπως όλοι οι επιβάτες του πλοίου που έφθασε στην Αίγινα. Η μία κατάθεσις είναι του λιμενικού, τον οποίο φέρεται να αγνόησε επιδεικτικώς, λέγοντας συμφώνως προς την κατάθεσή του «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» και η άλλη του δημάρχου της νήσου Γιάννη Ζορμπά. Η δικογραφία διεβιβάσθη στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιώς και από εκεί θα αποσταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα. Το αδίκημα για το οποίο διερευνάται ότι υπέπεσε ο κ. Βαρουφάκης είναι η απείθεια.

Βάσει του άρθρου 169 του νέου Ποινικού Κώδικος (νόμος 4619/2019) «τιμωρείται με φυλάκιση έως έξι μηνών ή χρηματική ποινή όποιος, ύστερα από νόμιμη πρόσκληση, αρνείται σε κάποιον από τους υπαλλήλους του άρθρου 13 περίπτ. α΄, χωρίς αντίσταση την υπηρεσία ή συνδρομή που οφείλεται κατά τον νόμο ή την είσοδο σε οποιοδήποτε μέρος για να επιχειρηθεί κάποια νόμιμη υπηρεσιακή ενέργεια».

Το αδίκημα είναι εξευτελιστικό για έναν πολιτικό αρχηγό και πλέον αναμένεται να ζητηθεί η δίωξίς του για απείθεια. Ο εισαγγελεύς όταν θα παραλάβει την δικογραφία θα την διαβιβάσει αμέσως στον Πρόεδρο της Βουλής, καθώς εμπλέκεται πολιτικό πρόσωπο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία με την άρση της ασυλίας του.

Αυτό όμως που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης έσπευσε να κατηγορήσει τον άνδρα του Λιμενικού για υπέρβαση καθήκοντος, αλλά και τον δήμαρχο Γιάννη Ζορμπά ότι αυτοεξευτελίζεται. Επίσης η σύζυγός του Δανάη Στράτου μετά το περιστατικό άρχισε να αναρτά στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες από το μαγευτικό τοπίο της Αίγινας φανερώνοντας ότι δεν τηρεί στο ακέραιο το «μένουμε στο σπίτι». Προφανώς στόχος της ήταν να μετακινήσει για λίγο το ενδιαφέρον των followers της (ακολούθων στα κοινωνικά δίκτυα) από τον απείθαρχο σύζυγό της στους αγρούς της πέριξ της «μονίμου κατοικίας» τους.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως ο κ. Βαρουφάκης αν και στις πρώτες δηλώσεις που έκανε επετέθη στον λιμενικό και σε όσους επεχείρησαν να το ελέγξουν προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες, εν συνεχεία και αφού είχαν περάσει αρκετά 24ωρα, θυμήθηκε ότι έδειξε κανονικά την ταυτότητα στους λιμενικούς και περίμενε κανονικά στην σειρά επί 15 λεπτά για να απολυμανθεί το αυτοκίνητό του, διαδικασία που ακολουθείται για όλους τους επιβάτες. Υπεστήριξε ότι η μόνιμη κατοικία του είναι στην Αίγινα και εκείνη την ημέρα ταξίδευσε στην Αθήνα επειδή ο Πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε, κατά τα λεγόμενά του, να δεχθεί να τοποθετηθεί μέσω τηλεδιασκέψεως. «Κάποιοι πειράχτηκαν πολύ που πήγα από την Αίγινα στη Βουλή την 9/4 να μιλήσω για το Eurogroup εκείνης της βραδυάς στο οποίο η Κυβέρνηση “πούλησε” το ευρωομόλογο. Κι επειδή δεν είχαν τι να πουν για το οικονομικό επιχείρημα ξεσπάθωσαν που, μετά την ομιλία, επέστρεψα σπίτι μου», κατέληξε ο επί κεφαλής του ΜέΡΑ 25.

Ειδήσεις / Άρθρα

Ὅταν πυροβολοῦμε ἀσυστόλως τήν γλῶσσα

Δημήτρης Καπράνος
Σέ ὅλες τίς πολιτισμένες χῶρες, ἀλλά καί σέ ἄλλες, πού βρίσκονται στό στάδιο τῆς ἐξέλιξης, ἡ γλῶσσα πού «βγαίνει» ἀπό τά ΜΜΕ, ἀκολουθεῖ τοὐλάχιστον τούς γραμματικούς κανόνες καί σέβεται τόν μέσο ἀκροατή, θεατή ἤ ἀναγνώστη.

Σάββατον, 25 Ἰουλίου 1964

Πρό 60 ἐτῶν
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ «Ὁ δήμαρχος τοῦ Σάο Πάολο ἐξήγησε διά ποῖον λόγον τό προσωπικόν τῆς Δημαρχίας ἠγνόησεν αἴτησιν, ὑποβληθεῖσαν ὑπό γυναικός, ὅπως ἐπιτραπῇ εἰς αὐτήν νά φέρῃ μαγιό “τόπλεςς” εἰς τήν δημοτικήν πισίναν. “Διεπιστώσαμεν ὅτι ἡ αἰτοῦσα εἶχεν ἤδη φθάσει εἰς τήν ἡλικίαν τῶν 51 ἐτῶν καί ἐκ τούτου τό θέαμα ἔπαυε πλέον νά ἔχῃ δημόσιον ἐνδιαφέρον” προσέθεσεν ὁ δήμαρχος». Ἔχει δίκαιον ὁ Δήμαρχος! Πράγματι, αἱ ὑπερβᾶσαι τόν Μαλέαν τῶν 50 δέν εἶναι καθόλου… ἀξιοθέατοι. Ἄς δώσῃ τάς ἀδείας διά τάς τόπλεςς εἰς τίποτε νεαράς δημότιδας καί ἄς εἶναι βέβαιος, ὅτι ὅλοι οἱ ἐκλογεῖς θά τόν… ψηφίσουν!… ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΒΗ ΕΙΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΝ Ο κ. Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Κατά σημερινάς πληροφορίας, ὁ πρόεδρος τῆς Κυβερνήσεως κ. Παπανδρέου ἀνέβαλε τήν εἰς Ἐπίδαυρον μετάβασίν του σήμερον διά νά παρακολουθήσῃ τήν παράστασιν τῶν «Ἱκετίδων» λόγῳ προσβολῆς του ὑπό κωλικοῦ τοῦ νεφροῦ. Ὁ κ. πρωθυπουργός παραμένει οἰκουρῶν εἰς τήν ἐκ Καστρίῳ οἰκίαν του. *Ἐπειδή ἡ 26η Ἰουλίου 1964 ἦταν Κυριακή καί ἡ «Ἑστία» δέν εἶχε κυκλοφορήσει, σταχυολογοῦμε κείμενα ἀπό τό φύλλο τῆς προηγουμένης ἡμέρας, 25ης Ἰουλίου 1964.

Ἡγετικό στέλεχος τοῦ ΕΛΙΑΜΕΠ ὁ νέος Συνήγορος τοῦ Πολίτη

Εφημερίς Εστία
Ἰσχυρές πιέσεις κοινοβουλευτικῶν παραγόντων σέ ἀρχηγούς κομμάτων, προκειμένου νά ψηφισθεῖ ὁ κ. Δημήτρης Σωτηρόπουλος στήν σημερινή διάσκεψη τῶν προέδρων καί νά ἐξασφαλίσει πλειοψηφία τριῶν πέμπτων

Ζήτημα ἁρμοδιοτήτων τοῦ Προέδρου τῆς Δημοκρατίας ἄνοιξε ἡ κ. Σακελλαροπούλου

Μανώλης Κοττάκης
ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΛΥ πού εἶδα προχθές τό βράδυ, στήν ἐκπομπή «Ἐπίλογος» τῆς ΕΡΤ, τήν Πρόεδρο τῆς Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου νά παραχωρεῖ συνέντευξη στόν ἀξιόλογο συνάδελφο Ἀπόστολο Μαγγηριάδη.

Περί τηλε-μαγειρικῆς καί πραγματικότητος…

Δημήτρης Καπράνος
Προχθές ἔγινε πρῶτο θέμα σέ κάποιες ἐφημερίδες ἡ αἰφνίδια ἀπώλεια μιᾶς νέας γυναίκας.